Időjárás előrejelzés május közepére

Új anticiklonális teknő alakul ki az északi szélességeken. A legutóbbival ellentétben azonban most meleg levegőt hoz, ami a jövő héten dominálni fog.

Az északi területeken továbbra is jelentős magasnyomású központok aktivitását tapasztaljuk, de a helyzet kezd javulni. Még van egy kis idő, mire azt mondhatjuk, hogy visszatértünk a normális kerékvágásba, de ez jelentős változás.

Az alacsony légnyomás megerősödik Grönlandon, kiszorítva a grönlandi anticiklont. A troposzférikus örvény így kezd helyreállni, és a magasnyomásos rezsim a szélességi köröket tekintve lefelé mozog. Így már nem rendelkezik azzal az erős képességgel, hogy közvetlenül a sarkvidékről hideg levegőt vonzzon.

Így anticiklonok borítják be az európai kontinens északi felét, blokkolva a cirkulációt. Az oroszországi levegő szintén nem olyan hideg már, ez a levegő Oroszország európai részén van jelen, és hazánk felé húzódik.

Végül, de nem utolsósorban a mediterrán aktivitás is fontos. Az Azori anticiklon hideg légtömegeket vonz magával, amelyek destabilizálják a régiót, és ciklogenezishez vezetnek. Ezek az alacsony nyomású központok valóságos gátat képeznek, amelyek megakadályozzák az anticiklonok dél felé történő előrenyomulását a kontinens északi részén.

Várható hőmérséklet május közepén

A május 15-21 közötti hét meleg napokat hoz, különösen Munténiában és Moldvában, de melegadvekcióról nem beszélhetünk. Helyesebben csak egy szünetet tartunk a hideg légszállingózásból, és ez lehetővé teszi a térség levegőjének enyhe felmelegedését a Nap hatására.

A reggelek továbbra is hűvösek maradnak, de a déli órákra az időjárás már tavaszias benyomást kelt, és a hőmérséklet, bár kissé az átlag felett lesz, inkább áprilisi, mint májusi benyomást kelt.
A meleg azonban kezd megerősödni, és a hideg kezd teret veszíteni.

Ugyanezt a mintát látjuk Erdélyben és a Nyugat-Alföldön is, de ott is érvényesül az óceáni hatás. Így az északnyugat felől beáramló hidegebb levegő nyugaton és északnyugaton kissé le fogja nyomni a hőmérsékletet.

Májusi csapadék aranyat ér?

Csapadék tekintetében jelentős mennyiségeket láthatunk az ország nyugati részén. Ezek a hideg levegő beáramlása miatt kialakuló mediterrán mélyedések következményei.

Az ország többi régiójára csak annyit tudunk mondani: Vigyázzunk a légköri instabilitással. A hőmérséklet emelkedésével helyi viharok megjelenését fogjuk látni.

Sajnos a modellezés nem mutatja meg ezeknek a jelenségeknek a becsült mennyiségét, de jelentősek lehetnek, és kis területeken szélerősségeket és elektromos kisüléseket hozhatnak.

Összességében a hét második felétől száraz, de meleg időre számítunk, néhány újabb vihar kialakulásának esélyével.
A teljes országra vetítve májusban továbbra is átlag alatti csapadékos hónapra számítunk.

Forrás: Climatologie si Prognoze globale

Időjárás térképek & webkamera

Követem: