Érkezik a felmelegedés

A még hideg sarki övezet és a nagyon aktív trópusi övezet továbbra is versengenek a befolyásért az áramlatok többszöri találkozása által.
Így április végére egy nagyon dinamikus meteorológiai konfigurációval állunk szemben, amelyben miután áttértünk a nagyon melegből a nagyon hidegbe, ismét a meleg felé fordulnunk.

A változás nagyon erős. Két és fél hónap intenzív áramlás után két hetet töltöttünk el blokkoló áramlással, és most úgy tűnik, hogy ismét a meleg felé térünk vissza a Jet Stream emelkedése által.

Vissza a majdnem 30 fokhoz

A troposzférában a vortex újraszerveződése nyugatra tolja az aktuális atlanti blokkolást. Így az óceáni bokkoló anticiklon továbbra is aktív marad, de az Atlanti-óceán közepén.
Ennek megfelelően a hideg levegő szállítása az Atlanti-óceán egy részét fogja érinteni, de olyan országokat is mint Spanyolország, Franciaország vagy Nagy-Britannia. Kelet-Európában a Jet Stream emelkedni fog, lehetővé téve egy nagyon meleg levegőtartalmú, szaharai anticiklon által társított levegőtömeg szállítását, amely országunkban is megtelepszik.
A következő hét elejéig a hőmérsékletnek 25 Celsius-fok felett kellene lennie. Így a következő hét folyamán a meleg levegő szállítása az előrejelzés szerint folytatódik.

Szaharai por érkezett a Balkán-félszigetre

A bárikus központok egy intenzív mintában vannak bekapcsolva. Ez nemcsak a meleg levegő Kelet-Európába való szállítását teszi lehetővé, hanem egy a Szaharából származó porfelhőét is, amely jelenleg az Égei-tenger térségében van.
A szaharai homokkal kísért levegőtömeg a görög szigeteken sivatagi tájat teremtett.

Mediterrán ciklon Erdély és Partium felett

A meleg levegő érkezése előtt még vár ránk egy mediterrán ciklonnal kapcsolatos felhős rendszer érkezése, ami még a napokban vonul át rajtunk.
Ez az országunkat déli irányból észak felé szeli át, atmoszferikus instabilitást, esőt, záporokat és akár viharokat is hozva magukkal villámlással és jégesővel.
A felhős rendszerek aktívak lesznek az Erdélyi-medencében, a Román-síkságon és Moldvában, újabb csapadékos időszakot hozva, míg meg nem érkezik a meleg levegő.

Szombatig várható eső mennyisége Forrás: Climatologie si Prognoze Globale

Forrás: Climatologie si Prognoze Globale