Impact-Site-Verification: 21fdc60e-877f-4c52-ae95-f722d50c3eb1

Nagy károkat okozó vihar csapott le Magyarországra az éjjel

Ma reggel 6 órakor így nézett ki az elmúlt 24 óra összegzése, ami a lecsapó villámokat és a csapadék intenzitását illeti. Hihetetlen intenzitású vihar söpört végig az országon. Még ma is többfelé számítani kell esőre, zivatarra, viharra.

lecsapó villámok met.hu
Elmúlt 24 óra villámsűrűsége – Forrás: met.hu
Csapadékmennyiség - met.hu
Radaros csapadékintenzitás – Forrás: met.hu

Az elmúlt éjszaka hatalmas volt a vihar, amely végigsöpört Magyarországon. Jelentős pusztítást végzett több vármegyében és a fővárosban is. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szombat reggeli jelentése szerint az igazgatóság több mint ezer bejelentést kapott, melyek közül Budapestről 1700, Pest vármegyéből pedig közel 400 érkezett. A hívások zömét kidőlt fák, leszakadt vezetékek és sérült épületek tették ki, de sok helyen az elárasztott alagsorokból kellett vizet szivattyúzniuk a tűzoltóknak.

A jelentés szerint Budapesten több helyen még mindig áll a víz, sok közlekedési lámpa pedig nem működik. Mindenkit arra kérnek, hogy kerüljék el ezeket a helyeket. Átjárni a felgyülemlett vízen gyalog vagy autóval nem javasolt, mivel nem lehet tudni, mi rejtőzik a víz alatt, az intenzív esőzés akár a csatornafedeleket is elmozdíthatta.

Az Időkép jelentése szerint a vihar viharos széllel érkezett Budapest több pontjára, néhol 70-80 km/órás szélsebességet regisztráltak. Több városrészben intenzív esőzést tapasztaltak, néhány helyen rövid idő alatt 30-40 mm, míg Pestszentlőrincen 50 mm csapadék is hullott.

Fejér és Tolna vármegyékben is pusztított a vihar. Ezekről a helyekről is érkeztek hírek kidőlt fákról és a heves esőzés okozta problémákról. Az MTI jelentése szerint Dombóváron egy autó az árokba csúszott, melyet a helyi tűzoltók segítettek ki. Fakidőlés miatt riasztották a tűzoltókat többek között Regölyben, Simontornyán, Rétszilason, Cecén, Sáregresen, Döbröközben és Szabadegyházán is. Nagylókon egy ház teteje beszakadt, kéménye ledőlt, több utcában pedig villanyoszlopok és fák dőltek ki. A Sárosdot és Hantost összekötő utat egy kidőlt fa miatt le kellett zárni, Velence és Pusztaszabolcs között is több fa dőlt az útra.

Viharok augusztus végén

A vonatközlekedés is jelentős késésekkel küzd, mivel a vihar miatt több helyen fák dőltek a vágányokra, bizonyos szakaszokon pedig, például Maglód és Rákoshegy között a felsővezetékek is megrongálódtak a vihar hatására, a Mávinform információi szerint. A közlemény szerint az érintett szakaszok között van a Budapest-Újszász-Szolnok, a Budapest-Hatvan, a Budapest-Veresegyház-Vác, a Budapest-Cegléd vonal is.

A vonatok nem közlekednek Maglódnál, Mende és Rákoshegy között pótlóbuszra szállhatnak az utasok, ugyanakkor Aszód és Galgamácsa között sem járnak a vonatok, mert ott egy kidőlt fa miatt a felsővezeték leállt. Ferencváros és Kőbánya-Kispest között műszaki hiba van mindkét vágányon, amely a székesfehérvári G43-as vonatok késését okozhatja, Kőbánya-felső és Rákos között mindkét vágányon fakidőlés miatt nem járnak a vonatok. Folyamatosan érkeznek hírek a vonatközlekedést érintő komoly károkról a Mávinform Facebook-oldalára. meg. Az érintett vonalakon nagy késésekre kell számítani a Mávinform szombat reggeli tájékoztatása szerint.

Látványosan érkezett a vihar Debrecenbe is

Ahogyan az elmúlt héten a partiumi Nagyváradon, tegnap délután Debrecenbe és környékére érkezett egy mindent is elsöprő vihar jégeső kíséretében. Fákat tépett ki, ágakat tört le és épületeket árasztott el Püspökladányban és Hajdúszoboszlón is. A Dehirnek a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megerősítette 22 óráig, már 175 bejelentés érkezett.

A hírportál Facebook csatornájára egy videót is feltöltött, ahogy lecsap a vihar a városra.

Időjárás térképek & webkamera

Követem: