Időjárás ma: hó és eső március közepén

Az ANM szerint március 12-én pénteken melegszik az idő az előző naphoz képest, de még mindig marad az átlagosnál kissé hűvösebb idő.

Az égbolt a legtöbb területen felhős lesz, és többfelé esni fog, főleg Bánságban és Partiumban.

Erdélyben, Máramarosban, Moldovában és a hegyvidéki térségben a nap első felében havazni fog, ezt követően havazás esőbe megy át.

Itt lesznek területek, ahol enyhén szitál és havazik még éjszaka is, míg Olténiában és Nyugat-Munténiában esőre lehet számítani. Egyes területeken fagy is kialakul. A szél erős lesz a hegyekben, és a legtöbb területen átmenetileg megerősödik.

A maximális hőmérséklet 1 és 11 fok között alakul. Másrészt a minimumok -5 és 5 fok között változik. A legmagasabb hőmérsékletet várhatóan Nyugat-Alföldön, a legalacsonyabbat pedig a román síkságon regisztrálják majd.

Jelenleg az ország időjárásáért az észak-atlanti Klaus hurrikán a felelős, Románia e ciklon izobárjának peremén helyezkedik el. A hurrikán közép, nyugat és észak-Európa számos régiójában I. kategóriájú hurrikánként heves viharokat, esőzéseket és havazást hozott.

Legutóbb a Klaus hurrikán 2009 januárjában Spanyolország északi és Franciaország déli részén 200 km/h széllel pusztított.

Már az éjszaka folyamán viharos időjárásra ébredhettek a Bánságban, Partiumban, Máramarosban, Moldovában, ezekben a régiókban 40-50 km/h-s széllökésekről beszélünk, míg a hegyvidéki területeken eléri a 70-80 km/h-t.

A nap folyamán az intenzitások Erdélyben, Kelet-Munténián 30 – 40 km/h, Dobrudzsában pedig eléri az 50 – 60 km/h-t.
Az esti órákkal az ország egész területén lecsendesedik a szél.

Szép napot! Ne feledd, nálunk rossz időben is jó helyen jársz!

Forrás: evz.ro, prognozameteo.ro