Széltérkép

Széltérképünkön a szél alakulását és irányát kísérhetjük figyelemmel, emellett az aktuális hőmérséklet is megjelenik. A térkép ECMWF-modellt használ a szél alakulásának előrejelzéséhez.

Mivel a meleg levegő könnyebb, így az felemelkedik, helyébe pedig hidegebb, nagyobb nyomású légtömeg vándorol, így alakul ki a felszín közelében a szél. A szelet mindig két adattal jellemezzük:

  • irányával
  • sebességével

Az irányt égtáj szerint nevezi meg a meteorológia, a sebesség meghatározást a földfelszínhez képest mérik, de mindig figyelembe kell venni a szél erősségének egyenetlenségét is. Azaz, hogy a légtömegek mindig lökésszerűen áramlanak.

Ha az egész Kárpát-medencét nézzük, akkor Erdély területén a szelek eloszlása nagyon bonyolult, míg Közép-Európában a nyugati szelek dominálnak, Erdélyben egyszerre jellemző az atlanti és mediterrán szél-dominancia is.

Ugyanakkor hazánkra a domborzati felszín, a hegyek eltérítő hatása is fellép, így nem ritka, hogy egymáshoz közel eső helyeken eltérő irányú és sebességű légmozgást mérnek.

Leszögezhetjük, hogy Erdély és Partium időjárása még a széltérkép viszonylatában is egyedülálló.7 napos időjárás előrejelzés↗

7 napos időjárás előrejelzés Erdélyben és Partiumban.

15 napos időjárás előrejelzés↗

15 napos időjárás előrejelzés Erdélyben és Partiumban.

30 napos időjárás előrejelzés ↗

30 napos időjárás előrejelzés Erdélyben és Partiumban.


Időjárás hírek

  • Egy forró hetünk van
    A Nyugat-Európában tapasztalható intenzív légmozgás újraindul, így míg a nyugati térségben a hideg levegő
  • Változékony időjárás a következő 3 napban
    Az elkövetkező három napban Erdély és Partium területén változékony, több helyen csapadékos idő várható.