Mexikói melegrekord

Az északi és trópusi régiók közötti küzdelem új értelmet nyert. A téli időjárás után megmaradt jelentős hideg légtömeg miatt a troposzférikus örvény néhány jelentős lehűlést hozott, amely során nagyon magas hőmérsékletekről nagyon alacsony hőmérsékletekre váltottunk.

Azonban, bár ez a hideg levegő erőteljes, ebben az évszakban a meleget sem lehet legyőzni, és az északi és trópusi régiók közötti küzdelem az időjárás szélsőséges helyzetéhez vezet.
Románia jelenleg a hideg befolyása alatt áll, miközben Mexikó megdönti a rekordokat.

Bár nem úgy tűnik, Mexikó rekorddöntése nagyon is jelentős. Először is azért, mert egy trópusi régióról beszélünk, ezért nehéz meghatározni egy hőmérsékleti rekordot ott ahol a hőmérsékletek általában nagyon magasak.
Mexikóban májusban a hőmérséklet 51,1 C fokot ért el az ország keleti részén, a Texasi-öböl közelében.

Mexikó éghajlata nagy változásokon megy keresztül

Bár trópusi régió, Mexikó különbözik Észak-Afrikától. A kis terület és a nagyon kiterjedt óceáni zóna miatt a hőmérsékletek valamivel mérsékeltebbek Mexikóban, mint Észak-Afrikában.
Ugyanakkor Mexikó magassága segít valamivel kiegyensúlyozottabb klímát kialakítani. Így a négy nappal ezelőtt rögzített hőmérséklet meglehetősen normális lenne más területeken, mint például India, Pakisztán vagy Szaúd-Arábia, de nem Mexikóban.

El Niño – La Niña változása

Ellentétben Európával, ahol a meteorológiai hatások valamivel változatosabbak, Amerika közvetlenül az ENSO hatása alatt áll. Mivel a La Niña fázisa gyorsan fejlődik ebben a pillanatban, feltehetjük a kérdést, hogy nem látunk-e egy próbálkozást a globális légköri cirkulációhoz való csatlakozásra?
A Texasi-öböl és a Karib-tenger térsége az ENSO atlanti celláját képviseli, amelynek az átmenet során La Niñára kellene változtatnia a mintáját.
Nem tehetünk mást, mint hogy figyeljük a légkör bemutatóját és energiáját, és a következő hetekben meglátjuk. Azonban, amit megfigyelhetünk, az az, hogy a trópusi régió lépést tart az északi régióval, kivéve Európát, amely az elmúlt évek tavaszi hideg betörései révén előnyt élveznek.

Fotó: ScottDuncanWX

Forrás: Climatologie si Prognoze Globale