Április bolondja: télből a nyárba a következő héten

Rendkívül szeszélyes hét volt mögöttünk, és ugyan ilyenre készülhetünk Erdély és Partium-szerte időjárás tekintetében. Sokkal hidegebb idővel kezdünk, sokfelé havazott és havazni fog. Majd eső, és jelentős felmelegedés, amitől a hétvégi hőmérséklet igazi nyári napokról árulkodik majd.

7 napos időjárás előrejelzés április első hetére

A következő hetet egy alacsony nyomású légköri képződmény uralja majd, amely különösen keddtől egy Izland felől érkező ciklonnal fog kiegészülni régiónk felett is.

Ennek az alacsony nyomású mezőnek az előrenyomulásával nyugat és észak-nyugat felől légköri frontok, kedden egy okklúziós front, szerdán egy meleg, csütörtökön egy hideg front érkezik hazánkba.

A légköri cirkuláció szempontjából ÉNY – DK cirkulációval indítjuk a hetet, ami hétfőn és kedden egy nagyon hideg kontinentális poláris levegőt hoz hazánkba, termikus eltérésekkel, 850 hPa-on, ill. -10 , -12 fokkal a normálérték alatt. Szerdától atlanti körforgáson (NY – K) haladunk, ami melegebb levegőt hoz hazánkba, így pénteken és szombaton is termikus eltérésekről és 8, 10 fokkal a normál feletti hőmérsékletről beszélünk.

Újabb légtömeg-változással zárjuk a hetet, a visszatérés ÉNy-DK-i körforgással hideg légtömeget szállít az országba, a normál időszak alatti -6, -8 fokos negatív eltérésekkel.

Minimális hőmérsékletek

Hétfőn negatív minimumok jönnek Moldova északi és középső részén (-1, -2 fok), Bánságban, Partiumban, Olténia északi részén (-0 és -2 fok), Erdélyen keresztül, Máramarosig (-3, -5 fok), míg a hegyvidéki területeken (főleg a gerinceken) a fagyküszöbhöz közelítünk, -8, -10 fokkal. Olténia többi részén, Moldova déli részén, Munténiában és Dobrudzsában enyhén pozitív, 2-3 fok körüli minimum hőmérséklet várható.

Nem sokat változnak a dolgok kedd délelőttre, ugyanazok a hőmérsékleti és eloszlási értékek, mint az első napon, az egyetlen figyelemre méltó változás a Bánságban és Partiumban tapasztalható enyhén pozitív (2-3 fok) értékek.

Szerdától kezd felmelegedni, így csak a hegyvidékeken lesznek még negatív minimumok (-2, -3 fok), míg az ország többi részén 3-5,6 fokos értékeket mérünk, 7-8 fokkal Partium északi részén és Máramaros nyugati részén, illetve Dobrudzsától északra.

Csütörtök reggel a Bánságon keresztül 12-13, az ország többi részén 7-9 fok várható, kivéve Erdélyt, Máramarost, Moldávia északi részét, ahol 4-5 fok között állunk meg. A hegyekben a minimumok 0 fok (1-2 fok) közelében vagy valamivel afelettiek lesznek.

Nem sokat változik a helyzet pénteken sem úgy, hogy a hétvége az egész országban a minimumok 10, 11 fok felett állnak meg.

Maximális hőmérsékletek

Hétfő a naptári dátumhoz képest meglehetősen szerény hőmérsékletet hoz, az ország nagy részén 8-10, 11 fokot, a hegyvidékeken, Észak-Erdélyben, Máramaroson 3-5 fokot, míg a hegygerinceken negatív napi értékeket kapunk ( -2, -3 fok).

Kedden már pár fokkal erősödünk, így a maximumok országos szinten 14-16, 17, a hegyekben 7-9 fokig emelkednek. Szerdára tehetünk még egy-két fokot hozzá, és 18-20, 21 fokról beszélünk az egész országban (a hegyekben 10-12 fok).

Csütörtökön lehűlés jön, érezhető lesz elsősorban: Bánságban, Dél-Partiumban, Olténiában, Nyugat- és Észak-Munténiában, Dobrudzsában, ahol a maximumok nem haladják meg a 10-12 fokot, ugyanazok az értékek, mint a hegyvidéki területeken (5-6 fok növekedéssel).
Munténia déli és keleti részén, a Bánság nyugati részén, Partium északi részén, Erdélyben és Máramarosban 15-17 fokig emelkednek a csütörtöki maximumok, Moldova szélső északi részén 19-20 fok lehet a csúcsérték.

A hétvége egyre magasabb hőmérsékletet hoz, pénteken az ország nagy részén 22-24 fok között alakul, csak Erdélyen és Máramarosban lesz 18-20 fok körüli hőmérséklet. A hegyekben 13-15 fok is várható.

A szombat két részre osztja az országot: a hegyvidéki területeken, Bánság északi részén, Partiumban, Máramarosban, Erdélyben, 11-13 fokos maximumokkal kell megelégednünk. Moldovában, Olténiában 20-22 fok várható, így Munténiában, Dél-Moldovában és Dobrudzsában autentikus nyári napról beszélhetünk, 25-27 fok körüli maximumokkal.

Jelentős lehűléssel zárjuk a hetet Moldova északi részén, Erdélyben, Máramarosban, Kelet-Bánságban, Partiumba, hegyvidékeken alig éri el a 6-8 fokot (a hegygerinceken negatív maximumok lesznek, -1, – 2 fok) a hőmérséklet, míg Dél-Moldova és Olténia területein a 11-13 fokot is eléri a hőmérők higanyszála. Munténia és Dobrudzsa sokkal jobb helyzetben lesz, lesznek olyan régiói, ahol a maximumok 18-20 fok között alakulnak.

Forrás: prognozemeteo.ro

Időjárás térképek & webkamera

Követem: