Milyen idő várható 2022 februárjában? 30 napos előrejelzés

A legfrissebb előrejelzési anyag azt sugallja, hogy 2022 februárjában az időjárás Erdélyben és Partiumban inkább kora tavaszi jelleget mutat. Kivéve az első harmadban, amikor még havazás is várható, különösen a Kárpátokon belüli régióban.

Ha bebizonyosodik, hogy január lesz a leghidegebb hónapunk, akkor előrejelzésszerűen februárt pedig a hóban leggazdagabb hónapnak tekinthetjük: az észak felé vonuló hideg légtömegek kollázsában, és a Földközi-tenger medencéjében jelenlévő páratartalom-lappangásában rejlik a megoldás kulcsa.


2022 február első 10 napjában semmi szokatlan változás nem lesz, Románia déli és délkeleti részén, míg nyugaton, középen és északon valamivel az éghajlati átlag alatt lesz a hőmérséklet. A hegyekkel körülvett völgyekben elszigetelten, akár min. -20 C fokig is hűlhet a levegő hőmérséklete, míg a többi területeken átlagosan -10 és 0 C fok közé esik vissza a hőmérséklet.

A maximumok délen többnyire pozitív értékűek lesznek, a Duna lankáin pedig a 8-10 C fokot is megközelíti, míg az ország északi részén általában -2 és 5 C fok környékén marad a hőméréskleti maximum.

Európa északnyugati feléről érkező légköri frontok sorozata Erdélyben, Máramarosban és Moldávia északi részén nagy területeken, a többi helyen csak lokálisan hoz havazást. A hegyekben vastag hótakaró – akár fél méteres – rakódik majd le. Az ország déli részén a csapadék eső formájában jelentkezik, hórétegre csak szórványosan kell számolni.

2022 február második harmadában anticiklonális időjárás lesz az uralkodó, a légköri nyomás Délnyugat-Európától indulva megemelkedik. A csapadék mennyisége gyenge lesz, főleg az ország legészakibb részén jelenik meg (eső, 1000 méteres magasságban havaseső, hó). A magas légnyomás miatt az alacsonyabban fekvő területeken a délutáni órákig is megmaradhat a rétegköd, amely lokálisan szitáló esőt vagy gyenge havazást eredményezhet.

A rétegköd hatására a minimumok nem süllyednek 0 C fok alá, míg a maximumok az egész országban általában 2 és 12 C fok között maradnak, dombos területeken ezeknél még valamivel magasabb pozitív hőmérséklet is várható.

2022 február harmadik részében Európában a légáramlás zónássá válik, a Földközi-tenger és Észak-Afrika felől trópusi levegőt szállítanak majd a kontinens keleti része felé, így Romániában az éghajlati hőmérséklet a normálnál magasabb lesz.

A maximum hőmérséklet az ország déli részén 5-15 C fok, míg északon 3-11 C fok között alakul. Románia déli részén kifejezetten pozitív lesz a minimum hőmérséklet is, északon valamivel 0 C fok alatt, völgyekben -5 C fok körül alakul majd.

Havasalföldön és Moldovában csapadékhiányos lesz a február, Erdélyben, Máramarosban és Bánságban, valamint a Körösök vidékén (Partium) az éghajlatnak megfelelően, de főként eső formájában alakul a csapadék mennyisége.

Forrás: vremea.ro

Időjárás térképek & webkamera

Követem: