Június 2024, meleg és száraz hónap

Május hónap végén az országos csapadékátlag 54,3 liter/négyzetméter volt, szemben az elmúlt 20 év átlagával, amely körülbelül 66,9 liter/négyzetméter.

Így a tavasz utolsó hónapja 12,6 literrel az átlag alatt zárult, és a 2024-es tavasz furcsa csapadékeloszlást hozott, ahol a március és április hónapok csapadéka közel volt az átlaghoz, míg május száraz volt. Ebből a szempontból nehéz következtetést levonni május hónapról.

Ez az év ugyanabba a sorba illeszkedik, mint 2023, 2022, 2008 vagy 2011 májusai, de ezek a hónapok különböző mintázatokhoz tartoznak, amelyek nem kellett volna, hogy megjelenjenek ebben az évben. Az El Niño fázis hatása hirtelen megszűnt a tavasz utolsó hónapjában, és az ebben a hónapban szerzett adatok korai La Niña fázis beindulását sugallják, amely ebben az időszakban fejlődik.

A 2024-es nyár kezdete

Statisztikai szempontból egy olyan júniust kellett volna kezdenünk, amely jelentősen átlag feletti csapadékot hoz.

2019 májusában 120 liter/négyzetméter csapadék hullott (az átlag kétszerese), amit egy 102 liter/négyzetméteres június követett.

2016 májusában 95 liter/négyzetméter hullott, amit közel 130 liter/négyzetméteres június követett, és még ha távolabbi eseteket is veszünk, 2010 májusa 103 liter/négyzetmétert hozott, amit 125 liter/négyzetméteres június követett.

Statisztika kontra modellezés

Az El Niño fázis hatása alatt álló mintázatok általában hideg magok kisülését eredményezik egy meleg levegővel dominált európai kontinensen, ami nagyon kedvező feltételeket teremt a viharok és záporok számára.

A statisztika nagy kérdés június hónapjára nézve, mivel nem tudjuk, hogy az El Niño hatása a globális keringésre hirtelen megszűnt-e, vagy a troposzférikus örvény intenzitása volt-e a felelős a csapadékok elmaradásáért. Mivel erre a kérdésre nem tudunk válaszolni, nem tudjuk, hogy ez visszatér-e 2024 júniusában, és az átlag fölé emelkedik-e.

Ennek megfelelően erre a becslésre inkább a modellezésekre támaszkodunk, amelyek egy száraz júniust körvonalaznak, átlagon felüli troposzférikus örvénnyel.

2024 június várható hőmérséklete

2024 júniusának különlegessége főleg a hőmérséklet tekintetében figyelhető meg. Átlag feletti hőmérsékletű júniust várunk, és a modellek úgy tűnik, hogy megerősítik ezt a prognózist. Az első nyári hónap ebben a tekintetben különbözik az átlagos mintázattól, ahol gyakran a hónap vége volt az, ami a hőmérsékletet magasra húzta. Így meleg kezdést várunk a nyár első havában, amit a hónap közepén mérséklődés követ. Egy másik érdekes megfigyelés az északnyugat-európai hideg levegő erős jelenléte, amely az átlag feletti örvény indikátora.

Várható csapadék

Mennyiségi szempontból 2024 júniusa nehéz hónap lesz. Lesznek esők, de a modellezési becslések erős gátló aktivitást mutatnak, ami kissé az átlag alatti mennyiségeket eredményez.

Június az év legcsapadékosabb hónapja, az elmúlt 20 évben átlagosan 78,6 liter/négyzetméter. A modellezési becslések szerint egy körülbelül 60-70 liter/négyzetméteres júniusra számíthatunk az amerikai CFS modell szerint, és egy nagyon hasonló változatra a kanadai CanSips modell szerint. A csapadékhiány intenzív lesz a hónap első két hetében, valószínűleg a viharos időszak hiányára utalva.

Egyszóval június kezdetén a modellezési becslések egy száraz hónapot sugallnak egy olyan évben, amikor ennek nem kellett volna így lennie. A 2024-es nyár egy intenzív troposzférikus örvénnyel kezdődik, amely kevés hideg levegőt engedett ki, és ez a jelenség következményekkel jár. Nem zárhatjuk ki a viharok megjelenését a nyár folyamán, akár augusztusban, vagy még erőteljesebb lehűlések megjelenését egy érdekesnek ígérkező nyár folyamán, ami hőmérséklet szempontjából érdekes, de rendkívül száraz és csapadékhiányos lesz, ha nem látjuk a viharos időszak meghosszabbodását.

Forrás: Climatologie si Prognoze globale

Zivatar ma? Lehetséges!

Az ECMWF zivatar előrejelzés animációból jó eséllyel megtudod!

Követem az oldalt Facebookon is!

Követem az oldalt Facebookon is!