15 napos időjárás előrejelzés augusztus 23 és szeptember 4 között

Az időjárás előrejelzés becslése az Európai Előrejelzési Központ (ECMWF) alapján készült. A maximum és minimum hőmérsékletek előrejelzése az ország egyes régióira átlagolva, és a helyi statisztikai modellekre adaptálva szerepelnek, megjelölve azokat az időszakokat, amelyekben a legnagyobb a csapadék valószínűsége.

Időjárás előrejelzés Bánság területére

A jelzett időszak viszonylag hűvös idővel kezdődik (átlagos maximumhőmérséklet 24-27 C fok és minimum 15-17 fok), majd jelentősen felmelegszik az idő az augusztus 25-30. időszakban, jóval az éghajlati sajátosságok feletti értéket mérhetünk elszigetelt helyeken. A síkságon esetleg még melegebb is lehet: nappali hőmérséklet 32-34 C fok, éjszaka pedig térségi átlagban 18-21 C fokot regisztrálhatunk.

A hónap végén ill. szeptember első napjaiban súlyozottabb termikus értékek becsülhetők, de ezek az értékek általában még mindig a sokéves átlag felett maradnak. Az első napokban nagy területeken további eső várható, helyenként jelentős vízmennyiség is lehet, máshol gyenge záporok lehetnek. Leginkább augusztus 31-e után nő meg a valószínűsége a légköri instabilitásnak: záporok, erős villámtevékenységek, zivatarok várhatók.

Időjárás előrejelzés Partium területére

A figyelt időintervallum elején a nappali hőértékek az időszaki normák körül alakulnak majd, maximum 26-29 C fok körül várható, majd a légkör jelentős felmelegedése következik.
Augusztus 25-30 között meleg lesz, a síkvidéken napi átlagban 32-34 C fokra számíthatunk. Szeptember elején a becslések szerint
az időjárás lehűlése következik, a sokéves átlaghoz közelebbi hőmérséklet várható. Tovább az éjszakák folyamán a hőmérsékleti minimumok az intervallum nagy részében a megszokottak felett lesznek, ebben az évszakban átlagosan 14-17 C fok és még ennél is magasabb hőmérséklet várható augusztus 25. és 31. között.
Még a héten számíthatunk némi esőre, aztán augusztus 31-e után ismét megnő az esélye némi csapadéknak.

Időjárás előrejelzés Erdély területére

Az intervallum kezdetén a nappali hőmérséklet általában közelebb lesz a normál időszakhoz, átlagosan 26-28 C fokos maximumokkal, majd érezhető felmelegedés következik, így augusztus 25. és 31. között ismét meleg lesz, napi átlagban 30-33 C fok. Az intervallum utolsó napjaira (szeptember elején) a becslések szerint az időjárás lehűlése várható, a sokéves átlaghoz közelebbi hőmérsékletekkel.

A hőmérsékletek nagyrészt az év ezen időszakában megszokottak felett lesznek átlagosan 14-17 C fok, az alacsony területeken éjszakánként mérsékeltebb értékekkel.
Az első napokban és nagy valószínűséggel a referenciaintervallum vége felé lesznek megnő a légköri instabilitás, helyi záporok, zivatarok, erős villámtevékenységek várhatók, kisebb villámárvizekkel.

Időjárás előrejelzés Máramaros területére

Az intervallum legtöbb napján a hőmérsékletet magasabb értékek jellemzik az év ezen időszakától eltérően, így a maximum átlagok 28-30 C fok körül várhatók.
Augusztus 25. és 30. között az első napokon 31-33 C fokig emelkedik a hőmérséklet, az éjszakai értékek is sokkal magasabbak lesznek
a megszokottnál, 14-16 C fokos minimumokkal, regionális átlagban. Az időjárás lehűlését a referenciaintervallum végére (szeptember első napjaira) becsülik.
Az első napokban a légköri instabilitás megnő: záporok, zivatarok, villámtevékenység és villámárvizek lehetnek, majd újabb eső valószínűsége augusztus 30-a után várható.

Időjárás előrejelzés a hegyvidék területére

A tartomány nagy részén leginkább meleg idő lesz, átlag feletti értékekkel, az átlagos maximumok 18-25 C fok között alakulnak.

A hűvösebb minimumok (8-15 C fok között) augusztus 25-31 között várhatók.
Az időjárás esetleges lehűlését szeptember elejére becsülik, de akkor is meghaladja az általános hőmérséklet a több éves átlagot.
A referencia-időszak elején (augusztus 22-24.) nagy kiterjedésű helyen lesz zápor, eső, és nagyobb mennyiségű vízfelhalmozódás várható.
Augusztus 31-e után a hegyvidéki területeken is megnő az esélye az újabb csapadéknak.

Forrás: ANM

Időjárás térképek & webkamera

Követem: