Május végére megérkezett a nyár?

Egy új hét kezdődik a meleg légtömeg hatása alatt. Mondhatjuk, hogy május közepén eljött a tavasz? Bizonyára igen! Sőt, úgy érezhetjük az időjárás a nyarat is teljes mértékben elhozta!

A meleg érezhetően erősödik és úgy tűnik, megszakítja a rendkívül hideg levegőtömegek uralkodását Európában. Természetesen nagy szerepe van a napsugárzásnak is. A nappalok hossza növekszik egészen június 21-ig, és már most elmondhatjuk, hogy beléptünk az utolsó hónapba, amikor a nappalok „extrém” hosszúak. Néhány órányi derült vagy változékony időre van szükség a hőmérséklet jelentős emelkedéséhez.

Így tehát, bár a ország déli részén közelítettünk a 28-29 C fokos értékekhez, még mindig kevésnek tartjuk azt, amit májustól vártunk volna. A következő hét továbbra is a felmelegedés mintáját követi.

Légtömegközpontok

A nyomásmagok elhelyezkedését tekintve azt látjuk, hogy a hét észak-európai felének továbbra is a blokkolás hatása alatt kezdődik. Ez olyan helyzet, ami tipikusnak tűnik az idei évre, de statisztikailag atipikus. Az ilyen intenzitású blokkolások rövid ideig tartanak, az alsó vortex pedig helyreáll.

Mindazonáltal, a kezdődő hét folyamán látjuk majd a fordulatot az időjárásban.

A forgás atipikus, és még atipikusabbá válik. Észak-Európa anticiklonus öve eloszlik, és egy új anticiklon képes elhelyezkedni a sarkvidéki szélességeken, Grönlandban, elmozdítva az ott általában előforduló alacsony nyomású területeket, amelyek lehetővé teszik a hőmérséklet kiegyensúlyozását, ami az utóbbi napokban történt. Felvetődik a kérdés, vajon ez út egy újabb lehűlés felé?

Ez nem kizárt, de még várni kell egy kicsit, mivel ezek a változások csak a hét végéig következnek be.

Hőmérsékletek

A következő hét kellemes hőmérsékleteket hoz a ország legtöbb régiójában. A tavaszias időjárás átlagon felüli hőmérsékletet hoz, ami a hét vége felé növekszik. Az európai modell pénteken akár 8 C fokos hőmérséklet-emelkedést is becsül a déli régiókban. A meleg minden régióban jelen lesz.

Számunkra érdekes lesz a hűvös légtömeg, amelyet a hétvégén országunk északnyugati részén becsülünk. A hideg légtömeg fejlődése az Európa-szintű minta evolúciójától függ. Hatását Erdélyben érezhetjük a hét végén.

Csapadékmennyiség

A csapadékmennyiségeket illetően a modellezések továbbra is optimizmussal töltik el minket. A klímamodell átlag feletti csapadékot becsül az ország délkeleti részében. Az európai modell is optimista a délnyugatra nézve.

Ugyanakkor számítani lehet arra, hogy a hőmérséklet csökkenésekor átmeneti esőzések, viharok és különösen konvektív cellák alakulhatnak ki.

Valószínűleg látunk majd jelentősebb csapadékmennyiségeket is a települések szintjén, de kevés esélyt látunk arra, hogy elérjük a modell által becsült mennyiségeket a régió szintjén.

Forrás: Climatologie si Prognoze globale

Időjárás térképek & webkamera

Követem: