Időjárás előrejelzés 2022-2023 télre – várható-e havazás?

A jelenség, amely egész Európában befolyásolja az időjárást

Az előrejelzések szerint viszonylag normális télnek nézünk elébe, a hőmérséklet valamivel meghaladja az elmúlt évek átlagát, de a meteorológusok úgy vélik, hogy ennek ellenére az időjárásban lesznek nagyon csúnya napok, és ritka lesz a napsütéses időszak.

2022–2023-as téli időjárás-előrejelzés

A 2022-2023-as téli hó-előrejelzésekre idén is befolyással lesz a La Niña óceáni és légköri jelenség, amely már harmadik éve hatással van a tél alakulására, ami meglehetősen szokatlan.
Két nagy európai intézet középtávú időjárás előrejelzése szerint a 2022-2023-as télen kevés lesz a hó, ami gondokat okozhat a mezőgazdaságban. Ha a hőmérséklet a várakozások szerint magas lesz, mint tavaly, az egyedül az energiafogyasztásra lesz jótékony hatással.

Enyhe telet prognosztizáló romániai előrejelzéseket az Európai Középtávú Előrejelzések Központja (Centrul European pentru Prognoze pe Termen Mediu) és az Egyesült Királyság Meteorológiai Szolgálata (Serviciul Meteorologic al Regatului Unit) készített.

A kontinens nagy részén a szokásosnál is kevesebb hó várható. Ami hazánkban a havazást illeti, januártól áprilisig adottak lesznek a havazás feltételei, de novemberben és decemberben kicsi az esélye.

Sőt, novemberben és decemberben a hőmérséklet várhatóan másfél fokkal magasabb lesz, mint az időszak átlagértékei, viszont a hőmérséklet ingadozások ezt észrevehetetlenné teszik az emberek számára.

A sarki örvény gyorsan formálódik, akárcsak 2022-2023 telén Romániában

Románia decemberi átlaghőmérséklete 3,8 C fok és -2,6 C fok között fog ingadozni.

„Az ország nagy részén kisebb hórétegre számítunk, kivéve az ország délnyugati részét, ahol normál értékek várhatók. Országszerte átlag feletti, valamivel magasabb hőmérséklet lesz, ami a folyékony halmazállapotú csapadék kialakulásának kedvez.”

George Gârbacea tudományos kutató

Így az év utolsó két hónapjában csak a hegyekben és néhol a dombvidéken jelenthetnek havazást, ahol azonban nem képződik hosszútávú hótakaró.
Az európai meteorológusok alacsony UV-indexet észlelhetnek Európában és nálunk is, különösen decemberben és januárban, amikor az UV-index értéke 1 alatt lesz.

Időjárás 2023 januárjában – esős és havas napok

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a napsütés hiánya egészségügyi kockázatot jelent, különösen az időjárásra érzékenyek számára. Az eget folyamatosan borítják majd felhők, és meglehetősen ritkák lesznek azok az időszakok, amikor derült lesz. Januárban Romániában is számíthatunk legalább 4 nap esőre és 8 nap körüli hóesésre.

Mi befolyásolja a telet Európában?

A La Niña világszerte megváltoztatja az időjárást, nem csak Észak-Amerikában. A probléma severe-weather.eu szerint Európát is érinti.

La Niña hideg fázis, El Niño meleg fázis

A meteorológusok a következő évszakokban La Niñát tartják a fő globális időjárási tényezőnek.
A globális hosszú távú időjárás előrejelző rendszerek elemzése és a történelmi adatok elemzése alapján a meteorológusok kiadták az első havazás-előrejelzést a jövő télre.

Az ENSO az „El Niño Southern Oscillation” rövidítése.

Az egyenlítői Csendes-óceán ezen régiójában meleg és hideg szakaszok váltakoznak. Általában 1-3 évente van fázisváltás. A hideg fázist La Niñának, a meleget pedig El Niñónak hívják. Jelenleg harmadik egymást követő évben vagyunk a La Niña fázisban, ami ritka jelenség.

Hogyan befolyásolja mindez a globális időjárást

Az ENSO jelentősen befolyásolja a trópusi csapadékot, a nyomásmintákat, valamint az óceán és a légkör közötti komplex cserét. Ezek a változások némi késéssel befolyásolják a levegő keringését a világ többi részén. Ily módon jelentősen megváltoztatja a légkör-óceán visszacsatoló rendszert.
Ezen a visszacsatolási rendszeren keresztül az ENSO hatása világszerte elterjed, különösen a téli hőmérséklet és hómintázat tekintetében.
A meteorológusok ezeket a La Niña által generált anomáliákat „indikátorként” használják a globális éghajlati rendszer jelenlegi állapotának megismeréséhez.

Milyen tél várható a mezőgazdaságban?

A Nagy-Britannia meteorológiai szolgálatának előrejelzése szerint szinte egész Románia narancssárga színű, ami a hóhiány jele, ha ezt a csapadékhiányt fagy is kíséri, az ismét komoly nehézséget okoz majd a mezőgazdaságnak.

Daniel Alexandru, az agrometeorológiai laboratórium vezetője szerint:

„A szántóföldi növények számára az lenne a legjobb, ha az esős ősz beköszönne, vagyis egyre alacsonyabb hőmérséklettel közeledjen a tél. Ha negatív hőmérsékletet érünk el – 10, -15, akkor jó lenne egy felületes hóréteg.”

A Meteorológiai Világszervezet (Organizația Mondială de Meteorologie) közleményben figyelmeztetett, hogy a tél elején újra életbe lép a „La Niña” jelenség, amely szokatlanul alacsony vízhőmérsékletet produkál a Csendes-óceán felszínén. Még ha messze van is tőlünk, hatással lesz a várható időjárás alakulására.

„Ez a jelenség releváns, Európa északi felére enyhébb telet jelenthet több csapadékkal, hazánkban pedig a telekre összetett hatásokkal jelentkezik, mert az északi régiókból is érkezhet, de a Földközi-tenger felől is jöhet többlet csapadék.”

Florinela Georgescu, az ANM igazgatója

Az első La Niña eseményre 2020-ban, a másodikra pedig 2021 végén került sor. Egy hasonló, harmadik éves esemény most van kialakulóban, és várhatóan 2022-2023 telére esik.

2022-2023 tél: lesz-e hó?

Először is, ha az európai átlagképet nézzük, meglehetősen gyenge havazást láthatunk. A kontinens nagy részén a szokásosnál kevesebb hó várható. Novemberben és decemberben 1-1,5 C fokkal melegebb lesz az átlagosnál, ebből kifolyólag havazásnak lényegesen alacsonyabb az esélye.

Forrás: romaniatv.net, weather.eu

Időjárás térképek & webkamera

Követem: