Fagyos éjszaka az ország északi és középső részén. Csütörtöktől melegszik az időjárás

A tegnapi éjszaka volt az idei tél leghidegebb éjszakája az ország északi és középső részén, például Intorsura Buzauluinál -26 C fok volt a minimum hőmérsékleti adat.

A jó hír, hogy a következő napokban melegedést prognosztizálnak országszerte, megszabadulunk a fogcsikorgató hidegektől, hasonlóan Magyarországon is enyhülő időjárás várható az elkövetkező napokban.

Ez volt a második éjszaka Marosvásárhelyen, amikor -20 C fokos hőmérsékletre ébredhettek a lakosok, aminek következményeként a „csillaggarázsban” tárolt autók is nehezen indultak.

Csíkszeredában a legalacsonyabb hőmérséklet -22 C fok volt.

Nagyszebenben is fagyos volt az éjszakai hőmérséklet, hasonlóan ebben a városban is -20 C fokig csökkent a hőmérséklet.

A Dumbrava Sibiului szabadtéri skanzenjében felszabadultan élvezték a turisták az első havat, lehetőségük volt felfedezni, hogy milyen lehetett a tél egy régi román faluban.

Szeben megyében a leghidegebb Dumbraveniben volt, ahol -21 C fokig süllyedt a hőérték.

A meteorológusok szerint a fagy csütörtökig kitart, ekkor kezd emelkedni a hőmérséklet, és bár nem szűnnek meg az éjszakai fagyok, sokkal barátságosabbá válik átmenetileg a téli időjárás.

Január 25-ről 26-ra virradó éjszaka az ország déli részén változóan, a többi helyen felhősebb lesz az ég.

Átmenetileg enyhén havazik Máramarosban, Erdélyben és Moldovában, valamint a hegyvidéki területeken, helyileg a Körösök vidékén, Partiumban, valamint Bánság területein, a többi régióban pedig elszigetelten.

Gyenge és mérsékelt lesz a szél, a Déli-Kárpátok magas vidékén, ahol a széllökések meghaladják a 60-70 km/h-t, elszórtan hófúvás várható.

A szél átmenetileg és kisebb intenzitással az éjszaka vége felé kisebb területeken, északkeleten fúj. A minimum hőmérséklet általában -12 és -2 C fok között alakul. Nagyon kis területeken ködös idő és fagylerakódás alakulhat ki.

A korábbi napokhoz képest melegebb lesz az idő, és az ország nagy részén az időszakra jellemző többéves átlagok körül alakulnak a hőértékek.

Olténiában és Munténia nyugati felében változékony lesz az ég, a többi régióban megmarad a felhőzet. Gyenge csapadék lesz, havazás formájában Máramarosban, Erdélyben és a hegyvidéken, főleg a Körösök-vidékén, Dobrudzsában és Munténia keleti felében, Bánságban és Moldovában az elszigetelt jéglerakódásoknak kedvez.

A maximum hőmérséklet Máramarosban és Erdélyben -5, -3, Havasföldön és Olténiában 5-6 C fok, a minimum hőmérséklet -9 és -1 C fok között alakul. Izoláltan ködös helyek előfordulhatnak.

Időjárás térképek & webkamera

Követem: