30 napos időjárás előrejelzés – 2022 június

Egy olyan júniusi hónap vár ránk, ami elhozza az első kánikulai epizódot is hozhat, de lesznek kellemes napok is. Az esőzések, bár nem hagyják el a tájat, legalábbis a jelenlegi modellek szerint, mégsem lesznek elegendőek ahhoz, hogy véget vessenek az ország számos mezőgazdasági területét sújtó súlyos szárazságnak.

A nyár első napjai állandó váltakozást hoz a forró és nagyon forró (30, 32 C fokot is meghaladó hőmérsékleti értékek) napok, valamint a csapadékos, hidegebb napok között. Júniusnak is, de az egész nyári időszaknak is rendkívül fontos jellemzője a rövid ideig tartó heves esőzések, amelyek miatt a június az év legcsapadékosabb hónapja lesz.

Ennek oka a térségünkben található Azori-szigetek anticiklon gerince, egy anticiklon, amely a tartós trópusi levegővel keveredve nagyon magas csapadékértékekhez vezet.

Az ECMWF legfrissebb szinoptikus modellezése valószínűleg egy olyan júniusi forgatókönyvet ad, amely hazánk számára inkább alacsony nyomású mezőket, többféle légköri frontokkal társulva, amelyek térségünk felé haladnak.

A légtömegeket tekintve az atlanti cirkuláció lesz túlsúlyban, ami így kedvez majd az Észak-Afrikából érkező trópusi levegő előrenyomulásának, így nem zárhatjuk ki, hogy ebben a hónapban akár egy kánikulai epizód is beindulhat.

30 napos időjárás előrejelzés – hőmérsékletek

Ha a június 06-13-i hét az egész ország szintjén normál hőmérsékletű lesz, a június 13-20-i héten pedig, még melegebb lesz, mégsem beszélünk jelentős hőeltolódásról (+ 2, +3 fokkal a normál időszak felett). Június utolsó hete (június 20-30) országszerte forró, és nagyon meleg levegővel érkezik.

Így a legmelegebb 2022 júniusában Olténiában, Nyugat-Munténiában, Bánság legnyugati részén lesz (akár +3 fokos eltérés a havi klímanormáktól), míg Munténia többi részén, Moldovában, Bánátban és a Partiumban a hőmérséklet +1,5 fokkal lesz a normál felett. Dobrudzsában, Erdélyben, Máramarosban, hegyvidéki területeken egészen a normálhoz közeli hőmérséklet várható, mindössze +0,5-1 fokos eltérésekkel.

30 napos időjárás előrejelzés – csapadék mennyiség

Ebből a szempontból egyáltalán nem jók a hírek, főleg, hogy júniusról, az év legcsapadékosabb hónapjáról beszélünk, de egy olyan májusi hónapról is beszélünk, ami most telt el, és egyáltalán nem hozta meg a várt csapadék mennyiséget a mezőgazdaság részére.

Egész júniusban hiányos a csapadékrendszer, még akkor is, ha főleg az elmúlt évtizedben (június 20-30.) az ország déli és keleti részén egy kicsivel több esőt is láthattunk.

A régiókban várható csapadékmennyiség: Bánság legnyugatibb része, Olténia, Munténia, Dél-Moldova és Dobrudzsa: 30-40, elkülönítve 50 l/nm. Észak-Moldova, Erdély, Máramaros, Bánság, Partium, hegyvonulatok – 60-70 l/nm, elkülönítve akár 100 l/nm-ig is, különösen az északi részén.

Forrás: prognozemeteo.ro

Időjárás térképek & webkamera

Követem: