Milyen idő várható október elején?

Nézzük, milyen időjárást jósolnak a meteorológusok az elkövetkező 10 napra. Ekkor már beköszönt hozzánk az október is, így a régi hagyomány szerint nagyjából az októberi időjárásról is képet alkothatunk, az október 1-ei éghajlati viszonyokból.

Időjárás előrejelzés Bánát

Az első héten a hőértékek a normák körül alakulnak, így az átlagos maximumhőmérséklet 20 és 24 C fok között várható, a legmagasabb értékek szeptember 30-án és október 1-jén, a legalacsonyabb szeptember 28-án lesznek.
 
A második héten 19 és 21 C fok között lesz a nappali hőmérséklet, a legalacsonyabb értékek a tartomány vége felé alakulnak. Az éjszakai átlaghőmérséklet 8 és 13 C fok között alakul, a legmagasabb értékeket október 1-jén és 2-án mérhetjük. A csapadék valószínűsége ezen a héten még igen magas lesz, szeptember 27-én mérsékelt, sőt jelentős mennyiségű vizet mérhetünk a térségben.

Időjárás előrejelzés Partium 

Az előrejelzési tartományban az átlagos csúcsok kb. a többéves átlagok körül alakulnak, így 18 és 22 C fok közötti értékekre számíthatunk. Az első héten a magasabb értékeket szeptember 30-án és október 1-jén mérjük majd, és a második héten a maximális értékek átlagosan 18 – 19 C fok között alakulnak.

Az átlagos minimum értékek az első héten 9 és 12 C fok között várhatók; a legalacsonyabb értékeket szeptember 27. és szeptember 29-én mérhetjük, október első két napján pedig minimális hőmérsékleti növekedés várható. A második héten az előrejelzések szerint az átlagos minimumértékek csökkenőben lesznek 7 és 10 C fok között stabilizálódnak.

A csapadék valószínűsége az előrejelzés első hetében magas lesz, jelentős mennyiségű felhalmozódó esővel, várhatóan szeptember 27-én.

Időjárás előrejelzés Erdély

Az első héten az átlagos maximális értékek az adott normák körül várhatók, így 20 és 24 C fokra számíthatunk, a legmagasabb értékekkel
szeptember 30-án és október 1-jén találkozunk, a legalacsonyabb pedig szeptember 28-án várható.
Az előrejelzés második hetében a napi átlagértékek csökkennek, 17 és 19 C fok között érik el a maximumot, de az előrejelzési időszak vége felé, ennél is alacsonyabb értékek várhatók.

Az átlagos minimumértékek az első héten 7 és 11 C fok, a legmagasabb értékeket szeptember 27-én és október 2-án mérhetjük.
A második héten (október 3-a után) az átlagos éjszakai értékek, 9 C fokról fokozatosan 6 C fokra csökennek.
Szeptember 27-28 és október 2-3 között lesz nagyobb a csapadék valószínűsége.

Időjárás előrejelzés Máramarossziget

A hőmérsékleti értékek és csúcsok általában a többéves átlagok körül alakulnak.
A nappali középhőmérsékletek az első héten 18 és 22 C fok között alakulnak, magasabb értéket szeptember 30-án és október 1-én várhatunk.

A második héten 17 C fokra csökken a hőmérséklet, s az átlagos minimumértékek az első héten 8 és 11 C fok között alakulnak. A legmagasabb értékeket szeptember 27-én és október 1. és 2. között rögzíthetjük.
A legalacsonyabb értékek pedig szeptember 26-án és 29-én várhatók. A második héten az éjszakai átlagok fokozatosan csökennek 6 C fokig.
A csapadék esélye október 4-ig lesz nagyobb, nagyobb mennyiségű esővíz felhalmozásával.

Időjárás előrejelzés a hegyekben

Az intervallum nagy részében a termikus érték közel lesz az évi klimatológiai normákhoz, így a maximumok átlaga 10 és 15 C fok között, a minimumoké 3 C fok között lesz.
A csapadék valószínűsége azonban a referencia-időszakban végig magas lesz szeptember 27-e körül gyűlhet fel nagyobb mennyiségű víz.

Forrás: ANM

Időjárás hírek

  • Változékony időjárás, visszatér a meleg
    A hét vége az átlagon felüli hőmérsékletek és a zivatarok visszatérését hozza. Ennek ellenére nem mondhatjuk, hogy itt van a nyár,
  • Mexikói melegrekord
    Az északi és trópusi régiók közötti küzdelem új értelmet nyert. A téli időjárás után megmaradt jelentős hideg légtömeg miatt a troposzférikus

Időjárás térképek & webkamera

Követem: