Magyarország időjárása

A radarkép jobb áttekinthetősége miatt, kérlek fordítsd el a mobilod

Magyarország hőmérséklete

Aktuális időjárás előrejelzés Magyarországról, amit a Windy pro biztosít. Legyen szó órára lebontott időjárásról, vagy épp heti előrejelzésről az idojaras.ro-n megtalálod. Magyarország időjárása vizsgálatakor semmiképp sem szabad elhanyagolni a Kárpát-medence által gyakorolt hatást, amely mind a négy évszakban jelen van, épp ezért, amikor Magyarország hőmérsékletéről vagy uralkodó széljárásáról, esetleg csapadék mennyiségéről beszélünk, akkor mindig három éghajlat érintéséről beszélünk, amely az ország felett adódik össze:

  • kontinentális éghajlat
  • óceáni éghajlat
  • mediterrán éghajlat

Magyarország időjárása többnyire nedves kontinentálisként jellemezhető, ami az elkövetkezendő években bizonyára változni fog, tekintve, hogy egy óriási éghajlati változásnak vagyunk tanúi világszerte. Magyarország várhatóan a mediterrán éghajlat típus felé kezd sodródni, ami a hosszú, forró, aszályos nyarakat, rövid, csapadékban (hó) szegény, enyhe teleket jelent hosszú távon.

Az éghajlat változékony, egyszerre van jelen az óceáni és a mediterrán hatás, emiatt magas a napsütéses órák száma, valamint az évi középhőmérséklet is, hátránynak tekinthetjük az egyre gyakoribb aszályos, csapadékszegény nyarakat, valamint a késő tavaszi fagyos időszakot. Leghidegebb hónap a január, legmelegebb a június-július. A változékony éghajlatból fakadóan gyakran alakulnak ki szélsőséges időjárási viszonyok.

Hírek Erdély és Partium időjárásáról

Időjárás térképek & webkamera

Követem: