Időjárás előrejelzés április 2023

Veszélyes április a mezőgazdaság számára

Miután szeszélyes márciusról beszéltünk, most itt az ideje, hogy egy pillantást vessünk 2023 áprilisára, amely várhatóan meleg tavaszi hónap lesz, de a márciusi mintát folytatva hideg időszakok kísérik majd.

Várható időjárás 2023 áprilisa

A bolygójelenségek szempontjából 2023 áprilisa a La Nina fázis hatása és az El Nino 2023 fázis hatása között kezdődik, amely a Walker-keringésben telepedik meg.

Ebből a szempontból a mostani tavasz a két jelenség közötti átmenet által érintett hónapok közé tartozik, ami megnehezíti azok statisztikai becslését.

A nyomásközpontok szempontjából sajátos helyzetben vagyunk idén tavasszal. A sarki örvény, amelyet a tél folyamán bekövetkezett jelentős sztratoszférikus felmelegedés érintett, annak ellenére működik, hogy jelentős szakaszok hiányoznak a szerkezetéből. Ez az intenzitásának “kilengése” fogja meghatározni 2023 áprilisát, és problémákat fog okozni a modellezőknek, mivel elég nehéz megjósolni valamit, aminek nem kellene működnie.

Milyen hatással lesz mindez Európa időjárására?

Áprilisban az európai kontinenst az északi szélességi körökben magasnyomású barycentrumok hatása alatt találjuk. Az anticiklonok dominálnak, sikeresen befolyásolják a mintázatokat, még a hónap utolsó két hetében is, ahol az éghajlati modellek pontossága valamivel alacsonyabb.

Ebből a szempontból az átlagon felüli csapadékkal járó hónapra vonatkozó modellbecslés normálisnak mondható, mivel egy ilyen mintázat legalább többször hideg levegőt hoz a mérsékelt égövi szélességekre.

A jelenségért csakis a sarki örvény leromlott szerkezete lehet a felelős, amely már nem képes ellenállni a magaslégköri tavasszal járó körülményeknek. Egy ilyen kifejezett eset látható a sarki örvény csúcsán.

Továbbra is működik, és fenntartja a nyomását és hőmérsékletét annak ellenére, hogy meleg levegő és magasnyomású központok veszik körül. Az elkövetkező hetekben ez a légörvény megadja magát, és helyét a sztratoszférikus anticiklon veszi át.

2023 áprilisa – milyen hőmérséklet várható?

A tavasz második hónapja folytatja a márciusi mintát, és a mezőgazdaságra igen veszélyes jelenségekkel indul.

Észak-Európában erőteljes anticiklonális rendszer telepszik meg. Hatására hideg levegő ereszkedik le Kelet-Európába. Romániában ma este kezdődik a sarkvidéki levegő behatolása Erdély és az ország északi felére, hétfő estétől az ország déli felén is csökken a hőmérséklet.

Nehéz megbecsülni, hogy lesz-e olyan hideghullám, amely elég hideg ahhoz, hogy kárt tegyen a mezőgazdaságban. Az európai modell ma megszüntette az Alföldre vonatkozó negatív hőmérsékleti becslést, és az amerikai ensemble modell is ezt látszik alátámasztani. Még így is aggasztó a helyzet, mivel a hideg légtömeg jelentős, és valószínűleg havazás, esetleg hótakaró is kísérheti az ország északi felét.

2023 áprilisának első hete tehát hideg időjárást hoz, átlag alatti hőmérsékletekkel.

A hónap közepe felé fokozatosan emelkedik a hőmérséklet, ahogy a kontinens északi részén lévő anticiklonális rendszer megváltoztatja helyzetét.

A hónap közepén megszűnik a sztratoszférikus örvény. Ezzel az eseménnyel a tavasz megjelenésére számítunk, különösen a hónap második felében, amíg a sztratoszférikus anticiklon be nem áll.

Forrás: Climatologie si Prognoze Globale
Ciklonok vándorlása és a hideg levegő térségünkbe való beáramlása – Forrás: Climatologie si Prognoze Globale

2023 áprilisa – mennyi eső, csapadék várható?

Mivel az első héten jelentős mennyiségű csapadék várható, a hét további részében pedig normál csapadékmintázatra van kilátás, az amerikai klímamodell átlagon felüli csapadékkal jellemezhető áprilist jósol.

Mivel a kontinentális Európában a bariónikus központok cirkulációja blokkolva van, és a héten egy erőteljes mediterrán ciklon érkezik, ez a becslés tűnik a legvalószínűbb útnak az éghajlat számára. A képen az európai modell április első hetére vonatkozó csapadékbecsléseit láthatjuk.

Forrás: Climatologie si Prognoze globale
Csapadékbecslés 2023 áprilisára Forrás: Climatologie si Prognoze globale

Ennek a becslésnek a végén ismét figyelmeztetünk az ország északi felén havas csapadékkal kísért alacsony hőmérsékletek veszélyére.

A szél sem elhanyagolandó, hiszen kedden és szerdán is érezteti majd a jelenlétét. Egy ilyen mintázat, amely lehetővé teszi a hideg levegő behatolását egy meleg levegővel borított mérsékelt égövi területre, mindaddig, amíg ezek az anticiklonális zavarok fennállnak, felerősödött széljárású időszakokat hoz.

Forrás: Climatologie si Prognoza Globale

Időjárás térképek & webkamera

Követem: