Időjárás Erdély és Partium – Időjárás előrejelzés

Románia időjárás radar

Kíváncsi vagy milyen lesz a holnapi időjárás környékeden?

Radarunk megjelenítését a Windy Premium szolgáltatása biztosítja.

  • Időjárás Erdély és Partium: Üdvözöllek! Én egy AI chat bot vagyok, aki megmondja neked az időjárást! Kérdezz nyugodtan!

Gondolkodom ...

Mielőtt útnak indulsz nézz be hozzánk, milyen lesz a mai időjárás? Ha a holnapi időjárás fontos számodra, azt is megtalálod!Hírek

Egy forró hetünk van

A Nyugat-Európában tapasztalható intenzív légmozgás újraindul, így míg a nyugati térségben a hideg levegő fog uralkodni, nálunk beköszöntött a kánikula, amelyet valószínűleg a hét végén viharok fognak felváltani az időjárás…

Változékony időjárás a következő 3 napban

Az elkövetkező három napban Erdély és Partium területén változékony, több helyen csapadékos idő várható. A zivatarokkal járó heves széllökések, valamint az esőzések miatt érdemes az időjárási előrejelzéseket folyamatosan figyelemmel kísérni….

Időjárás előrejelzés június 9-re

Holnap helyhatósági és EP választások lesznek Romániában, így az időjárás is fontos szerepet játszhat a részvételben. Az alábbiakban összegyűjtöttük a várható időjárási adatokat Erdély és Partium megyéire és megyeszékhelyeire vonatkozóan….

Meteorológiai előrejelzés Erdély és Partium

Ahhoz, hogy Erdély időjárása egyáltalán szóba kerüljön, nagyon fontos beszélni a Kárpát-medence meghatározó éghajlati szerkezetéről, valamint Erdély földrajzi elhelyezkedéséről.

Gondolkoztál már azon honnan ered a név: Erdély?

Valahol a 11-12. századra nyúlik vissza, az akkori Magyar Királyság területeinek megnevezése között találjuk az „Erdőn túli” vagy „Erdőelve” részeket, amiből később formálódott az Erdély megnevezés.

Latinul: Transsylvania

Románul: Ardeal

Ha Erdély elhelyezkedését nézzük, azaz a Kárpát-medence keleti részét a Déli-Kárpátok és az Erdélyi-középhegység közé zárt területet, vagyis azt a részt, ami a Királyhágón túl, keletre esik, akkor kb. 57 ezer négyzetkilométerről beszélünk.

Sajnos ma már a köztudatban tévesen a Magyarországtól Romániához csatolt részeket is Erdélynek nevezik. Azaz a Partiumot, Máramaros déli részét, a Körös-vidékét, valamint a Bánság keleti részét.

Hőmérsékleti előrejelzés Erdély

A metorológiai előrejelzés megbízhatósága

A legrövidebb időtartamú – 3 nap – előrejelzések a legmagasabb szintű megbízhatósággal rendelkeznek (átlagosan 90%-os megbízhatóság).

A középtávú (7 nap) és a hosszú távú (30 nap és szezonális) előrejelzések egyre kevésbé megbízhatóak, mondhatjuk fordítva arányosak a várakozási idővel.

Felelősség kizárása

Az Romániai Országos Meteorológiai Hivatal (ANM) nem felelős vagy köteles közvetlenül vagy közvetetten kártérítést fizetni minden olyan kárért vagy veszteségért, amelyet a bemutatott meteorológiai előrejelzések értelmezése és / vagy felhasználása okozott vagy vélhetően okoz.

Az idojaras.ro amatőr – meteorológia – portál – adatszolgáltatója a Windy.com Premium verziója. Az adatszolgáltatás nagyon pontos ECMWF előrejelzési modell segítségével történik.

Az adatokért, valamint azok hibás értelmezéséből eredő közvetett vagy közvetlen kárért, veszteségért az idojaras.ro weboldal nem vállal felelősséget.

Követem az oldalt Facebookon is: