Időjárás Gyulafehérvár

Gyulafehérvár időjárás naprakész információ, óránként frissülő vizuális térképen. Nézz be mindennap, kövesd kedvenc városod 3 napos, 7 napos és aktuális napi időjárásának alakulását. Ezen felül egész Erdély és Partium aktuális és várható időjárásának alakulását követheted nyomon.


Időjárás Gyulafehérvár
hét, 2024.05.27.
05:41 | 21:04
TEMP: 11 ℃
RAIN: 0 mm
SNOW: 0 mm
tiszta égbolt

ked, 28.05

05:40
21:05
enyhe eső
TEMP: 19 ℃
RAIN: 0 mm
SNOW: 0 mm

sze, 29.05

05:40
21:06
enyhe eső
TEMP: 19 ℃
RAIN: 2 mm
SNOW: 0 mm

csü, 30.05

05:39
21:07
enyhe eső
TEMP: 22 ℃
RAIN: 3 mm
SNOW: 0 mm

Gyulafehérvár egy történelmi város Románia középső részén, Erdély szívében, amely számos kulturális és történelmi emléket őriz. Testvérvárosai között szerepel Alcalá la Real Spanyolországban, Bitola Észak-Macedóniában és Székesfehérvár Magyarországon. Ezek a kapcsolatok elősegítik a kulturális csereprogramokat és az önkormányzatok közötti együttműködést.

A város a római korban is jelentős központ volt, de igazán történelmi jelentőségét a középkorban és az újkorban nyerte el, amikor Erdély fejedelmi székhelyévé vált. 1918-ban itt írták alá Erdély Romániához való csatolásának dokumentumát, az ún. Gyulafehérvári Nyilatkozatot.

A mai Gyulafehérvár egy modern város, melynek központját a barokk stílusú épületek és a hatalmas, csillag alakú erőd dominálja. Turizmusa elsősorban a történelmi jelentőségén alapszik, a város pedig számos kulturális eseménynek ad otthont évről-évre.

Az etnikai összetétel a legutóbbi népszámlálási adatok szerint elsősorban román többséget mutat, de jelentős magyar kisebbség is él itt. A 2011-es adatok szerint a város lakosságának körülbelül 10%-a volt magyar, számuk azonban változhat az elmúlt években bekövetkezett demográfiai trendek következtében. A két közösség mellett roma és német kisebbség is megtalálható, amelyek hozzájárulnak a város multikulturális jellegéhez. Gyulafehérvár így ma is fontos kulturális és oktatási központ, ahol a különböző nemzetiségek békés egymás mellett élése példaértékű.

Kép forrása: https://albaiuliaqr.ro/cetatea-alba-carolina/?lang=hu

Időjárás térképek & webkamera

Követem:

Nagyon fontos: Az előrejelzési adatok pontosságáért és hitelességéért semmilyen jogi felelősséget nem vállalunk, sem az azokból eredő pontatlan vagy hibás értelmezés miatt keletkező bárminemű kárért.