Hogyan lehet támogatni a gazdákat aszály és extrém időjárás hatásainak leküzdésében?

„Mezőgazdaság újratöltve” címmel rendez élő videokonferenciás vitát a news.ro, amelyen a címben feltett kérdésre keresik a választ.

A „Mezőgazdaság újratöltve” videokonferenciát a News.ro Sajtóügynökség szervezett a Team Innovation Media és a Plurivox PR és Kommunikációs Ügynökség együttműködésében.

A megvitatandó kérdések között szerepel még az október 6, kedd, 10.00 órától sorra kerülő konferencián: a román agrárgazdaság helyzete a korábbi évekhez képest, az aszály hatása, valamint az, hogy milyen intézkedéseket hoztak, és milyen intézkedéseket lehet még tenni a gazdák támogatására.

Az esemény élőben követhető a www.news.ro oldalon, a News.ro Facebook oldalon, és a Profit.ro TV is élőben közvetíti.

A mezőgadaság egyik legnagyobb ellenfele az időjárás és a megújulás hiánya

A 2019-es aszály, amely 2020-ban folytatódott, olyan jelenséggé vált, amely egyre inkább sújtja a román mezőgazdaságot, a Földművelésügyi Minisztérium eredeti becslései szerint körülbelül 1,6 millió hektár érintett.

Az APIA szerint eddig több mint 28 000 kifizetési kérelmet nyilvánítottak jogosultnak az aszály által sújtott mezőgazdasági termelők támogatására, összesen 1,12 millió hektár katasztrófa esetén, a kifizetések szeptemberben kezdődtek és folytatódnak a mai napig.

Az is igaz, hogy a mezőgazdaság termelékenységét nemcsak az aszály, hanem más szélsőséges időjárási események is befolyásolják. Ezért segítik a gazdákat állami támogatásokkal, de jó, ha előre biztosítást kötnek a gazdák az évi termésre. Ám épp ezért tisztában kell lenniük a mezőgazdasági biztosítás fontosságával, amely megvédi őket a csapások hatásaitól.

Emellett beruházásokra van szükség az öntözés, a vízelvezetés és a vízelvezetés infrastruktúrájának kialakításához.

Ezeket a témákat a videokonferencián Adrian Pintea – a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) főigazgatója, Nicolae Sitaru – a Román Kukoricatermesztők Szövetségének (APPR) elnöke, Călin Matei – főigazgató-helyettes tárgyalja.

Jelen lesznek még a Groupama Asigurări képviseletében Ionel Arion – a PRO AGRO Nemzeti Szövetség elnöke, Nicolae Vasile – a Román Mezőgazdasági Termelői Szövetségek Ligájának (LAPAR) elnöke, Florin Dan Scarlat – a Vidéki Beruházások Finanszírozási Ügynökségének főigazgató-helyettese, Viorel Marin – a Malomipar és Szövetség Országos Szövetségének elnöke Pékség (ANAMOB).

Románia mezőgazdaságának általános helyzete

Románia mezőgazdasága az elmúlt években a gazdasági növekedés motorja volt, de az általános fejlettség és az üzleti élet szakasza lényegesen elmarad a fejlett országokétól.

Az elmúlt években többféle termesztett növények esetében is rekordterméseket rögzítettek azokon a nyarakon, amikor az időjárás is kedvező volt.

A mezőgazdasági termékek tőkésítése általában a belföldi és az exportra szánt nyersanyagokon alapul, nem pedig azokon a késztermékeken, amelyek hozzáadott értéket képviselnek a mezőgazdaságban és a román gazdaságban.

A rendezvény célja az is, hogy új megoldásokat kínáljon a mezőgazdasági vállalkozások növekedése érdekében, a munka szervezésétől, a termékek feldolgozásának és tőkésítésének láncolatától kezdve az új mezőgazdasági technológiákig.

Valamint finanszírozási és fejlesztési megoldásokra is tippeket adnak, aminek célja, hogy megvédje a gazdálkodókat a szélsőséges időjárási viszonyoktól, például az aszály gazdasági hatásaitól.

A mezőgazdasági vállalkozásokat bizonyos esetekben át kell gondolni, és fejleszteni kell, ehhez kitűnő talaj a news.ro videokonferenciája.

Van amiben Románia is élen áll

Románia az első helyen áll az Európai Unióban a kukoricatermesztésben, valamint a napraforgó termesztésében. Búza – és burgonyatermésben Románia a negyedik helyet foglalja el az Európai Unióban.

A mezőgazdasági kereskedelmi mérleget az állattenyésztés kiegyensúlyozatlanná teszi, mert az önfogyasztás csak a hazai termelés 26-27% -át teszi ki. Tavaly Romániában 3,9 millió sertésállomány volt, de a sertéshús nagy része érdekes módon importból származik.

Az elmúlt években Románia mezőgazdasága egyre jobb eredményeket ért el, a legnagyobb rekordok 2018-ban voltak. A mezőgazdaság az ország GDP-jének 4,1% -át teszi ki.

2019-ben Románia 29,5 millió tonna gabonafélét termelt, ami 6,5% -os csökkenést jelentett a 2018. évi 31,6 millió tonna rekordszinthez képest.

A rendezvény partnerei a Romániai Kukoricatermesztők Szövetsége, a Groupama Asigurări és a Romániai Mezőgazdasági Termelők Szövetségeinek Ligája.

Forrás: news.ro