Átlag alatti hőmérsékletű hétvége

A hét végén újabb hideg levegő érkezik, a barikális centrumokban azonban változik a helyzet.

Az európai kontinens most egy erős változáson ment keresztül. Itt most nem az örvény felső részére, a sztratoszférára gondolunk, hanem az alsó részre, amely a hőmérsékleti és csapadékrendszerért felelős.

Az örvény alsó részének megzavarása egy hatalmas blokkoló anticiklon formájában következett be, amelynek központja Skandináviában volt, és amely az ott felgyülemlett nagyon hideg levegőt Kelet-Európa felé húzta. Ez az anticiklon mostanra feloszlik.

Az atlanti ciklonok lassan dominánssá válnak az európai kontinens felett, de ez nem jelenti azt, hogy azonnal felmelegedésnek lehetünk tanúi.

Az anticiklon kialakulása gyors volt, és fejlődése megkeverte a légtömegeket, így azok nem tudtak megtelepedni. Ennek ellenére még mindig jelentős hideg levegő van a kontinensen, és ez nem fog könnyen „visszaszorulni”.

Forrás: Climatologie si Prognoze globale
Forrás: Climatologie si Prognoze globale 

A hét végi ciklon

Ez a hétvégi lehűlésre is igaz. Egy erős atlanti ciklon Kelet-Európa felé tart. Sikerül megállítania a hideg légtömeget, és rövid időre visszahozza a kontinens keleti részére. A hideg légtömeg visszatérésével némi havazás és villámlás is várható, de semmi jelentős.

A jó hír az, hogy a lehűlés rövid ideig tart. A tartós fagy nem a ciklonokhoz, hanem a blokkoló anticiklonokhoz kapcsolódó jelenség.

Így szombaton az ország számos régiójában, vasárnap pedig a hegyvidékek kivételével az ország valamennyi régiójában pozitív hőmérsékletet kell várni .

Forrás: Climatologie si Prognoze globale
Forrás: Climatologie si Prognoze globale

Az örvény visszatérése

A sarkvidéki légtömeg Kelet-Európából való távozásával a nagyobb képet tekinthetjük át. Az El Nino-cirkuláció visszatér az észak-amerikai kontinensre, és a Hudson-öböl teljesen befagy. Tehát, még ha a felszínre továbbított zavar véget is ér, az örvény felső része továbbra is küzd.

Ilyen körülmények között a jövő héttől kezdve kontinentális méretű, nagyon hideg légtömeg vonul az Egyesült Államok felé.

Ez a felhalmozódott hideg levegő eléri az Atlanti-óceánt, ami az atlanti ciklonok erősségének növekedéséhez vezet, ami viszont az európai hőháztartást az átlagosnál magasabb hőmérséklet felé tereli.

Természetesen ez még messze van, és a pontos előrejelzés várat magára. A légköri ciklusok tartanak, és jelenleg még az elején járunk, abban a fázisban, amikor a légtömegek európai szinten megpróbálnak újraszezonizálni.