30 napos időjárás előrejelzés Erdély és Partium

A sarki örvény az erős sztratoszféra felmelegedés miatt hetek óta összeomlik, a sztratoszférikus anticiklon pedig megszilárdítja pozícióját, amely az északi félteke éghajlati rendszereit irányítja, így az időjárásra gyakorolt hatása már most is érezhető, és ez a fő oka a mintaváltásnak, amit tapasztaltunk.

Normális esetben a minták általában folytatódnak. Az esők magasabb páratartalmat hoznak, és így nagyobb az esőzések esélye is, a szárazságra pedig fordított esély van. A sztratoszférikus anticiklon korai beáramlása azonban súlyosan érintette a felszíni rendszereket.

Megszűnt a hideg levegőt a sarki zónában tartó gát, ami a meleg januárt és februárt eredményezte, a sarki légtömegek könnyen leereszkednek területünkön, esőt hozva.

Húsvéttól felváltva élvezhetjük nyári és tavaszi időjárást


Meleg időszakokat észlelünk, amelyeket hideg és esős időszakok szakítanak meg. Észrevehetjük azt is, hogy az országban őszi esők és havazások vannak, viharok nélkül.


Ez nagyon jól leírja a La Nina jelenséghez kapcsolódó klasszikus mintát Erdély és Partium szerte és egész Romániában április hónapra. A korai örvényhibát hozzáadva a leírás teljes és normális.
Ez természetesen nem tarthat sokáig, az ok nagyon egyszerű: a korlátozott mennyiségű hideg levegő.

A sztratoszféra a normálisnál hidegebb, a sztratoszférikus anticiklonnak kell még egy kis idő, amíg megnyugszik és „lenyomja” a télből megmaradt örvény által hűtött levegőt.

A felszínen azonban a gyenge fázisban lévő troposzférikus örvény (a sarkvidéki oszcilláció 0 alatt van) sokáig nem bírja az erőteljes hideg levegő kiáramlását. Így, bár valószínűleg még legalább egy csepp sarki levegőt fogunk érezni a bőrünkön, arra számítunk, hogy a dolgok megváltoznak, legalábbis egy időre.


Ennek a változásnak természetesen május közeledtével kell bekövetkeznie. Általánosságban elmondható, hogy a La Nina-jelenség hatására kialakult minta a tavasz utolsó hónapjában törést hoz.


Így valószínűnek tartunk egy melegebb és szárazabb májusi hónapot, amelyben a hőmérsékletek napközben is meghaladják a 30 fokos küszöböt, de nem közelíti meg jelentősen a kánikulai küszöböt.


Úgy tűnik, hogy a májusi mintát becsülik az éghajlati modellek is, amelyek a júniusi esőzések előtti szünetet feltételezik.
A hűvös időszakokat egyelőre érdemes kicsit kiélvezni, mert főleg a ország déli régiójában októberig hiányozni fog.

Forrás: Climatologie si Prognoze globale

Időjárás térképek & webkamera

Követem: