Chile 2021-es hőmérsékleti rekordja

A dél-amerikai Chile állam október utolsó napjaiban megdöntötte a 109 éves nemzeti hőmérsékleti rekordot.

Ezek a napok, a tavasz második hónapjától a nyári hőhullám küszöbéhez közelítették a hőmérsékleteket, ezek a mérések nagyon fontosak globálisan is.
A Dél-Amerikát végigsöpörő erős tavaszi epizód számos hőmérsékleti rekordot követelt.


2021 egyben a 13. egymást követő év, amely rendkívüli szárazsággal jár a térségben.


Chile és La Nina…


A világ más, többé-kevésbé közvetetten érintett országaival ellentétben Chile az ENSO-jelenség közelében van.
Így a La Nina, az ENSO hideg szakasza szárazságot hoz a dél-amerikai államban az átlagos hőmérséklet alatt is. Erősödik a szubtrópusi anticiklon Dél-Amerika partjainál, és a száraz idő dominál.


A déli örvény megzavarása

A sarki örvény többéves mintázatának szemszögéből azonban egy másik érv is felmerül. Hasonlóan ahhoz, amit az északi féltekén láttunk, az antarktiszi örvény megváltozását az évszakváltás idején.

Így, ha visszaemlékezünk a tavaszi helyzetre, míg nálunk hideg tavasz volt, addig a trópusi vidék erősen felmelegedett.

Hasonlónak tűnik a kontextus Dél-Amerika esetében is, ahol az ENSO (El Niño–Southern Oscillation) hideg szakasza ellenére tartós felmelegedési trendet figyelhetünk meg.

A globális felmelegedés jelenségével együtt ez a minta valószínűleg újabb rekordsorozatokat hoz majd a következő nyár folyamán a déli féltekén.

Forrás: https://www.facebook.com/ScottDuncanWX

Megosztom másokkal is:

2011-2020 a rendkívüli hőség évtizede volt

Becslések szerint az idei év az egyik legmelegebb három év egyike volt, és akár a 2016-os évvel is felveheti a versenyt ebből a szempontból.

Az évtized feljegyzett hat legmelegebb éve 2015-2020 között volt.

Az Országos Meteorológiai Hivatal egy Facebook-bejegyzésében közölte, hogy amikor 2020 véget ér tulajdonképpen az eddigi legmelegebb évtizede ér véget (2011-2020) – állítja a Meteorológiai Világszervezet (WMO).


2020. január– november. Vegyes szárazföldi és tengeri felületek Hőmérsékleti rendellenességek Celsius-fokban (Forrás: NOAA)

Az idei évben a világ számos pontján elért magas hőmérséklet a La Niña nagy befolyása ellenére is lehetséges volt. A legtöbb modell azt mutatja, hogy a La Niña maximális intenzitását decemberben vagy januárban éri el, de hatása 2021 elején is megmarad.

A rekord meleg évek általában egybeesnek egy erős El Niño-jelenséggel, ahogy 2016-ban is történt. Most a La Niña-jelenséggel állunk szemben, amely alacsonyan hat a globális hőmérsékletre, de nem volt elég erős ahhoz, hogy csökkentse a magas hőmérsékleti értékeket. Valójában úgy tűnik, hogy 2020 megközelíti a 2016-os korábbi hőrekordot – mondta Taalas professzor, a WMO főtitkára.

A 2020-as adatokat a WMO 2021 januárjában véglegesíti, öt globális hőmérsékleti adat alapján.

Ezeket az információkat egy „Az éghajlat állapota 2020-ban” zárójelentés tartalmazza, amelyet 2021 márciusában tesznek közzé, tartalmazza az éghajlati hatásokra vonatkozó információkat is.

A WMO 2020. december 2-án kiadott időközi éghajlati jelentése szerint az év első tíz hónapjának (október végéig) mind az öt adatkészlete a 2020-at a második legmelegebb évvé tette 2016-2019 között.

Az Európai Unió Copernicus Klímaváltozási Szolgálatának, az Egyesült Államok Nemzeti Óceáni és Légköri Igazgatóságának, a NASA Goddard Űrkutatási Intézetének, és a Japán Meteorológiai Ügynökségnek havi jelentései szerint a hőmérséklet novemberben tovább emelkedett.

Ez az élvonalbeli információ azt sugallja, hogy 2020 novembere lehet a legmelegebb vagy a második legmelegebb november.

A globális hőmérséklet 2020 januárja és novembere között a második legmagasabb volt (Forrás: NOAA)

A legmelegebb három év közötti különbség kicsi, és az egyes adatsorok pontos rangsora az egész évre vonatkozó adatok rendelkezésre állásával megváltozhat – tette közé közösségi oldalán az ANM.

Minden évtized melegebb volt, mint az előző

Az évenkénti globális átlagos léghőmérséklet szerinti rangsorolás kevésbé fontos, mint a hosszú távú tendencia. Az 1980-as évek óta minden évtized melegebb, mint az előző. És ez a tendencia várhatóan folytatódik az üvegházhatást okozó gáztartalom rekordszintje miatt, amely megköti a légköri hőt.

Különösen a szén-dioxid marad évtizedekig a légkörben, ami hosszabb távon sajnos garantálja a globális felmelegedést.

Az átlagos globális léghőmérséklet 2020-ban 1,2 ° C-kal magasabb, mint az iparosodás előtti (1850–1900) korszakban volt. Nagy esély van arra, hogy 2024-ig átmenetileg meghaladja az 1,5 ° C-ot – derül ki a WMO által a Met Office által vezetett Global Annual to Decadal Climate Update-ből.

A Met Office által a globális átlagos léghőmérsékletre vonatkozó, 2021-re készített éves előrejelzés azt sugallja, hogy ez bekerülhet a legforróbb évek sorozatába, annak ellenére, hogy a La Niña-jelenség ideiglenes lehűlése befolyásolja, amelynek hatása általában erősebb a megnyilvánulás második évében.

A WMO az Európai Közepes Középtávú Időjárás-előrejelzés, a Copernicus Klímaváltozási Szolgálat és a Japán Meteorológiai Ügynökség újraelemzési adatkészleteit is felhasználja.

Ez a módszer a levegő, a víz és a műholdas meteorológiai adatok millióinak feldolgozásával állítja össze és modellezi a légkör várható viselkedését.

A megfigyelési adatok és a modellek közötti korreláció lehetővé teszi a hőmérséklet becslését a földgömbön bármikor és bárhol, még a nehezen elérhető – sarki területeken – területeken is.

Forrás: noaa.gov, ANM, capital.ro

Időjárás térképek & webkamera

Követem:

Megosztom másokkal is:

Hogyan lehet támogatni a gazdákat aszály és extrém időjárás hatásainak leküzdésében?

“Mezőgazdaság újratöltve” címmel rendez élő videokonferenciás vitát a news.ro, amelyen a címben feltett kérdésre keresik a választ.

A “Mezőgazdaság újratöltve” videokonferenciát a News.ro Sajtóügynökség szervezett a Team Innovation Media és a Plurivox PR és Kommunikációs Ügynökség együttműködésében.

A megvitatandó kérdések között szerepel még az október 6, kedd, 10.00 órától sorra kerülő konferencián: a román agrárgazdaság helyzete a korábbi évekhez képest, az aszály hatása, valamint az, hogy milyen intézkedéseket hoztak, és milyen intézkedéseket lehet még tenni a gazdák támogatására.

Az esemény élőben követhető a www.news.ro oldalon, a News.ro Facebook oldalon, és a Profit.ro TV is élőben közvetíti.

A mezőgadaság egyik legnagyobb ellenfele az időjárás és a megújulás hiánya

A 2019-es aszály, amely 2020-ban folytatódott, olyan jelenséggé vált, amely egyre inkább sújtja a román mezőgazdaságot, a Földművelésügyi Minisztérium eredeti becslései szerint körülbelül 1,6 millió hektár érintett.

Az APIA szerint eddig több mint 28 000 kifizetési kérelmet nyilvánítottak jogosultnak az aszály által sújtott mezőgazdasági termelők támogatására, összesen 1,12 millió hektár katasztrófa esetén, a kifizetések szeptemberben kezdődtek és folytatódnak a mai napig.

Az is igaz, hogy a mezőgazdaság termelékenységét nemcsak az aszály, hanem más szélsőséges időjárási események is befolyásolják. Ezért segítik a gazdákat állami támogatásokkal, de jó, ha előre biztosítást kötnek a gazdák az évi termésre. Ám épp ezért tisztában kell lenniük a mezőgazdasági biztosítás fontosságával, amely megvédi őket a csapások hatásaitól.

Emellett beruházásokra van szükség az öntözés, a vízelvezetés és a vízelvezetés infrastruktúrájának kialakításához.

Ezeket a témákat a videokonferencián Adrian Pintea – a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) főigazgatója, Nicolae Sitaru – a Román Kukoricatermesztők Szövetségének (APPR) elnöke, Călin Matei – főigazgató-helyettes tárgyalja.

Jelen lesznek még a Groupama Asigurări képviseletében Ionel Arion – a PRO AGRO Nemzeti Szövetség elnöke, Nicolae Vasile – a Román Mezőgazdasági Termelői Szövetségek Ligájának (LAPAR) elnöke, Florin Dan Scarlat – a Vidéki Beruházások Finanszírozási Ügynökségének főigazgató-helyettese, Viorel Marin – a Malomipar és Szövetség Országos Szövetségének elnöke Pékség (ANAMOB).

Románia mezőgazdaságának általános helyzete

Románia mezőgazdasága az elmúlt években a gazdasági növekedés motorja volt, de az általános fejlettség és az üzleti élet szakasza lényegesen elmarad a fejlett országokétól.

Az elmúlt években többféle termesztett növények esetében is rekordterméseket rögzítettek azokon a nyarakon, amikor az időjárás is kedvező volt.

A mezőgazdasági termékek tőkésítése általában a belföldi és az exportra szánt nyersanyagokon alapul, nem pedig azokon a késztermékeken, amelyek hozzáadott értéket képviselnek a mezőgazdaságban és a román gazdaságban.

A rendezvény célja az is, hogy új megoldásokat kínáljon a mezőgazdasági vállalkozások növekedése érdekében, a munka szervezésétől, a termékek feldolgozásának és tőkésítésének láncolatától kezdve az új mezőgazdasági technológiákig.

Valamint finanszírozási és fejlesztési megoldásokra is tippeket adnak, aminek célja, hogy megvédje a gazdálkodókat a szélsőséges időjárási viszonyoktól, például az aszály gazdasági hatásaitól.

A mezőgazdasági vállalkozásokat bizonyos esetekben át kell gondolni, és fejleszteni kell, ehhez kitűnő talaj a news.ro videokonferenciája.

Van amiben Románia is élen áll

Románia az első helyen áll az Európai Unióban a kukoricatermesztésben, valamint a napraforgó termesztésében. Búza – és burgonyatermésben Románia a negyedik helyet foglalja el az Európai Unióban.

A mezőgazdasági kereskedelmi mérleget az állattenyésztés kiegyensúlyozatlanná teszi, mert az önfogyasztás csak a hazai termelés 26-27% -át teszi ki. Tavaly Romániában 3,9 millió sertésállomány volt, de a sertéshús nagy része érdekes módon importból származik.

Az elmúlt években Románia mezőgazdasága egyre jobb eredményeket ért el, a legnagyobb rekordok 2018-ban voltak. A mezőgazdaság az ország GDP-jének 4,1% -át teszi ki.

2019-ben Románia 29,5 millió tonna gabonafélét termelt, ami 6,5% -os csökkenést jelentett a 2018. évi 31,6 millió tonna rekordszinthez képest.

A rendezvény partnerei a Romániai Kukoricatermesztők Szövetsége, a Groupama Asigurări és a Romániai Mezőgazdasági Termelők Szövetségeinek Ligája.

Forrás: news.ro

Megosztom másokkal is:

Az északi félteke legforróbb nyara volt 2020-ban

Mióta elindult a Copernicus-program (1979), ez volt a legforróbb nyár az összesített adatok szerint.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a világ második legmelegebb augusztusát tudhatjuk magunkénak, és a harmadik legmegelegebb nyarunk volt, amit regisztráltak a közel másfél évszázada tartó mérések óta.

Az adatokat a NOAA hasonlította össze és közölte ezt a meglehetősen bizarr eredményt.

A globális hőmérséklet 0,94 Celsius fokkal meghaladta a 20. század átlagát, ennél melegebb 2016 augusztusában volt, akkor 0,98 Celsius fok elmozdulást mértek az átlaghoz képest.

2020 augusztusában nem csak Európában regisztrálták az extrém hőmérséklet kilengést, hanem Nyugat-Ausztráliában, Közép-Oroszországban, Kína délkeleti régiójában, valamint az Antarktisz keleti részén is.

Összességében a világ átlaghőmérséklete 0,92 Celsius fokkal magasabb volt idén, mint a 20. század összátlaga.

Forrás: euronews.com

Megosztom másokkal is: