Szmogtérkép

Tudjuk jól, hogy a szálló por koncentrációja nagyban befolyásolja a levegő minőségét, a levegő minősége pedig komfortérzetünket, valamint az időjárásra is hatással van. Ám ennél sokkal rosszabb a helyzet, hisz egészségünkre is negatív, károsító hatással van.

A szálló por legkisebb koncentrációban (PM2,5/PM10) is hatással van a szervezetünkre, de ezen túl a látási viszonyokat is befolyásolja, elnyeli vagy megtöri a fényt, ha füst formájában találkozunk vele.

Ugyanakkor azt is meg kell állapítanunk, hogy nem csak az emberi szervezetre, de a növényekre is károsító hatással van a szálló por koncentrációja.

Leveleikre rakódva gátolja a fotoszintézist, rontva ezzel például a termesztett növények terméshozamát.

Romániában a PM2,5 éves célértéke 25 ug/m3, a PM10 esetében pedig az emberi egészség védelme érdekében a határérték 50 ug/m3, az éves határérték pedig 40 ug/m3.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelenlegi irányértékei 40 μg / m³ (éves átlag) és 200 μg / m³ (óránkénti átlag).

A szmogtérképen a szálló por koncentrációjának várható alakulását figyelhetjük meg, a térképre kattintva pedig adott hely konkrét értékével is szembesülhetünk. Az előrejelzések megfelelnek az ún. „háttérértékeknek”.

Az előrejelzés a Copernicus projekt tematikus szolgáltatása a CAMS modell alapján készül, amelynek célja, hogy információt adjon a tudósok és politikusok, valamint vállalkozások számára a Föld légkörét érintő kérdésekben.

Elsősorban a légszennyezettséget okozó gázok és aeroszolok vizsgálatára fektetik a hangsúlyt.7 napos időjárás előrejelzés↗

7 napos időjárás előrejelzés Erdélyben és Partiumban.

15 napos időjárás előrejelzés↗

15 napos időjárás előrejelzés Erdélyben és Partiumban.

30 napos időjárás előrejelzés ↗

30 napos időjárás előrejelzés Erdélyben és Partiumban.


Időjárás hírek

  • Egy forró hetünk van
    A Nyugat-Európában tapasztalható intenzív légmozgás újraindul, így míg a nyugati térségben a hideg levegő
  • Változékony időjárás a következő 3 napban
    Az elkövetkező három napban Erdély és Partium területén változékony, több helyen csapadékos idő várható.