30 fok április elsején?

Az utolsó sztratoszférikus felmelegedés végével a troposzférikus örvény erősebben tér vissza, mint valaha. Erőteljes atlanti ciklonok érkeznek Nyugat-Európába, és aktivitásuk uralja a légtömegek áramlását Európa felett.

A bariónikus központok keringése

Március végén visszatér a troposzférikus örvény a sztratoszférikus részének szétoszlása által okozott zavaró hatások után.
Több mélyciklon érkezik Nyugat-Európába, esőt és szelet hozva. Ez a nagyon alacsony nyomású rendszer telepítése mutatja az ilyen típusú barikális központok dominanciáját a regionális cirkulációban.
Az anticiklonok továbbra is gyengék és ritkák, kivéve a ciklonális rendszer által felemelt magokat. Egy ilyen magnak sikerül elérnie a Fekete-tenger térségét, és a nyugat-európai ciklonokkal való összekapcsolódás nagyon meleg levegő szállítását eredményezi Észak-Afrikából a mi térségünkbe.
Az összefüggés azonban nem a blokkolás, hanem inkább az erősség függvénye, a nyugati ciklonok intenzitása alapján. Mint ilyen, amint az ottani alacsony nyomású epizód véget ér, a cirkulációnak április második hetében vissza kell térnie a normális keringésbe.

Mi okozza a hőhullámot?

A déli anticiklonok és az atlanti ciklonok összekapcsolódása Nyugat-Európában a Földközi-tenger felől meleg légtömeget hoz. Így a következő éjszaka egy újabb zápor- és zivatarhullám után a hőmérséklet folyamatosan emelkedni kezd.

Az időjárás melegedni fog, a hőmérsékleti csúcs pedig a jövő héten, hétfőn és kedden látszik a legmagasabbnak, amikor nem kizárt, hogy az ország déli részén akár a 30 Celsius-fokos értékeket is elérjük.
Kezdünk hozzászokni a hőhullámokhoz. Tudjuk tehát, hogy ezek főként száraz időjárást hoznak, és ez most is pontosan így lesz.
Így a ma este és a holnapi nap első felében lehulló esőnek még néhány litert kell hoznia, mielőtt a hőség megérkezik.

Forrás: Climatologie si Prognoze globale