Időjárás előrejelzés Erdély és Partium – Csütörtökön lehűlés érkezik

Hűvösebb lesz, és szinte az egész országban esni fog az eső. A hegyekben havazás várható, és a következő napokban is egyre hidegebb lesz az időjárás Erdélyben és Partium-szerte.

Időjárás előrejelzés november 18-ra

Éjszaka változékony lesz az égbolt, helyenként tartósan alacsony ködképződésekkel, főként az ország déli és keleti részén, ahol teljesen elszigetelten alakulhat ki gyenge eső, szitálás, a hegygerinceken vegyes csapadék is előfordulhat.

Gyenge, mérsékelt szél fúj majd. A minimum hőmérséklet -5 és 5, a hegyvidéki mélyedésekben -8, -6 fok között alakul. Reggel felé az alacsony domborzatú területeken néhol köd is kialakulhat.
Általában erősen felhős lesz az idő, nyugaton, északon és az ország középső részén enyhén lehűl a levegő hőmérséklete, ezeken a helyeken gyenge eső is várható. Az elszigetelt hegyvidékeken eső, havas eső, éjszaka pedig különösen gyenge havazás várható.

A terület többi részén változóan, felhősebb lesz az égbolt, a nap második felében, ekkor kisebb esők, záporok is előfordulhatnak. Gyenge, mérsékelt lesz a szél, átmenetileg délnyugaton és a hegyvidéken, főleg a gerinceken megerősödik. A maximum hőmérséklet 3 és 13 fok között, a minimum hőmérséklet -1 és 5 fok között alakul. Reggel és éjszaka viszonylag kis területeken köd alakul ki.

Időjárás előrejelzés november 19-re

A napi hőértékek északnyugaton alacsonyabbak lesznek az időpontra jellemző többéves átlagnál, a terület többi részén pedig normális hőviszonyok várhatók az évszaknak megfelelően. Az ország északi felében felhősebb lesz az ég, helyenként eső is várható. A többi területen átmenetileg megnövekszik a felhőzet, gyenge esőre van kilátás. A hegyekben kisebb területeken lehet gyenge csapadék, főleg havazás formájában, de vegyes formátumú csapadék is előfordul.

A szél mérsékelt lesz, a hegyvidéki területeken és kisebb területeken megerősödik, középen és északkeleten gyenge lesz. A maximum hőmérséklet 3 és 12, a minimumhőmérséklet 0 és 8 fok között alakul. Az alacsony domborzatú területeken ködös idő várható.

Időjárás előrejelzés november 20-ra

A termikus értékek emelkedni fognak, így a déli és keleti tájakon a november utolsó hetében megszokottnál is jóval melegebb lesz az idő. Változó lesz az égbolt, nyugaton, északon és középen felhős lesz, ahol csak kisebb területeken lehet eső. Gyenge, mérsékelt lesz a szél, a hegyekben, az ország északkeleti és délnyugati részén pedig megerősödik. A maximum hőmérséklet általában 8 és 15, a minimum hőmérséklet 0 és 8 fok között alakul. Reggel és éjszaka az alacsony domborzatú területeken néhol köd is kialakulhat.

Időjárás előrejelzés november 21-re

A legtöbb helyen az ilyenkor megszokottnál melegebb és túlnyomóan szép idő lesz. Változó lesz az égbolt, a nap első felében az ország északnyugati részén lesz csak felhősödés. Gyenge, mérsékelt szél fúj majd.

A maximum hőmérséklet 7 és 15 fok között, a minimum hőmérséklet -2 és 9 fok között alakul, ennél alacsonyabb hőmérsékletre a kelet-erdélyi mélyedésekben kell számolni. Reggel és éjszaka az alacsony domborzatú területeken köd lesz.

Forrás: romaniatv.net

Időjárás térképek & webkamera

Követem:

Megosztom másokkal is:

Lehűlés várható Erdély és Partium-szerte

Erdélyben és Partiumban lehűlés várható az elkövetkező két hétben, esőre már csak november 17-e után számíthatunk – derül ki az ANM 7 napos időjárás előrejelzéséből.

Erdélyben a hétfői 12 Celsius-fokról szerdára 9-10 fokra csökken az átlagos nappali csúcshőmérséklet, az éjszakai minimumok pedig 6 fokról mínusz 3 fokra esnek vissza.

November 12-e és 15-e között az ilyenkor megszokottnál valamivel alacsonyabb, 7-8 fokos nappali csúcsértékek várhatók, az éjszakai hőmérséklet változatlan marad. Jövő héten is hűvösebb lesz, mint ilyenkor általában, nappal legfeljebb 6-7 fok lehet, éjszaka mínusz 2 fokig süllyedhet a hőmérők higanyszála. Elszórt esőzésekre szerdáig, majd a jövő hét második felében lehet számítani.

A Bánságban és Körös-vidékén 8-a és 12-e között nappal 11-12 fok is lehet, éjszaka a hét eleji 7 fokról 2 fokig csökken a hőmérséklet. A hét végére további lehűléssel kell számolni, nappal nem lesz több 8-9 foknál, éjszaka 1-2 fokig hűl a levegő. Jövő héten ebben a régióban is hidegebb lesz, mint november második felében általában, 8-10 fok körüli maximumokkal és 2-3 fok körüli minimumokkal. Esőre hétfőn és kedden, majd november 17-e után lehet számítani.

Máramarosban péntekig 11 fok körül alakul az átlagos nappali csúcshőmérséklet, éjszaka pedig fokozatosan mínusz 1 fokig hűl a levegő. November 12-e és 16-e között nappal legtöbb 7 fok lesz, éjszaka maradnak a kevéssel fagypont alatti értékek. A jövő hét hátralevő részében is 6-7 fok körül alakul a nappali csúcshőmérséklet, éjszaka 0 fok körüli értékek várhatók. Eső hétfőn és kedden, majd 17-e után várható.

A hegyekben is fokozatosan lehűl az idő, szerdára 2-4 fokig csökken a nappali csúcshőmérséklet, éjszaka mínusz 3 fok lesz. Aztán enyhülni fog az idő, csütörtökön és pénteken nappal 8-9 fok is lehet, éjszaka csak fagypontig hűl a levegő. Jövő héten 2-4 fokos maximumokra és mínusz 4, mínusz 2 fok körüli minimumokra lehet számítani. Szerdáig, majd jövő hét végén sok helyen előfordulhat eső, havas eső, havazás.

Forrás: Maszol.ro

Időjárás térképek & webkamera

Követem:

Megosztom másokkal is:

Milyen tél várható 2021-ben?

Bár jelenleg bármilyen téli időjárási becslésnek alacsonyak a pontossági mutatói, a Climatologie si Prognoze Globale munkatársai elemzésükben megpróbálják megbecsülni, milyen télnek nézünk elébe.

Ez talán annak fényében lehet a fontos, hogy mind a távhő, mind a gáz, – és az elektromos áram ára is az egekbe szökött.Ahogyan azt már megszokhattuk idén, olykor szélsőséges időjárási viszonyok is váltakoztak, hol durván meleg volt, hol extrém lehűlés következett.

Az előzetes becslések szerint, a telet is hasonló változások uralják majd.

Az európai kontinens időjárását anticiklonok befolyásolják az elkövetkező hónapokban is, amelyek hozzájárulnak a hideg epizódok alakulásához.

Jelenleg egy meleg periódus következik, az elmúlt hét hidegfrontját váltva, november elején pedig várhatóan ismét visszatérünk a hidegebb időjáráshoz.

November végén a sarki örvény ismét gyengülni fog, és ekkor már a síkságos részeken is megjelenhet a csapadék hó formájában.

A hideg időszaknak decemberben, és 2022 januárjában kell folytatódnia a modell szerint.

Jelen pillanatban reális a fehér karácsony esélye.

2022 január elején felmelegedést tapasztalhatunk, a hideg időszak pedig hónap végén fog visszatérni.

Bár ezek csak modellek általi becslések, annyit már biztosra tudnak mondani az elemzők, hogy olyan tél előtt állunk, amelyben anticiklonok váltakozása fog elsősorban dominálni, így nincs kizárva, hogy rövid ideig szélsőséges hideget is tapasztalhatunk.

https://www.facebook.com/Climatologie-si-Prognoze-globale-1697029267108907/photos/pcb.2618936514918173/2618905804921244

Forrás: Climatologie si Prognoze Globale Facebook

Időjárás térképek & webkamera

Követem:

Megosztom másokkal is:

Időjárás előrejelzés Erdély és Partium – milyen időnk lesz júliusban?

30 napos időjárás előrejelzés Erdély: kánikula nyugaton, délnyugaton, keleten heves esőzések

Noha sok esővel, sőt kellemes hőmérséklettel kezdődött a hónap az ország nagy részén, 2021. július azt ígéri, hogy megerősíti a “kemencés hónap” státuszát.

Az érintett régiók Olténia és Bánság lesz. Míg Délkelet-Munténiában, Dobrudzsában és Moldova déli részén júliusban sok csapadék várható, és a hőmérséklet a normálnál alacsonyabb lesz.

Nem meglepő, hogy a július a kánikula hónapja, ezek az éghajlati jellemzők hazánk területén az Azori-szigetek anticiklon gerincének hosszú időn keresztüli jelenléte miatt fordulnak elő, kombinálva az észak-dél-ázsiai és az észak-afrikai anticiklonokkal. Ennek eredményeként legtöbbször júliusban folyamatosan kap az ország forró légtömeget.

Várható hőmérséklet júliusban

Az ECWMF szimulációi szerint forró július lesz Bánságban és Olteniában, az átlagostól 2,5 – 3 fok feletti hőeltérésekkel, de az ország többi részén is melegebb lesz, a hőeltérések 1 – 1,5 fok közöttiek leszen az átlagot tekintve. A kivételt Dél-Moldova és Dobrudzsa, Muntenia jelenti, a normális, vagy kissé a normál alatti hőmérsékleti viszonyokkal.

Hetek szerinti bontásban a 27. hét (július 5. és 11. között) melegebb lesz a legtöbb országrészben, Dobrudzsa kivételével, ami a 28. és 30. hét közötti időszakig tarthat (július 12. – augusztus 1.) Bánság, Partium, Erdély, Máramaros, míg Munténia keleti részén negatív eltérésekkel járó napok lesznek ebben az időszakban, az ország többi részén pedig normális hőmérséklet várható.

Várható csapadék mennyiség júliusban

Július első napjaiban Moldova, Dobrudzsa, a hegyvidéki területeken, és Kelet-Munténia nagy részén már komoly csapadék hullott. Az ECWMF modell szerint, július további részében sok csapadék várható Dobrudzsában, a normálist meghaladó 30 l / négyzetméter mennyiséggel.

Az ország többi részén inkább a szárazság a jellemző.

Bánságban és Partiumban a 27. héten (július 5. és 12. között) kevés csapadék várható, a 28. héten némi többletre van kilátás Olténiában.

Az ECMWF becsült csapadékmennyiségek az ország egyes régióiban:

  • Hegyvidéki területek, Erdély déli része, Dobrudzsa, Moldova középső része: 60 – 80 l / m2 (a hegygerinceken 100 l / m2 is felhalmozódhat)
  • Bánság, Partium, Máramarostól nyugatra, Olténia, Munténia, Moldova déli része: 30 – 40 l / m2.

Forrás: prognozemeteo.ro

Időjárás térképek & webkamera

Követem:

Megosztom másokkal is:

Időjárás Erdély és Partium: 7 napos előrejelzés

Lassan, de biztosan megérkezik a nyár, nézzük, milyen időjárásra számíthatunk a héten.

Időjárás előrejelzés Erdély és Partium: június 1, kedd

A nyár első napja meglehetősen őszi jellemzőkkel rendelkezik, minden szempontból. Szintén a legmagasabb minimális hőmérséklet Munténiában, Moldova déli részén, Dobrudzsában várható (12 – 13, 14 fok), míg a Partiumban és Bánátban csak 7 – 9 fok van (a hegygerincen 1-3 fok). Az ország többi részén a minimumok szerényen maradnak, 9-11 fokos értékekkel.

A nap legmagasabb maximális értékét az észak-erdélyi Bánságban, Partiumban, Máramarosban érjük el, ahol a hőmérők 17 – 19 fokot mutatnak. Az ország többi részén 10-12 fokos normálérték alatti hőmérsékletről beszélünk, vagyis nem haladjuk meg a 13-15, elszigetelt 16 fokot.

Az eső az ország nagy részén ismét jelen van, és a legfontosabb mennyiségeket (15 – 20, 25 l / m2) Erdély déli részén, hegyvidéki területeken, Munténiában, Moldova középső és déli részén, Dobrudzsa északi részén fogják vélhetően regisztrálni. A déli hegygerinceken ónos eső és gyenge havazás is lehet.

Időjárás előrejelzés Erdély és Partium: június 2, szerda

A minimális értékek az ország nagy részén 8-10 fok között lesznek, kivéve Nyugat- és Dél-Bánságot, Olteniát, Munténiát, Moldova déli részét és Dobrudzsa régiókat, ahol 11-12 fokos hőmérsékletek lehetnek. Hegyvidéki területeken eléri a 4–6 fokot, a hegygerincen -2–0, 1 fok várható.

Bánságban, Partiumban, Olténiában, Munténia nagy részén a maximumok elérik a 20-22 fokot, Moldovában csak 12-13 fok lesz, Erdélyben, Máramarosban, Kelet-Munténia és Dobrudzsa 15 – 17 fok várható. Hideg lesz a hegyvidéki területeken, a gerinceken csak 6-8, maximum 3-5 fokos emelkedés várható.

A csapadékmennyiség Olténiában, Munténiában, Erdély déli részén, hegyvidéki területeken, Moldovában és Dobrudzsában legfeljebb 5-10 l / m2-nyi várható.

Időjárás előrejelzés Erdély és Partium: június 3, csütörtök

Szerda este és csütörtök napközben 10-12, 13 fokos mélypontok várhatók az egész országban, kivéve Erdélyt, Máramarosot és a hegyvidéki térségeket, ahol 5-7 fok körüli hőmérsékletről beszélhetünk (és a hegygerinceken -1 és 1, 2 fok).

Az ország nagy részén napközben felmelegszik az idő, ezért 18-20 fokig, Olténiában 22-23 fok várható. Csak Muntenia és Dobrogea legszélső déli részén áll meg a hőmérséklet 15 – 16 fokos értékeken, a hegyvidéki területeken pedig nem emelkedik 10 – 12 fok fölé, a gerincen 6 – 8 fok marad.

A csapadékos terület Moldova területére korlátozódik, valamint a hegyvidéki területekre, Munténiától és Dobrudzsától délre és keletre. Az eső mennyisége is csökken, legfeljebb 3-5 l / m2.

Időjárás előrejelzés Erdély és Partium: június 4, péntek

A melegedési folyamat (valójában a hőmérséklet visszatérése a normál időszakra) folytatódik, és az ország legnagyobb részén 13 – 15, 16 fokos értékek várhatók. Kivételt képez Bánság, Partium, Erdély, ahol 10 – 12 fokos mélypontnál állunk meg, míg a hegyvidéki területeken nem lesz 7 – 9 foknál több, a hegygerinceken 2 – 4 fok.

A maximumok az egész országban 19 – 21, 22 fok között lesznek, a hegyvidéki területeken pedig elérheti a 13 – 15 fokot, a gerincen 6 – 8 fokról beszélünk.

A csapadék elsősorban a hegyvidéki, gyenge és elszigetelt területeken lesz jelen, valamint Erdélyben, Máramarosban, Észak-Olténiában és Munténiában is várhatók gyenge esők.

Időjárás előrejelzés Erdély és Partium: június 5, szombat

Szombaton ismét melegszik a légkör, a maximumok Bánságban, Olténiában, Partiumban, Munténiában és Dobrudzsában 23-25 ​​fokig emelkednek, az ország többi részén keresztül pedig elérik a 19-21 fokot. A hegyvidéki területeken maximumunk 13-15 fok, a gerinceken 6-8 fok várható.

Jelentéktelen esőre Olténiában, Munténiában, a hegyi területeken, Erdélyben, Máramarosban és Dobrogea déli részén kell számítani (kevesebb, mint 1 l / m2).

Időjárás előrejelzés Erdély és Partium: június 6, vasárnap

Ugyanazzal az időjárási mintával zárjuk a hetet, a hőmérséklet a szokásosnál alacsonyabb, 18 – 20, 21 fok az ország legnagyobb részén, kivéve Olténiát, Munténiát, Partiumot, Máramarostól nyugatra, ahol 23 – 24 fokot regisztrálhatunk, Bánságban a maximális érték 25 – 26 fok lesz. Nincs változás a hegyvidéken sem, ahol a hőmérséklet 13-15 fok, a gerincen 7-9 fok várható.

Könnyű esőzések lehetségesek Olténiában, Munteniában, hegyvidéki területeken, Erdélyben, Moldovában és Dobrudzsában (mennyiségek nem haladják meg az 1-2 l / m2-t).

Forrás: prognozameteo.ro

Időjárás térképek & webkamera

Követem:

Megosztom másokkal is:

Egy kevés időre visszajön a télies idő

Mától hazánk területén egy nagyon fejlett ciklonhoz tartozó izlandi eredetű markáns hidegfront lesz jelen, amelynek szélső északi részén helyezkedik el az Ulli baric centrum (907mba).

Ennek a ciklonnak Európa nagy része felé történő előrehaladása magában foglalja a minket keresztező légköri frontokat is (hideg front dél felé, meleg front északra, északnyugatra, nyugat felé), de egyben tengeri sarki eredetű légtömeget is.

A hőmérsékleti eltérések -8, -10 fokkal alacsonyabbak lesznek a normálnál, vagyis, mint amire ebben az időszakban szükségünk lenne.

Éjszaka a minimumok Bánságban, Partiumban, Moldova déli részén és Dobrudzsában elérik a 3-5 fokos értékeket, míg az ország többi részén 0 fok közeli vagy akár negatív értékekről beszélünk (-1 és -3 fok között). Hegyvidéki területeken a minimumok -4, -5 fok értékig süllyednek.

Az északi-sarkvidéki légtömeg hazánk felé történő előrelépése ma érezhető Bánságban, Partiumban, a hegyvidéki területeken, Máramarosban, Moldova legszélső északi részén. És minden olyan régiókban, ahol délben már nem haladja meg a hőmérséklet a 8–10 fokos értékeket (a hegyvidéki területeken negatív maximumaink vannak, –2, –3 fokig).

Erdélyben 12-13 fok várható, míg az ország többi részén 16-18 fokos magasságról beszélünk.

Csapadék észak felől várható, így délig számíthatunk Bánságban, esőre, havas esőre és havazásra is Partiumban és Máramarosban. Az esti órákig a hó minden hegyvidéki területet beborít, a havas eső Erdélyben is megjelenik.

A csapadékmennyiség legfeljebb 3 – 5, 7 l/m2 lesz, csak Dobrudzsától délre lehet 15 – 20 l/négyzetméter. Hegyvidéki területeken hó lesz.

Az éjszaka folyamán a hegyvidéki területeken várható erős szél (50 – 60 km/h), de 30 – 40 km/h intenzitású várható Bánságban, Partiumban, Moldova déli részén és Dobrudzsában.

Délután folyamán mérséklődik a vihar, de az ország nagy részén továbbra is lehet 40-50 km/h széllökés.

Javulás előreláthatólag csak hétvége magasságában történik.

Forrás: prognozameteo.ro

Időjárás térképek & webkamera

Követem:

Megosztom másokkal is:

Időjárás előrejelzés Erdély és Partium: milyen időnk lesz ünnep hetében?

Hamarosan zárjuk a márciusi hónapot, de a tavasz második hónapját is hiteles tavaszi időjárással kezdjük. A hőmérséklet napról napra emelkedik, sok napsütés várható. De esőből sem lesz hiány főleg Partiumban és Máramarosban.

Időjárás előrejelzés március 29., hétfő


Március utolsó napjait alacsony hőmérséklettel kezdjük, amely az ország legnagyobb részén eléri a 3–5, 6 fokos értékeket, csak ÉK-Munténiában, Partiumban, Észak-Moldovában, Erdélyben és Máramarosban mérhetünk -1–3 fokot. Hegyvidéki területeken és csúcsokon a minimumok -6, -8 fokig csökkenhetnek.

A nap maximuma az ország legnagyobb részén 13-15 fok lesz, kivéve Moldovát (11-12 fok), Erdélyt és Máramarost (8-10 fok), illetve a hegyvidéki területeket.

Enyhe csapadékra számíthatunk Dobrudzsában, ill. a déli területeken havazás lehetséges.

Időjárás előrejelzés március 30., kedd

A hétfőtől keddig tartó éjszakai minimumok Bánság térségében, Partiumban, Olténián keresztül elérik az 5-6 fokot, míg Kelet-Munténiában, Moldova déli részén és Dobrudzsában 2–4,5 fokos értékekről beszélünk.

Moldova többi részében, Erdélyben, Máramarosban még mindig negatív éjszakai hőmérsékletünk lesz (-1 és -3 fok), míg a hegyvidéki területeken -5, -7 fokos hőmérsékletig süllyed.

A nap legmagasabb csúcspontjait Oltenia, Muntenia, Moldova déli részén (13-15 fok) fogják jegyezni, az ország többi részén 8-9 fok (pl. Partiumban), illetve 11- 12 fok a többi régióban várható.

Hegyvidéki területeken a nap maximuma eléri az 5-7 fokot, a gerincen 1-3 fok.

Kevés mennyiségű csapadékról csak Partiumban, Máramarosban beszélhetünk, de elszórtan a hegyvidéki területeken és Moldova déli részén is várható némi eső. Az éjszaka folyamán, különösen hegyvidéki területeken, gyenge havazás lehetséges.

Időjárás előrejelzés március 31., szerda

A minimális hőmérsékleti értékek eloszlásában nem lesznek jelentős változások, amelyek a Bánságban, Partiumban, Olténiában, Munténiában, Moldova déli részén és Dobrudzsában eléri a 4-6 fokot.

Moldova többi részében, Erdélyben Máramarosban kissé alacsonyabb hőmérséklet várható 0, -2 fok. A hegyvidéki területeken pedig éjszaka maradnak a mínuszok, 4 és -6, -7 fok között.

A nap legmagasabb csúcspontjait Partiumban és a Bánságban (15-17 fok) mérhetjük, az ország többi részén 11-13 fok körül alakul a hőmérséklet. Hegyvidéki területeken eléri az 5–7 fokot, a gerincen 2-3 fokot.

Alacsony csapadékmennyiség Oltenia, Muntenia, Moldova déli részében lehetséges eső formájában.

Időjárás előrejelzés április 1., csütörtök

Az áprilisi hónapot meglehetősen alacsony hőmérséklettel kezdjük, az éjszaka folyamán Munténiában, Moldovában, Erdélyben nem haladja meg a 0 – 2 fokot (Erdélyen belül még negatív értékek is lehetségesek, -1, -2 fokig).

Dobrudzsa, Olténia, Bánság, Partium és Máramaros jobb értékekkel büszkélkedhet, 3 és 5, 6 fok közötti minimumokkal. A hegyvidéki területeken továbbra is marad a negatív hőmérséklet, -4 és -6 fok között.

A nap maximumai az egész ország szintjén 14-16 fokos értékeket érnek el. Bánság és Partium nyugati szélein akár 17-18 fok is lehetséges. A hegyvidéki területeken is felmelegszik, eléri a 9-11 fokot, a gerincen pedig 3-5 fokot.

Enyhe csapadék csak Partiumban, Máramarosban, Erdély északi részén várható eső formájában.

Időjárás előrejelzés április 2., péntek

Tovább melegszik az éjszaka folyamán Partium, Máramaros, Észak-Moldova, ahol eléri a 9-11 fokot, míg az ország többi részén 3 és 5, 6 fok közötti minimumokról beszélünk. A hegyvidéki területeken 1–3 fokos minimumok lesznek, -1–3 fok csak a hegygerinceken található.

A maximumok az ország nagy részén elérik a 18-20 fokot, Erdély kivételével, ahol15-16 fokig emelkedik csak a hőmérséklet. A hegyvidéki területeken 11–13 fokos, a gerinceken 2–4 fokos nappali értékekről beszélünk.

5 – 10 l/m2 eső várható Bánságban, Partiumban, Máramarosban, Észak-Moldovában, Észak-Erdélyben. Az északkeleti részeken lehetséges havas eső és havazás. Partiumban és Bánságban az esőt viharos szél, jégeső, villámlás kíséri.

Időjárás előrejelzés április 3., szombat

A hétvége első napján az ország nagy részében csökken a csúcsérték, ezért csak 11-13 fokról beszélünk, kivéve Oltenia és dél-nyugat Munteniát, ahol a hőmérők higanyszála 16-17 fokig emelkedik.

A hegyvidéki területeken és Moldova északi részén szerény maximumaink lesznek, 6 és 8 fok között, a hegygerinceken pedig kissé 0 fok (-1, -2 fok) alá süllyedhetünk.

A csapadék az ország nagy részén jelen lesz eső formájában.

Időjárás előrejelzés április 4., vasárnap

Az egész országban 11 – 13 fokos csúcsokkal zárjuk a hetet, a hegyvidéki területeken keresztül 5 – 7 fok várható, sok vannak, a gerincen pedig 1 – 3 fok.

A csapadék Kelet-Olténiában, Munténiában, Dobrudzsában 5 – 10 l/négyzetméternyi mennyiségig jelen lesz eső formájában.

Olyan hétről beszélünk, amely nem feltétlenül hoz jó híreket a csapadékmennyiség tekintetében, Munténia déli részén, a Bánát-hegységben, Észak-Partiumban és Máramarosban 10 – 15 l / négyzetméternyi eső várható, míg az ország többi részében 1-3, maximum 5 l /négyzetméter mennyiség lehet.

Forrás: prognozemeteo.ro

Időjárás térképek & webkamera

Követem:

Megosztom másokkal is:

Időjárás előrejelzés Erdély és Partium: délen tavaszias időjárás, a hegyekben hóvihar

Az ország déli felében melegszik az idő, a hegyekben hóvihar várható az elkövetkező napokban.

A hőmérséklet a többéves átlag körül alakul, maximális hőmérséklet -3, – 2 fok, míg Olténiában 11-12 fok között várható. Napközben az ég a legtöbb régióban felhős lesz, a hegyekben általában enyhén havazik, vagy gyenge, vegyes csapadékra kell számítani.

Éjjel az éjszakai hőértékek lényegesen magasabbak voltak, mint az előző napokban, hajnalra a minimális hőmérséklet -5 és 4 fok között alakul.

Az ég felhősebb lesz, és havazni fog az ország északnyugati, középső és északkeleti részén fekvő hegyekben, ahol új hóréteg rakódik le.

Kis területeken, Bánságban, Partiumban és Olténiában csapadék várható, főként eső és ónos eső formájában.

A Déli-Kárpátokban általában mérsékelt mennyiségű hó lesz, különösen 1700 m feletti magasságban, ahol a szél fokozatosan megerősödik, 80-90 km / h feletti széllökésekkel, hófúvást okzva, ami szintén jelentősen csökkenti a láthatóságot. A többi területen a szél enyhe és mérsékelt, ideiglenes intenzitással, általában 40-50 km / h sebességgel.

A termikus értékek ma magasabbak lesznek az ország déli felében, míg a többi régióban a többéves átlagok körül alakul. Északkeleten még kissé alacsonyabb lesz az éjszakai hőmérséklet, mint az elmúlt napokban, főleg Moldovában és a kelet-erdélyi mélyedésekben, ahol fagyos időjárásra kell számítani.

A maximális hőmérséklet Moldova északi részén -3, -2 fok, Olténiában 11-12 fok között mozog, és a minimum -15 és 1 fok közötti lesz, Moldova északi részén -18 fok között alakul.

Időjárás előrejelzés holnapra

Az ország délkeleti felében hideg lesz az idő, különösen a nap elején, amikor még fagyra kell számítani főleg Moldovában és Kelet-Erdélyben; a terület többi részén a hőértékek megközelítik az időszak normális értékeit, Bánságban és Partiumban pedig meleg időjárást ígérnek február második részére.

A maximális hőmérséklet Moldova északi részén -5, a Nyugati-dombságon 10 fok körül alakul, a minimális hőmérséklet pedig általában -8 és 2 fok között alakul. Az ég változó lesz, a déli régiókban, ahol elszigetelt helyeken hószállingózásra kell számítani, napközben tartósabb felhőzet jelentkezik.

Este és éjszaka átmenetileg a legtöbb területen, valamint az ország északi és északkeleti részén vegyes csapadék lesz, ami elősegíti a fagylerakódásokat főleg Moldovában. A szél gyenge és mérsékelt lesz, némi intenzitással a hegygerinceken. Kis területeken, főleg reggel, fagyos lerakódással járó ködről számolhatnak be.

Időjárás előrejelzés szombatra

A hőértékek az ország legtöbb területén növekednek, de különösen a nyugati régiókban, valamint a dombos és hegyvidéki területeken. A maximális hőmérséklet 3 és 13 fok, Moldovában 0 fokig hűl az idő, a minimum pedig általában -4 és 4 fok között alakul.

Az égbolt átmenetileg felhősödik, napközben a keleti régiókban vegyes csapadék lesz, főleg északon eső formájában, a többi részeken és középen elszigetelten várható csapadék, illetve az éjszaka elején vegyes csapadékot jeleznek különösen délkeleten. Jeges körülményekre kell számítani. A szél gyenge és mérsékelt lesz, némi intenzitással a hegygerinceken és délkeleten. Az éjszaka folyamán az alacsony területeken köd képződik.

Időjárás előrejelzés vasárnapra

A hőértékek általában meghaladják az átlagot vasárnap, különösen a nyugati régiókban, valamint a dombos és hegyvidéki területeken.

A maximális hőmérséklet 3 és 13 fok, a minimum -8 és 4 fok között alakul, alacsonyabb a mélyedésekben -11 fokig hűl az idő.

Az ég változó lesz, de a nap első óráiban alacsony területeken nagy valószínűséggel lesz köd és alacsony felhőzet. A szél gyenge és mérsékelt lesz, a hegygerinceken elszigetelten fokozódik.

Forrás: romaniatv.net

Megosztom másokkal is:

Időjárás előrejelzés Erdély és Partium: Hétvégéig fokozatos melegedés várható

Míg az elmúlt két hétben egész komoly arcát mutatta meg a tél, ismét egy olyan hét elé nézünk, ami felmelegedéssel végződik.

Néhány nap alatt tavaszban találhatjuk magunkat a várható 10-15 fokos hőmérsékletekkel. A hét csapadékban gazdag lesz, főleg nyugaton, középen és északon.

Időjárás előrejelzés: Február 1., hétfő

Az éjszaka folyamán Moldvában -0 és –2, –3 fok, keleten -5 és –7, –8 fok közötti, délen és Nyugaton, egészen a hegygerincekig -0 –2, –3 fok várható.

Az ország többi részén pozitív éjszakai hőmérséklet volt, 1 és 3, 4 fok között, Dobrudzsában pedig akár 9 – 10 fokot mértek.

Február első napi maximumai régiónként jelentős különbségeket mutatnak, így Moldova északi és középső részén negatív maximumaink maradnak, -0 és -2 fok között, míg a régió déli részén Bánságban, Körösök-vidékén (Partium), Máramarosban, Erdélyben 1 és 3, 4 fok közötti legmagasabb hőmérsékletünk lehet. Sokkal melegebb lesz Olténia, Munténia, Dobrudzsa, ahol eléri a 10 – 12, 13 fokot a hőmérséklet.

Országszerte csapadék jellemző, Moldovában hó, hegyvidéki területeken, a Körösök vidékének északi részén, Máramarosban pedig eső.

A csapadékmennyiség az ország nagy részén eléri a 10-20 l / négyzetmétert.

Időjárás előrejelzés: Február 2., kedd

Moldován keresztül a minimumok tovább csökkennek, és a keleti területen keresztül elérik a -3, -5 fok, -8 és -10 fok közötti értékeket.

Kissé negatív értékeink vannak Kelet-Munténiában, Erdélyben, Máramarosban, Nyugat-Partiumban, és a többi hegyvidéki térségben is, ahol csak –0 és –2 fok közé csökken a hőmérséklet.

Az ország többi részén 2–4,5 fokos éjszakai hőmérsékleti értékekről beszélünk.

A maximumok szinte az egész országban el fogják érni a 7–9, 10 fokos értékeket, kivéve Moldova északi részét, míg Partiumban, Erdélyben, Moldova déli részén és Dobrudzsa északi részén eléri a 4-5 fokot.

Enyhe csapadék Dobrudzsa déli részén, Munténiában, Olténiában, Bánságon, Partiumban, Máramarosban és Észak-Erdélyben is lehetséges.

A hegyvidéki területeken havas esőről és havazásról beszélhetünk, egyébként csak gyenge eső várható, és a mennyisége sem haladja meg az 1-3 l / m2-t.

Időjárás előrejelzés: Február 3., szerda

Negatív minimumok Moldova északi részén -3 és -5 fok között várhatók, és a hegyvidéki területeken -3 és -5 fok, de Erdélyben, Máramarosban -0 és -2 fok közötti értékekre számíthatunk.

Olténiában, Munténiában és Dobrogeaban a minimumok 6-8 fokig emelkednek, míg a Bánságban és a Partiumban csak 2-4 fokig emelkedik.

A maximumok az ország nagy részében 8 – 10, 12 fokos értékekre emelkednek, Erdély északi részén, Máramarosban és Partium északi részén érik csak a 4 – 6, 7 fokot érik el.

Enyhe csapadékmennyiség (1-3 l / m2) különösen a Bánságban, Partiumban, Máramarosban és Moldova északi részén lehetséges.

Időjárás előrejelzés: Február 4., csütörtök

Bánságban, Partiumban, Erdély déli részén 6 – 8, 9 fokos minimumok várhatók, Kelet-Munténiában és Dobrudzsában 4-5 fokot regisztrálhatnak, így az ország többi részén 1-3 fokos értékeken állnak meg a minimumok.

Hegyvidéki területeken a minimumok 0 fok alá, -2, -3 fokig süllyednek.

A szokásosnál jóval melegebb lesz Moldovában, Bánságban (11-13 fok). Erdélyben, Máramarosban, Partiumban 8-10 fokos maximális hőmérsékletet is regisztrálhatnak, a hegyvidéki területeken pedig eléri a 0 – 2, 3 fokot.

Csapadék várható a Bánságban, Partiumban, Máramarosban, Erdély északi részén és Moldovában.

Máramarosban akár 15 – 20 l / m2 mennyiség is lehetséges, a hegyvidéki területeken havas eső várható.

Időjárás előrejelzés: Február 5., péntek

A 6-8 fokos minimumokat Oltenia, Muntenia, Moldova déli részén, Erdély déli részén és Dobrudzsában érjük el, míg az ország többi részén 3-5 fokos értékeken áll meg a hőmérséklet csökkenése. Hegyvidéki területeken eléri a –3, –2–0 fokot.

A maximumok Oltenia, Muntenia, Dobrudzsa révén ismét 14 – 16 fokot érnek el, Moldovától délre, Erdélyben, Bánságban, Partiumban 10 – 12 fokra számíthatunk. Máramarosban 5-7 fok lesz, Moldovában csak 1-3 fok maxiumomra számíthatunk akárcsak a hegyvidéki területeken, a hegygerinceken pedig negatív maximumokról beszélünk, -2 és -4 fok között.

Csapadék várható a hegyvidéki területeken, Erdélyben, Máramarosban, Moldovában. Moldovában és a hegyvidéki területeken szintén havazásra számítunk.

Időjárás előrejelzés: Február 6., szombat

A hétvége első napja fontos változásjelzéssel jár, különösen a maximum hőmérsékletek tekintetében, amelyek Moldovában negatívakká válnak (-2–4 fok), és Munténiában sokat csökkennek (legfeljebb 2–4 fok) , Dobrudzsa északi részén szintén 3-5 fok, a régió északi részén negatív maximumok várhatók, –0 és –2 fok között.

Erdélyben, Máramarosban, Partiumban és Nyugat-Munténiában 4-6 fokos értékeket ér el a hőmérséklet, így Olténiában és Bánságban 12-14, 15 fokos maximumokkal zárhatjuk a napot.

Csapadék Partiumban, Máramarosban, Erdélyben, Moldovában, a hegyvidéki területeken, Kelet-Munténiában és Dobrudzsában lesz (5 – 10 l / m2).

Moldován keresztül, a hegyvidéki területeken, Dobrudzsától északra havazásra számíthatunk.

Időjárás előrejelzés: Február 7., vasárnap

A hét utolsó napja 13-15 fokos maximumokat hoz Bánságban, Partiumban, Oltenia, Muntenia, Dobrogea révén 7-9 fokos értékeken áll meg a hőmérséklet emelkedése.

Moldovában a maximumok még néhány fokot (3-5 fokot) emelkednek, a régió északi részén pedig 0-2 fokos értékeket lehet elérni.

A csapadék Partiumtól északra, Máramarosban is jelen lesz, várhatóan csökkenő mennyiségben, nem haladja meg a 3 – 5 l / négyzetmétert.


Csapadékban gazdag egy hét elé nézünk, főleg Bánságban, Partiumban, Máramarosban, Észak-Erdélyben, Észak-Moldovában, ahol 25-30, 40 l / m2 is felhalmozódhat, míg az ország többi részén nem haladjuk meg a 10- 15 l / nm2 mennyiséget.


A hóréteget tekintve február első hete csak a hegyvidéki területeken (állandó, 60–70 cm feletti), Moldovában és Dobrudzsa északi részén (3–5 cm) hoz újabb havazást.

Forrás: prognozemeteo.ro

Megosztom másokkal is:

Időjárás előrejelzés Erdély és Partium: -20 fokból a +15 fokba!

Készüljünk fel, mert extrém módon változik néhány nap leforgása alatt az időjárás Erdély és Partium-szerte, alaposan próbára téve hőterhelésünket. Néhány nap alatt 30 fokos hőmérséklet különbséggel számolhatunk!

Kezdjük hét elején a – 15 fokos hideggel, zárjuk hétvégén prognózis szerint akár +14-15 fokos hőmérsékleti értékekkel.

Vegyük sorra a napokat:

Időjárás előrejelzés Erdély és Partium – január 18-24 között

Január 18., hétfő

A hetet hideg éjszakával kezdjük, olyan hőmérsékleti értékekkel, amelyek bőven meghaladják a fagyküszöböt, Erdélyben és Máramarosban átlagosan -10, -12, -13 fok közötti értékekre számíthatunk.

Míg az ország többi részében a legalacsonyabb hőmérséklet -6 és -8, -9 fok között alakul. Hegyvidéki területeken és hegygerinceken -17, -18 és -20, -21 fok közötti minimumokat mérhetünk.

A nappal maximumai nem haladják meg a -1, 0 fokot Bánáságban és a Körösök vidékén (Partium). Ennél hidegebb lesz hétfőn Moldovában, Erdélyben, Máramarosban, -5, -7, -8 fok közötti értékekkel, a hegyvidéki területeken pedig a nappali hőmérséklet -12, -14, -15 fok között várható.

Alacsony csapadékmennyiséggel kell számolni a hegyvidéki területeken Erdélyben és Máramarosban.

Január 19., kedd

Kedd éjszaka csak Bánságban lesz elviselhetőbb a hőmérséklet, ahol a hőmérsékleti mélypont nem esik -2, -3 fok alá, míg a Körösök vidékén (Partium) –5, –7, –8 fok közötti értékeket várhatunk. Erdély, Máramaros területén a minimumok -10, -12 fok alá süllyednek, a hegyvidéken pedig -16, -18 fokos hőmérséklet várható.

A nappal az első pozitív hőmérsékletet hozza Bánságban, a Körösök vidéke dél-nyugati részén, ezeken a területeken 2–4 ​​fokot is eléri a hőmérséklet.

A Körösök vidéke (Partium) többi részén, Munténián, Dobrudzsa déli részén -1 és 1 fok közötti hőmérsékletekről beszélünk, míg Moldovában, Erdélyben és Máramarosban -3, -5 fokon áll meg a hőmérsékleti emelkedés. Nagyon hideg még mindig a hegyvidéki területeken lesz, ahol a nap maximumai -10, -12 fokon maradnak.

Gyenge csapadékkal Máramarosban, Bánságban, Körösök vidékén (Partium), Erdélyben, és a hegyvidéki területeken találkozhatunk.

Január 20., szerda

Körösök vidékén (Partium) és Bánságban pozitív hőmérsékletről beszélhetünk, 1-3 fok körül alakul éjszaka, míg az ország többi részén továbbra is maradnak a negatív minimumok, de már nem esnek -4, -5 fok alá.

Csak hegyvidéki területeken van -7 és -9 fok közötti érték, a hegygerinceken -11, -12 fok lehet.

Nappal az egész országban 3–5, 6 fokos maximumok lesznek, a Bánságtól nyugatra fekvő Olténiában akár 7–8 fok is lehet. Csak Moldovában, Erdélyben, Máramarosban és a Körösök vidékén (Partium) nem haladja meg a 2-3 fokot a hőmérséklet, a hegyvidéki területeken továbbra is negatív értékekkel, -2 és -4 fok között számolhatunk.

Csapadékra továbbra is a hegyvidéki területeken, Erdélyben, Máramarosban, Bánságban és a Körösök vidékén (Partium) számíthatunk 10-15 l / négyzetméter mennyiségben.

Január 21., csütörtök

Bánságban, Partiumban, Máramarosban 1 és 3, 4 fok közötti minimumok várhatók éjjel, míg az ország többi részén maradnak a negatív értékek, –1 és –3, –4 fok között. Hegyvidéki területeken és a hegygerinceken a minimumok -7, -9 fok értékig esnek.

A felmelegedés napközben folytatódik, így az ország nagy részén 9 – 10, 11 fokos értékeket mérhetünk, Erdélyen és Máramarosban 4 – 6 fokig emelkedik, hegyvidéki területeken a maximum -2 és 2 fok között alakul.

Csapadék szinte nem lesz, csak Partiumban és Máramaros környékén lehetséges némi rendkívül alacsony mennyiség.

Január 22., péntek

Nem lesz jelentős változás a minimális hőmérsékleti értékek eloszlásában éjszaka, 4–6, 7 fok Bánságban és Partiumban, illetve –0–3 fok az ország többi részén. Hegyvidéki területeken és az erdélyi mélyedésekben lehetséges minimumok -5, -7 fok között várhatók.

Nappal tovább emelkedik a hőmérséklet és elérjük a13-14 fokot Bánságban és Partiumban, illetve 10-12 fokot Moldovában, Munténiában, Dobrudzsában. Olténiában, Erdélyben és Máramarosban, valamivel alacsonyabb, 5-7 fokos hőmérsékleti értékek várhatók, a hegyvidéken pedig 1-3 fokig emelkedik.

Kevés csapadékra Bánságban és Erdély nyugati részén számíthatunk.

Január 23., szombat

A hőértékek megoszlása ​​az éjszaka és a nap folyamán szinte megegyezik, és a maximális érték Bánságban, Dél-Olténiában, Munténia déli és délkeleti részén, valamint Dobrodzsában ismét elérik a 13-15 fokot, az ország többi részén 7 – 9, 10 fokos értékekre számíthatunk.

A hegyvidéki területeken is pozitív maximumok lesznek (1-3 fok), csak a hegygerinceken lehet kissé negatív érték, –0–2 fok.

Csapadék nagy területen lehet Bánságban, Partiumban, Máramarosban, Erdélyben, Olténiában, hegyvidéki területeken (itt 15-20 l / m2 mennyiség).

Január 24., vasárnap

10-12, 13 fokos hőmérsékletről beszélhetünk Olténiában, Munténiában, Moldovában, Dobrudzsában, míg a Bánságban, Partiumban, Máramarosban, Erdélyben 7-9 fokot regisztrálhatunk napközben és éjszaka.

Hegyvidéki területeken a maximumok nem haladják meg az 1-3 fokot, a hegygerincen -2, -4 fok várható.

Országos szinten kell csapadékra számítani.

A hónap további részében havazás már csak minimális mennyiségben várható, ez nem haladja meg a 3-4 mm-t, csak a hegygerinceken halmozódik fel 20 – 30 mm.

Forrás: prognozemeteo.ro

Időjárás térképek & webkamera

Követem:

Megosztom másokkal is: