Félméteres a hó a Bilea-tónál

A Bilea-tónál, amely a Fogarasi-havasokban található, a szerdai reggeli mérések szerint a hóréteg vastagsága elérte a 52 centimétert, a hőmérők pedig csupán 2 Celsius-fokot jeleztek – jelentette a nagyszebeni meteorológiai szolgálat.

Narcisa Milian, a szolgálat meteorológusa szerint további havazás várható a környéken. A tóhoz jelenleg csak a drótkötélpályás felvonóval lehet eljutni, amikor az időjárás ezt lehetővé teszi. A Transzfogarasi út a Bilea-vízesés és a tó közötti szakasza zárva tart. A tél visszatérését tapasztalták az ország több pontján is és a hegyvidéki területeken a keddi éjszaka során.

Havasnagyfalu környékén | Fotó: Cabana Moţilor/Facebook
Havasnagyfalu környékén | Fotó: Cabana Moţilor/Facebook

De hó hullott a Fehér megyei Lepusban, valamint a Kolozs megyei Bánffytelepen és Havasnagyfaluban is. Keddre virradóra még nyárias időjárás uralkodott az ország nagy részén, de a hőmérséklet hirtelen esett, és a viharos széllel együtt eső is érkezett.

A következő napokban további felmelegedésre nem számíthatunk, április 20-án akár nulla fok is lehet a hőmérséklet Erdélyben és Máramarosban. De a Windy Pro előrejelzése szerint akár már szerda éjjel is negatív értékű hőmérsékleti adatokkal találkozhatunk (-1, -3 C fok) leginkább a hegyvidéki területeken. Emellett egész héten marad a szokatlanul hűvös idő, a hőmérséklet alig haladja meg napközben a 10-13 C fokot.

Windy Pro hőmérséklet előrejelzés
Windy Pro hőmérséklet előrejelzés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden adott ki viharriasztást Erdély és Bánság szinte teljes területére, valamint a Körösvidék déli részére. Ez az elsőfokú, vagyis sárga jelzésű riasztás csütörtök este 20 óráig marad érvényben.

Forrás: maszol.ro

Időjárás térképek & webkamera

Követem: