Vremea in Transilvania

Relieful din Transilvania este unul mai special, datorita faptului ca in Sud si in Est se regasesc Carpatii Meridionali si cei Orientali, dar pe suprafata pozitionata in mijlocul lor gasim chiar si campie, sau zone mult mai joase decat Carpatii.

Imagini radar – meteo Transilvania/Ardeal

Aceasta zona poate oferi deci o mare varietate, de la campie pana la varfuri inalte, muntoase.

Aceasta varietate, pe cat estede incantatoare, pe asa masura va determina meteorologia, vremea din Transilvania. Climatul, deseori foarte diferit, este motivul pentru care in Transilvania agricultura este atat de variata. Fiecare zona, in functie de clima a adoptat agricultura cea mai potrivita zonei.

Transilvania, fiind protejata din Est si din Sud de Carpati, are o clima asemanatoare campiei, adica continentala. Fata de temperaturile masurate insa pe zona de campie, aici vom intalni mereu cu aproximativ 3 grade mai putine. Precipitatiile sunt mai dese in zonele inalte, si sunt mai putine pe masura ce ne apropiem spre campie.

Zapada vom gasi aproximativ 40-60 de zile in mijlocul Transilvaniei, iar pe extremitati, 100- 120 de zile pe an. Raurile le vom gasi inghetate maxim 2 luni pe an. Directia vantului, care preponderent sufla dinspre Vest, poate fi schimbata usor de relieful local.

Vremea, prognoza meteo in Transilvania,  Ardeal- de ce mai poate fi influentata?

Pentru a putea prezice vremea cu mai mare exacticitate, profesionistii care se ocupa cu prognoza meteo valabila pentru Ardeal, Transilvania trebuie sa tina cont de influentele locale:

Influenta Oceanica

– vantul care sufla din vest, aduce mereu precipitatii. Trebuie sa tinem cont de faptul ca vremea din Ardeal este mai puternic influentata de Oceanul Atlantic, decat de Marea Neagra, care se afla mai aproape, dar este peste munti.

Influenta Submediteraneana

– iernile sunt mai blande, verile sunt mai calduroase. Acest aspect se poate observa in mod accentuat in Banat si in zona Olteniei.

Prognoza vremii in Romania este data de Administratia Nationala de Meteorologie, ANM. Acest serviciu oferit de ANM presupune o munca titanica, bazata pe analiza unor cantitati impresionante de date.

De obicei, prognoza meteo de termen scurt, adica pana la 3 zile, are o punctualitate de 90%.

Prognoza meteo de termen mediu sau lung isi pierde punctualitatea exact invers proportional cu lungimea termenului prezis.

Időjárás térképek & webkamera

Követem: