Időjárás előrejelzés Erdély és Partium – milyen időnk lesz júliusban?

30 napos időjárás előrejelzés Erdély: kánikula nyugaton, délnyugaton, keleten heves esőzések

Noha sok esővel, sőt kellemes hőmérséklettel kezdődött a hónap az ország nagy részén, 2021. július azt ígéri, hogy megerősíti a „kemencés hónap” státuszát.

Az érintett régiók Olténia és Bánság lesz. Míg Délkelet-Munténiában, Dobrudzsában és Moldova déli részén júliusban sok csapadék várható, és a hőmérséklet a normálnál alacsonyabb lesz.

Nem meglepő, hogy a július a kánikula hónapja, ezek az éghajlati jellemzők hazánk területén az Azori-szigetek anticiklon gerincének hosszú időn keresztüli jelenléte miatt fordulnak elő, kombinálva az észak-dél-ázsiai és az észak-afrikai anticiklonokkal. Ennek eredményeként legtöbbször júliusban folyamatosan kap az ország forró légtömeget.

Várható hőmérséklet júliusban

Az ECWMF szimulációi szerint forró július lesz Bánságban és Olteniában, az átlagostól 2,5 – 3 fok feletti hőeltérésekkel, de az ország többi részén is melegebb lesz, a hőeltérések 1 – 1,5 fok közöttiek leszen az átlagot tekintve. A kivételt Dél-Moldova és Dobrudzsa, Muntenia jelenti, a normális, vagy kissé a normál alatti hőmérsékleti viszonyokkal.

Hetek szerinti bontásban a 27. hét (július 5. és 11. között) melegebb lesz a legtöbb országrészben, Dobrudzsa kivételével, ami a 28. és 30. hét közötti időszakig tarthat (július 12. – augusztus 1.) Bánság, Partium, Erdély, Máramaros, míg Munténia keleti részén negatív eltérésekkel járó napok lesznek ebben az időszakban, az ország többi részén pedig normális hőmérséklet várható.

Várható csapadék mennyiség júliusban

Július első napjaiban Moldova, Dobrudzsa, a hegyvidéki területeken, és Kelet-Munténia nagy részén már komoly csapadék hullott. Az ECWMF modell szerint, július további részében sok csapadék várható Dobrudzsában, a normálist meghaladó 30 l / négyzetméter mennyiséggel.

Az ország többi részén inkább a szárazság a jellemző.

Bánságban és Partiumban a 27. héten (július 5. és 12. között) kevés csapadék várható, a 28. héten némi többletre van kilátás Olténiában.

Az ECMWF becsült csapadékmennyiségek az ország egyes régióiban:

  • Hegyvidéki területek, Erdély déli része, Dobrudzsa, Moldova középső része: 60 – 80 l / m2 (a hegygerinceken 100 l / m2 is felhalmozódhat)
  • Bánság, Partium, Máramarostól nyugatra, Olténia, Munténia, Moldova déli része: 30 – 40 l / m2.

Forrás: prognozemeteo.ro

Időjárás térképek & webkamera

Követem: