Időjárás Zilah

Zilah időjárás naprakész információ, óránként frissülő vizuális térképen. Nézz be mindennap, kövesd kedvenc városod 3 napos, 7 napos és aktuális napi időjárásának alakulását. Ezen felül egész Erdély és Partium aktuális és várható időjárásának alakulását követheted nyomon.


Időjárás Zilah
pén, 2024.04.19.
06:31 | 20:21
TEMP: 3 ℃
RAIN: 0 mm
SNOW: 0 mm
erős felhőzet

szo, 20.04

06:29
20:23
erős felhőzet
TEMP: 13 ℃
RAIN: 0 mm
SNOW: 0 mm

vas, 21.04

06:28
20:24
enyhe eső
TEMP: 14 ℃
RAIN: 1 mm
SNOW: 0 mm

hét, 22.04

06:26
20:25
közepes eső
TEMP: 10 ℃
RAIN: 9 mm
SNOW: 0 mm

Zilah egy történelmi és kulturális jelentőségű város Románia északnyugati részén, Szilágy megyében. A város több testvérvárosi kapcsolattal rendelkezik, mint például Makó Magyarországról, melyek által gazdagítják egymást kultúrális és oktatási programjaikkal.

A város története a bronzkori településekig nyúlik vissza, és jelentős szerepet játszott a középkori Erdély történelmében is. A 18. századtól kezdődően Zilah a környék kereskedelmi és adminisztratív központjává vált. A városban található Wesselényi Miklós gróf emlékét őrző Wesselényi-kastély, amely ma is látható és a helyi kultúra szerves részét képezi.

Manapság Zilah egy modern város, melynek gazdaságát a kereskedelem, az ipar és az oktatás határozza meg. A város több oktatási intézménynek ad otthont, köztük a Babes-Bolyai Tudományegyetem kihelyezett karainak.

Az etnikai összetételre jellemző, hogy bár a többségét a román lakosság képezi, a városban élő magyarok száma is jelentős; ők erős közösséget alkotva őrzik nyelvüket és kultúrájukat. A hivatalos statisztikák szerint a magyar nemzetiségűek aránya Zilah népességének egy számottevő részét teszi ki, biztosítva ezzel a kulturális sokszínűséget és az etnikai harmoniát a városban. Zilah ezáltal nemcsak múltjának, hanem a jelen kor kihívásainak megfelelően is formálódó, élő közösség.

Fotó forrása: Facebook/Primaria Municipiului Zalau

Követem:

Nagyon fontos: Az előrejelzési adatok pontosságáért és hitelességéért semmilyen jogi felelősséget nem vállalunk, sem az azokból eredő pontatlan vagy hibás értelmezés miatt keletkező bárminemű kárért.