Milyen idő várható a héten? 7 napos időjárás előrejelzés

Várható időjárás előrejelzés Erdély és Partium 2022.06.06 és 2022.06.12 között.

Egy olyan hét közepén vagyunk, ami legalább a hőmérsékletet tekintve haladékot ad, ennek ellenére már beszélhetünk 30 fok feletti hőmérsékleti csúcsokról is.

Főleg hétfőn és csütörtökön, valamint szombaton esőre is számíthatunk. A csapadék, sajnos csak a hegyvidéki területeken lesz nagyobb mennyiségű, de a mezőgazdaság számára ezentúl minden csepp számít, mert Erdély és Partium-szerte aszályról beszélhetünk.
A hét egyáltalán nem esik ki a júniusi mintából, amelyet nagy váltakozások jellemeznek a különösen meleg, szinte forró napok, és az esős, hideg, sőt viharos napok váltakozása.

Így június 6-12-e folyamán a nagynyomású mezők hatása alatt álló napoktól, anticiklonális légköri magok jelenlététől, egyes frontok (hideg vagy meleg) előrenyomulásától, de akár a hideg magok magassági jelenlétéig is eljutunk.

Érdekes módon mindegyik meghozza a csapadék feltételeit, viszont kellő mennyiségű csapadékra nem számíthatunk.

A légtömeg-cirkuláció szempontjából a meleg levegő kitart Ny – K körforgáson, de lesznek hidegebb levegőjű területek is (enyhén negatív eltérések, -2 fok felé a normál 0-hoz képest, főleg délen, ill. délkeleten.

A hét vége igen forró, trópusi levegő inváziójával érkezik Észak-Afrikából, amely Nyugat-Európán keresztül tör be területünkre, és amelyet követnünk kell, mert június 14-e után Erdély és Partium felé is eljut.

Várható minimális hőmérsékleti értékek

Június 6-án, hétfőn délelőtt a hegygerinceken 8-9, a többi hegyvidéken 10-12, Moldovában, Erdélyben, Északon 12-14, 15 fokos minimumok várhatók, Máramaros, Észak-Bánát, Partiumban. Bánság déli részén, Olténiában, Munténiában, Moldova déli részén és Dobrudzsában 16-18, 19 fokig melegszik a hajnali hőmérséklet.

Hétfőről keddre virradó éjszaka a hegyekben (7-9 fok, a gerincen 4-5 fok), Erdélyben és Máramarosban, illetve Moldovától északra a hőmérséklet 12-14, 15 fok, míg Bánátban, Partiumban, Olténiában, Munténiában, Dobrudzsában és Moldovától délre ismét 17-19, 20 fokos értékeket kapunk.

A szerda nem hoz jelentős változást, csütörtöktől és a hétvégéken (péntek-vasárnap) országszerte emelkedik a minimumhőmérséklet, így 16-18, 19 fok között, szombaton és vasárnap délelőtt pedig különösen Munténiában és Dél-Moldovában akár 20-22 fok is lehet.

Maximális hőmérsékleti értékek

Június 6., hétfő és június 10., péntek között nem beszélünk nagyobb hőmérséklet-ingadozásokról, a maximum hőmérséklet tekintetében, amely országszerte 26-28, egyes területeken 29 fok között alakul.

A hétvége olyan meleget hoz, ami azonnal meglátszik a hőmérőn, Olténiában, Munténiában, Dél-Moldovában, Észak-Dobrudzsában 31-32 fokig emelkedik.

Várható csapadék mennyiség

Ami a csapadékot illeti, az főleg a hét elején és végén várható.

Így hétfőn éjszaka és délelőtt esőkről beszélünk konvektív jelenségekkel (heves villámtevékenység, különböző méretű jégeső, viharszerű szél, záporeső) Moldovában, Munténiában, Dobrudzsában, Délkelet-Erdélyben, de Olténiában, és a hegyvidéki területeken. Délután Olténiában, Munténiában, Dobrudzsában visszatérnek az esők leginkább a hegyes területekre. Dobrudzsában, Moldova északi részén és központján keresztül az Észak-Nyugat Olteniában 10-15, elszigetelt helyeken 20 l/nm-t csapadék tud felhalmozódni.

Kedden Dobrudzsa déli részén, és Partium déli részén várható némi eső.

Keddről szerdára virradó éjjel esik Dobrudzsában, délután pedig Olténiában, az Erdélyi-középhegység déli részén, Apuseniben, Partiumban, Bánságtól legnyugatabbra van esély a csapadékra.

Csütörtökön ismét jelentős mennyiségi csapadékról beszélünk, különösen Bánságban, Partiumban, Máramarosban, Erdélyi-középhegység dél-nyugati részén, ahol 15-20 l/nm csapadék gyűlhet össze, elszigetelt helyeken ez akár 25 l/nm is lehet.

Pénteken pedig az ország nagy részén esik az eső, de ismét Bánságban, Partiumban, Máramarosban, Erdélyben, hegyvidéki területeken találjuk a legnagyobb mennyiségeket (10-20, 25 l/nm).

Szombaton szinte az egész országot eláztatja az eső, de ezúttal Munténiában, Moldova déli részén, Dobrudzsában, a nagy csapadékra szoruló mezőgazdasági régiókban érkezik a legnagyobb mennyiség. Ezeken a területeken, és a hegyvidéken vagy Dél-Erdélyben is felhalmozódhatnak nagyobb mennyiségű csapadék (10-15 l/nm).

A nyári esők a vasárnapot sem mulasztják el, de csak a hegyekben, néhol Erdélyben és Dobrudzsában várható néhány elszigetelt területen.

A június 6-12-i héten várhatóan lehulló összes csapadékmennyiség szempontjából Olténiában, Munténia nyugati részén nem halmozódik fel 1-2 l/nm-nél több, az ország többi részén 20-30, elszigetelt, különösen hegyvidéki területeken, 30-50 l/nm is felhalmozódhat.

Forrás: prognozemeteo.ro

Időjárás térképek & webkamera

Követem: