2023 júliusában szinte az összes globális hőmérsékleti rekord megdőlt

Az eddigi legmelegebb júniust és egy sor szélsőséges időjárási eseményt – többek között hőhullámokat Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában, valamint erdőtüzeket Kanadában és Görögországban – követően a Copernicus Éghajlatváltozási Szolgálat (C3S*) ERA5 adatai azt mutatják, hogy július első három hete már több jelentős rekordot is megdöntött.

A globális napi felszíni léghőmérséklet (°C) 1940. január 1. és 2023. július 23. között, idősoronként ábrázolva az egyes évekre. A 2023-as és a 2016-os évszámot élénkpiros, illetve sötétpiros színnel árnyékolt vastag vonalakkal ábrázoljuk. A többi év vékony vonalakkal és az évtizednek megfelelően árnyékolva látható, a kéktől (1940-es évek) a téglavörösig (2020-as évek). A szaggatott vonal és a szürke boríték az iparosodás előtti szint (1850-1900) feletti 1,5°C-os küszöbértéket és annak bizonytalanságát jelöli. Adatok: ERA5. Credit: C3S/ECMWF.

Rekord hőmérséklettel indult július

A hónap azzal kezdődött, hogy július 3-6. között négy egymást követő napon is megdőlt a felszíni levegő napi középhőmérsékleti rekordja.

Azóta minden nap melegebb volt, mint a korábbi, 2016. augusztus 13-án felállított 16,80 °C-os rekord. A legmelegebb nap július 6-a volt, amikor a globális átlaghőmérséklet elérte a 17,08°C-ot, a július 5-én és 7-én mért értékek pedig 0,01°C-on belül maradtak.

Ez azt jelenti, hogy a hónap első három hete volt a legmelegebb háromhetes időszak a feljegyzések szerint. Az első és a harmadik héten a hőmérséklet átmenetileg meghaladta az iparosodás előtti szinthez képest 1,5°C-os küszöbértéket is – a Párizsi Megállapodásban meghatározott határértéket.

Az ERA5-adatok azt is mutatják, hogy július első 23 napjának globális átlagos felszíni léghőmérséklete 16,95°C volt. Ez jóval meghaladja a 2019 júliusának teljes hónapjára mért 16,63°C-ot, ami a jelenlegi legmelegebb július és a legmelegebb hónap az ERA5 feljegyzésekben. Szinte biztos, hogy a megfelelő időben az adatok szerint 2023 júliusa mindkét rekordot meg fogja dönteni.

A felszíni levegő hőmérsékletének globális átlaga július 1-23. hónapra vonatkozóan 1940 és 2023 között. A huszonhárom nap azoknak a 2023. júliusi napoknak a száma, amelyekre e dokumentum írásakor ERA5 adatok állnak rendelkezésre. A kék árnyalatok az átlagosnál hűvösebb éveket jelzik, míg a piros az átlagosnál melegebb éveket. Adatok: ERA5. Credit: C3S/ECMW

Globális tengerfelszíni hőmérsékletek

A Föld egészét tekintve kivételesen meleg júliushoz hozzájárult a szokatlanul magas tengerfelszíni hőmérsékletek (SST) hosszú időszaka. Április óta a globális napi átlagos SST az évszakhoz képest rekordértékeket mutat. Május közepétől kezdve a globális SST-értékek az évszakhoz képest soha nem látott szinteket értek el. Az ERA5 adatai szerint július 19-én a napi SST-érték elérte a 20,94°C-ot, ami mindössze 0,01°C-kal marad el a valaha mért legmagasabb értéktől, a 2016. március 29-én mért 20,95°C-tól.

Carlo Buontempo, a C3S igazgatója megjegyzi:

„A rekordhőmérséklet a globális hőmérséklet drasztikus emelkedésének trendjéhez tartozik. Az antropogén eredetű kibocsátás végső soron a fő hajtóereje ennek a hőmérséklet-emelkedésnek”. Hozzátette: „A júliusi rekord valószínűleg nem marad elszigetelt idén, a C3S szezonális előrejelzései szerint a szárazföldi területek felett a hőmérséklet valószínűleg jóval az átlag felett lesz”.

Carlo Buontempo, a C3S igazgatója
A tenger felszínének napi globális hőmérséklete (°C) átlagolva a 60°S-60°N tartományban, idősoronként ábrázolva minden egyes évre 1979. január 1. és 2023. július 23. között. A 2023-as és a 2016-os éveket élénkpirossal, illetve sötétpirossal árnyékolt vastag vonalakkal ábrázoljuk. A többi év vékony vonalakkal és az évtizednek megfelelően árnyékolva látható, a kéktől (1970-es évek) a téglavörösig (2020-as évek). Adatok: ERA5. Credit: C3S/ECMWF.

El Niño hatásai

A magas óceáni felszíni hőmérsékletek egybeesnek az El Niño-viszonyok kialakulásával, amely a trópusi Csendes-óceánban az átlagosnál melegebb SST-időszakot jelent. A WMO által július 4-én kihirdetett, természetes módon előforduló éghajlati mintázat számos régióban és az óceánban a szélsőséges hőség nagyobb valószínűségét eredményezi. Ezzel párhuzamosan az Atlanti-óceán északi részén továbbra is rekordmagas a hőmérséklet. Júniusban az Atlanti-óceán északi részén a legmagasabb átlagos szélességi hőmérséklet az ERA5-nek az év ezen időszakára vonatkozó feljegyzései szerint átlagosan 0,91°C-kal volt a legmelegebb.

„A szélsőséges időjárás, amely júliusban sok millió embert érintett, sajnos az éghajlatváltozás kemény valósága és a jövő előszele. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére minden eddiginél sürgetőbb szükség van. Az éghajlatváltozás elleni fellépés nem luxus, hanem elengedhetetlen.”

Prof. Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet főtitkára

Április óta a tenger felszínének globális napi átlaghőmérséklete az évszakhoz képest rekordértékeket mutat.

Amint az ERA5 adatok a teljes július hónapra vonatkozóan rendelkezésre állnak, azokat a hőmérsékletek elemzésével együtt a C3S havi éghajlati bulletinben augusztus 8-a körül közzéteszik.

Forrás: https://climate.copernicus.eu/

Időjárás térképek & webkamera

Követem: