Impact-Site-Verification: 21fdc60e-877f-4c52-ae95-f722d50c3eb1

Közeleg-e már az igazi tél?

Meteorológiai szempontból rendkívül érdekes időszakot kezdünk. Régóta nem látott mediterrán ciklonok özöne jön, és elhozza Erdély és Partium-szerte a várva várt csapadékot, amire különösen a mezőgazdasági területeknek van nagy szüksége.

Az első ciklon már belépett Bánáton keresztül, és estére átszeli az egész országot nyugatról keletre.

A második péntektől szombat reggelig tart és az egész országot érinti.

A harmadik ciklon szombat délután hatol át DNy-Olténián, és ez hozza meg az első következetes téli megnyilvánulásokat is, különösen Moldova északi és középső részén.

Lesz-e hó?

A kérdésre az időjárás modellek nem válaszolnak.

Vannak modellek, amelyek nagyobb területekre becsülik a havazást, például Moldva egész területére, de van esély arra is, hogy DK Munténia felett is havazás lesz. Míg vannak olyan modellek, amelyek Erdélyben és Máramarosban kiterjedt területeken ónos esőt, majd havat jósolnak.

Holnap nem beszélhetünk bőséges csapadékról, hiszen csak Bánságon, Partiumban, Máramarosban, Erdély és Moldva északi részén várható 15-20-25 l/m2.

Nagyon fontos: megbízható prognózist a télről és a havazásról több mint 6 nappal az adott időjárási jelenség előtt nem lehet hitelt érdemlően beszélni.
Tehát semmiképp sem szabad teret adni az olyan időjárás híreknek, amelyek már most “kutyahideget”, “hólavinát” vagy “mindéhenfagyunk” Armageddont kiáltanak a 2022-2023-as télre.

Mindössze csak modellezni lehet a várható perspektívát, amit az ECWMF munkatársai meg is tesznek, 3 különböző paraméter alapján:

  • 1mm-nél nagyobb mennyiségű havazás
  • 10mm havazás
  • 30mm-nél nagyobb mennyiségű havazás

Erre alapozva a következő következtetést vonhatjuk le:

A hegyvidéki területeken (60-80%), Moldován át a dombos területeken, Máramarosban (40-60%) vasárnap végére 1 mm-nél nagyobb hó gyűlhet össze, míg az ország többi részére ennek az esélye nem lehet több 10-20%-nál.

10 mm-nél nagyobb mennyiségek esetén már csak a hegyvidéki területeken számolhatunk (30-50%), Moldova északi és középső részén 20-30%-kal csökken ennek az esélye.

A minták természetesen napról napra változnak. Minden további találgatásnak sokkal kisebb az esélye, mint annak, hogy valaki egy szelvénnyel megnyeri a lottóötöst.

A reggeli órákban ködös, párás területek várhatók, főleg a völgyekben, indulás előtt érdemes a ködtérképet átböngészni.

Forrás: Prognoze Meteo

Időjárás térképek & webkamera

Követem: