Egy forró hetünk van

A Nyugat-Európában tapasztalható intenzív légmozgás újraindul, így míg a nyugati térségben a hideg levegő fog uralkodni, nálunk beköszöntött a kánikula, amelyet valószínűleg a hét végén viharok fognak felváltani az időjárás modellek szerint.

2024 júniusa több mint 1 fokkal van az átlag felett, azonban jelenleg egy visszaesést tapasztalunk, ahol az anomália csökken. A csapadékmennyiség szempontjából az átlag 49,7 liter, ami a hónapot egy válaszúthoz helyezi. Ha most visszatérne az instabilitás, esélyünk lenne elérni a 80 literes átlagot.

Mivel közeledünk a 3. héthez, megpróbáltunk egy kicsit ráfókuszálni arra, hogy mi marad még a hónapból, de nincs sok esélyünk. A hét elején a modellek nagyon optimisták voltak a 21-e körüli mintázatváltással kapcsolatban, de ahogy telik az idő, az optimizmus pesszimizmussá vált.

Szinte az egész héten a modellek egyre több esélyt adtak a nyugati légmozgásnak, így most ez lesz a domináns. Emellett egy második hőhullám csökkenti annak az esélyét, hogy az első egy anomália volt. A júliusi modellezés sem néz ki jobban, egy száraz júliusba való átmenetet jelez, bár, mint tudjuk ez akár változhat is.

Barikus központok

Az Azori-anticiklon visszatér normál helyzetébe, miután egy hétig a központi Atlanti-óceánt uralta. A barikus központ visszatérése lelkesíti a modellezéseket, egy esetleges El Nino keringés visszatérésének hátterén, és ez valóban megtörténik.

Egy Azori mag elszakad és Közép-Európa felé halad. Helyzete valamivel keletebbre van, mint ahogy normális lenne, de ennek a forgatókönyvnek az alakulása kiemelt fontosságú, információkat szolgáltatva a két mintázat közötti harcról.

A becslések azt mutatják, hogy az anticiklon felemelkedik Közép- és Nyugat-Európa mentén, és a meleg légtömeg kiterjedése nyugat felé tolódik. Az anticiklon feloszlásával egy új Azori mag veszi át a helyét. A folyamat hosszadalmas, erről a váltásról a következő hét közepén lehet majd bővebben beszélni.

Hőmérsékletek

Bár látjuk a két hatás közötti küzdelmet, Romániában egyelőre nem fogjuk érezni a hatásokat. A trópusi eredetű levegő már itt van, és továbbra is jelen lesz.
Így egy meleg hét vár ránk, az átlag feletti hőmérsékletekkel. A Román Alföldön 37-38 fokos értékekre számítunk, és akár ennél is többre.

Csapadék

Nagyon száraz hét vár ránk. A nagyon meleg levegő szállítása rendkívül aktív lesz, a hideg levegő teljesen hiányozni fog legalább a hét első öt napján.
Ennek megfelelően a következő 7 napban száraz idő várható, és a kevés csapadék a hegyvidéki területeken fog megjelenni.

Az elmúlt napok esőzései megemelték a júniusi átlagot, de egy nehezen fizetendő áron: a jégeső számos termést tönkretett, súlyos károkat okozva.

Jelenleg a modellek szkeptikusak a mintázat megfordításával kapcsolatban, de ez változhat a következő hét folyamán.
A hónap utolsó hete úgy tűnik, hogy valamivel több csapadékot hoz, de valószínűleg ezek is viharok formájában jelennek meg.

Forrás: Climatologie si Prognoze Globale

Követem az oldalt Facebookon is!

Követem az oldalt Facebookon is!