Időjárás Nagyenyed

Nagyenyed időjárás naprakész információ, óránként frissülő vizuális térképen. Nézz be mindennap, kövesd kedvenc városod 3 napos, 7 napos és aktuális napi időjárásának alakulását. Ezen felül egész Erdély és Partium aktuális és várható időjárásának alakulását követheted nyomon.


Időjárás Nagyenyed
szo, 2023.12.09.
07:55 | 16:38
TEMP: 0 ℃
RAIN: 0 mm
SNOW: 0 mm
tiszta égbolt

vas, 10.12

07:56
16:38
borús égbolt
TEMP: 4 ℃
RAIN: 0 mm
SNOW: 0 mm

hét, 11.12

07:57
16:38
borús égbolt
TEMP: 3 ℃
RAIN: 0 mm
SNOW: 0 mm

ked, 12.12

07:58
16:38
szórványos felhőzet
TEMP: 4 ℃
RAIN: 0 mm
SNOW: 0 mm

Nagyenyed Erdély középső részén, a Maros folyó mellett található város. Testvérvárosai között találjuk Bečej Szerbiában, Cieszyn Lengyelországban és Cristuru Secuiesc Romániában. Ezek a kapcsolatok a kulturális és oktatási együttműködések mellett gazdasági szinergiákat is eredményeznek.

Történelmi múltja gazdag; a középkori vár romjai még ma is állnak. A város egykori jelentőségét főként a reformáció idején nyerte, amikor is fontos oktatási központtá vált. Itt található az 1622-ben alapított Bethlen Gábor Kollégium is, mely a magyar kultúra és tudományosság egyik bástyája volt.

A jelenkorban Nagyenyed kisebb ipari és mezőgazdasági központként funkcionál, turizmusa főként a történelmi és kulturális örökségre épít. A város modernizálódik, miközben megőrzi történelmi jellegét.

Az etnikai megoszlás a 2011-es népszámlálási adatok szerint változatos, ahol a lakosság túlnyomó része román, de jelentős a magyar kisebbség is, valamint kisebb roma és német közösségek is élnek itt. A magyarok aránya a teljes lakossághoz képest körülbelül 10%-ot tesz ki, amely jelentős mértékben hozzájárul a város kulturális sokszínűségéhez és a magyar nyelv és hagyományok fennmaradásához. Nagyenyed tehát ma is egy élő multikulturális közösség, ahol a különböző nemzetiségek együttműködése és a kulturális értékek megőrzése fontos szerepet tölt be.

Kép forrása: Wikipédia

Időjárás térképek & webkamera

Követem:

Nagyon fontos: Az előrejelzési adatok pontosságáért és hitelességéért semmilyen jogi felelősséget nem vállalunk, sem az azokból eredő pontatlan vagy hibás értelmezés miatt keletkező bárminemű kárért.