2011-2020 a rendkívüli hőség évtizede volt

Becslések szerint az idei év az egyik legmelegebb három év egyike volt, és akár a 2016-os évvel is felveheti a versenyt ebből a szempontból.

Az évtized feljegyzett hat legmelegebb éve 2015-2020 között volt.

Az Országos Meteorológiai Hivatal egy Facebook-bejegyzésében közölte, hogy amikor 2020 véget ér tulajdonképpen az eddigi legmelegebb évtizede ér véget (2011-2020) – állítja a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

Legmelegebb évtized

Az idei évben a világ számos pontján elért magas hőmérséklet a La Niña nagy befolyása ellenére is lehetséges volt. A legtöbb modell azt mutatja, hogy a La Niña maximális intenzitását decemberben vagy januárban éri el, de hatása 2021 elején is megmarad.

A rekord meleg évek általában egybeesnek egy erős El Niño-jelenséggel, ahogy 2016-ban is történt. Most a La Niña-jelenséggel állunk szemben, amely alacsonyan hat a globális hőmérsékletre, de nem volt elég erős ahhoz, hogy csökkentse a magas hőmérsékleti értékeket. Valójában úgy tűnik, hogy 2020 megközelíti a 2016-os korábbi hőrekordot – mondta Taalas professzor, a WMO főtitkára.

A 2020-as adatokat a WMO 2021 januárjában véglegesíti, öt globális hőmérsékleti adat alapján.

Ezeket az információkat egy „Az éghajlat állapota 2020-ban” zárójelentés tartalmazza, amelyet 2021 márciusában tesznek közzé, tartalmazza az éghajlati hatásokra vonatkozó információkat is.

A WMO 2020. december 2-án kiadott időközi éghajlati jelentése szerint az év első tíz hónapjának (október végéig) mind az öt adatkészlete a 2020-at a második legmelegebb évvé tette 2016-2019 között.

Az Európai Unió Copernicus Klímaváltozási Szolgálatának, az Egyesült Államok Nemzeti Óceáni és Légköri Igazgatóságának, a NASA Goddard Űrkutatási Intézetének, és a Japán Meteorológiai Ügynökségnek havi jelentései szerint a hőmérséklet novemberben tovább emelkedett.

Ez az élvonalbeli információ azt sugallja, hogy 2020 novembere lehet a legmelegebb vagy a második legmelegebb november.

A globális hőmérséklet 2020 januárja és novembere között a második legmagasabb volt (Forrás: NOAA)

A legmelegebb három év közötti különbség kicsi, és az egyes adatsorok pontos rangsora az egész évre vonatkozó adatok rendelkezésre állásával megváltozhat – tette közé közösségi oldalán az ANM.

Minden évtized melegebb volt, mint az előző

Az évenkénti globális átlagos léghőmérséklet szerinti rangsorolás kevésbé fontos, mint a hosszú távú tendencia. Az 1980-as évek óta minden évtized melegebb, mint az előző. És ez a tendencia várhatóan folytatódik az üvegházhatást okozó gáztartalom rekordszintje miatt, amely megköti a légköri hőt.

Különösen a szén-dioxid marad évtizedekig a légkörben, ami hosszabb távon sajnos garantálja a globális felmelegedést.

Az átlagos globális léghőmérséklet 2020-ban 1,2 ° C-kal magasabb, mint az iparosodás előtti (1850–1900) korszakban volt. Nagy esély van arra, hogy 2024-ig átmenetileg meghaladja az 1,5 ° C-ot – derül ki a WMO által a Met Office által vezetett Global Annual to Decadal Climate Update-ből.

A Met Office által a globális átlagos léghőmérsékletre vonatkozó, 2021-re készített éves előrejelzés azt sugallja, hogy ez bekerülhet a legforróbb évek sorozatába, annak ellenére, hogy a La Niña-jelenség ideiglenes lehűlése befolyásolja, amelynek hatása általában erősebb a megnyilvánulás második évében.

A WMO az Európai Közepes Középtávú Időjárás-előrejelzés, a Copernicus Klímaváltozási Szolgálat és a Japán Meteorológiai Ügynökség újraelemzési adatkészleteit is felhasználja.

Ez a módszer a levegő, a víz és a műholdas meteorológiai adatok millióinak feldolgozásával állítja össze és modellezi a légkör várható viselkedését.

A megfigyelési adatok és a modellek közötti korreláció lehetővé teszi a hőmérséklet becslését a földgömbön bármikor és bárhol, még a nehezen elérhető – sarki területeken – területeken is.

Forrás: noaa.gov, ANM, capital.ro

Időjárás térképek & webkamera

Követem: