El Nino 2023 – azaz, hogyan alakulnak a globális időjárási minták?

A márciusi előrejelzésben a 3 éves hideg fázis (La Nina) után a légköri hiperaktivitás csökken.

A napciklus idei évre becsült szünetével a Csendes-óceán keleti részén meleg vizek gyűlnek össze, és a szélsebesség csökken. Úgy tűnik, hogy a 2023-as év egy új El Nino jelenség hatása alatt áll, 5 évvel a 2018-2019-es fázis után.

Hogyan alakul ki az  El Nino?

A Csendes-óceán keleti része folyamatosan melegszik, és a becslések szerint ez a jelenség folytatódik. A Csendes-óceán felszíne alatt továbbra is meleg vízmagok képződnek, amelyek 2-3 fokkal az átlaghőmérséklet feletti anomáliákat érnek el.

Fokozott ellenálló képességet mutat a sarki örvény is, amely a sztratoszférikus felmelegedés hosszan tartó epizódja után, amely rekordalacsony szintre nyomta intenzitását, keményen megsínylette.

Körülbelül egy hónappal e jelenség után azt láthatjuk, hogy az örvény intenzitása visszatér az átlagos szintre, és szerkezete fokozott ellenálló képességet mutat a zavaró tényezőkkel szemben.

El Nino - Forrás: Prognoze meteo

Ez a rugalmasság szokatlan, különösen azért, mert látjuk, hogy a struktúra fő magjának egy része teljesen hiányzik, az örvénycsúcs pedig a struktúra fölött lebeg, de továbbra is az átlagos intenzitáshoz közeli értékkel működik.

Hogyan hat ránk az El Nino 2023-ban?

Az ENSO-jelenség főfázisának hatásait világszerte elismerik az éghajlattudományi szaklapok. Dél-Amerikától Kínáig és Ausztráliáig az El Nino Walker-keringés nem egy jelenség, hanem a légkör működési módja, amely a bolygó minden kontinensére és minden régiójára hatással van.

Hazánk esetében, amint az El Nino eluralkodik, várakozással és a változás lehetőségével tekinthetünk az elkövetkező hónapok elé.

Az El Nino mintázat általában a tavaszi meleg első felének kedvez, amit a május-júniusi zivatarszezon meghosszabbodása, és a nyár második felében, valamint az ősz első felében kezdődő szárazság követ. Ezt a hatást 30 napos időjárás előrejelzéskor minden esetben figyelembe veszik a meteorológusok.

Forrás: Prognoze meteo

Időjárás térképek & webkamera

Követem: