Ködtérkép

A köd tulajdonképpen nem más, mint a felszín közelében létrejövő felhőréteg. Definíció szerint, akkor beszélhetünk ködről, ha a felszín közelében elhelyezkedő felhőréteg miatt a látástávolság 1 kilométer alá csökken.

Amennyiben a talaj közelében lévő hőmérséklet drasztikusan lehűl, a benne lévő vízcseppek kicsapódnak, először harmat, utána pedig köd képződik a folyamat során.

Többféle ködtípust ismerünk, amelyek befolyásolják időjárásunkat, ilyenek:

  • kisugárzási köd
  • adekvációs köd

A ködképződés feltételeinek előrejelzése (szél, felhőképződés, levegő hőmérséklete) viszonylag könnyebb, mint annak meghatározása, hogy milyen sűrűségű és területi kiterjedésű lesz, illetve, várhatóan mikor oszlik fel.

Köddel kapcsolatos riasztást általában csak akkor adnak ki, adott területre, ha a látástávolság a minimális alá csökken, ez természetesen nem zárja ki, hogy elszigetelt területeken ne alakulhatna ki ködképződés.

Ködtérképünkön a köddel borított területeket követheted figyelemmel, a térképre kattintva pedig adott helyen megnézheted a köd vastagságát. A térkép ICON-modellt használ a ködös területek előrejelzéséhez.7 napos időjárás előrejelzés↗

7 napos időjárás előrejelzés Erdélyben és Partiumban.

15 napos időjárás előrejelzés↗

15 napos időjárás előrejelzés Erdélyben és Partiumban.

30 napos időjárás előrejelzés ↗

30 napos időjárás előrejelzés Erdélyben és Partiumban.


Időjárás hírek