Energetikai szempontok az ingatlanvásárlásban

Az ingatlanpiac jelentős átalakuláson ment keresztül az elmúlt évben. Egyaránt hatással volt rá az energiaválság, az MNB kamatpolitikája az elképesztő infláció letörésére, sőt, az ezekből fakadó megélhetési gondok is lecsapódtak a kereslet és a kínálat változásában.

Cikkünkben most elsősorban az energetikai szempontokat vesszük górcső alá, de mint oly sok minden, így e téma sem választható el teljesen a gazdaság egészének működésétől.

Energiaválság, energiaszegénység

Az energiaárak emelkedése igazán a vállalkozások működésére nyomta rá a bélyegét, de a háztartások is igencsak megérezték a változó árakat. A 2022 óta visszaeső gázfogyasztás egyértelműen azt mutatja, hogy a magyar igenis tartott a megfizethetetlen rezsiáraktól, és ezért jelentősen visszafogta a fogyasztást. Természetesen ez is társadalmi csoportonként és jövedelmi viszonyonként változó, ám tény, hogy sokaknak komoly gondot jelentett és jelent még ma is az energiaköltségek megfizetése. Az energiaszegénység tehát létező dolog, és hazánkban is mind többen tapasztalják.

Még mindig népszerűek a korszerűsített ingatlanok?

Éppen a rezsiköltségeken való spórolás jegyében döntöttek sokan úgy az elmúlt nyár végén, hogy túladnak a kevésbé szigetelt, régi építésű ingatlanon. Egészen pontosan úgy hangzik helyesen mindez, hogy túl kívántak adni az ilyen házakon, ám a keresleti oldal kevésbé mutatott érdeklődést irányukba. Megnőtt a kereslet a szigetelt, kevés energia-ráfordítással fenntartható ingatlanok iránt, ám ezek ára jelentősen magasabb, annak ellenére is, hogy az alapterület kisebb. Erre rakódott rá az elmúlt hónapokban a MNB kamatpolitikája és a vele együtt kiugró hitelkamatok jelentette hitelfelvételi nehézség.

A kamatemelkedés természetesen nem egy légből kapott dolog, hanem a háttérben az infláció letörését célzó intézkedések álltak- jelenleg még nem tudjuk, valóban elérhető-e így az év végi egyszámjegyű infláció.

Keresleti piac alakult ki

S hogy mi a helyzet azokkal az ingatlantulajdonosokkal, akik az értékesítés helyett inkább a felújítást választották? Szép számmal akadnak ilyenek is. A Maxapró szerint egyértelműen kínálati piac alakult ki az ingatlanok világában, a kereslet visszaesett, és egyelőre úgy tűnik, nem is tér mostanában vissza a korábbi méretekhez. A hitelfelvételi kedv szintén csökkenőben, hiszen a gyakran elképesztő kamatok mellett nem mer a mai kor átlagembere a lakáshitel felvételébe belevágni. Sőt, nem ritka, hogy az eladó ingatlanok helyett a kiadók iránt érdeklődik, ezzel átvészelve ezt az időszakot, reménykedve a csökkenő árakban és a könnyebben elérhető hitelekben.

A felújítás értéknövelő tényező

A fenti gondolathoz kétség sem férhet. Az energetikai szempontból kiemelt jelentőséggel bíró homlokzati felújítás, a fűtési rendszer korszerűsítése legalább olyan fontos, mint a minőségi klíma, a többféle fűtési megoldás alkalmazhatósága. Hisz az időjárási viszonyok, a klímaváltozás ma már elengedhetetlenné teszik a hasonló komfortos megoldások meglétét. Az értékesíteni kívánt ingatlanok esetében is elkészítendő energetikai tanúsítvány szintén arra hívja fel a figyelmet, hogy korántsem mindegy, milyen állapotban, mennyire korszerű megoldásokkal kerül a piacra jelenleg egy ingatlan. Bár még mindig vannak, akiknek a minél alacsonyabb vételár a lényeges, a felújítást pedig maguk kívánják megoldani, de a legtöbben minél kevesebb ráfordítással szeretnék élhetővé és energiatakarékossá tenni leendő otthonukat. A téglaházak a télen-nyáron kedvező hőmérsékleti viszonyok miatt legalább olyan kedveltek, mint az újépítésű, minimális fenntartási költségek maguk után hozó, fenntartható típusok.

Időjárás térképek & webkamera

Követem: