Változékony időjárás karácsony küszöbén

Változékony időjárásra számíthatunk karácsony küszöbén, ami azt jelenti, hogy bőséges havazás lesz a hegyekben, ezt követően jelentős felmelegedés, és akár 18°C-ig emelkedő maximumokra is számíthatunk.
A következő 5 napban az euro-atlanti térségben elhelyezkedő bári központok elrendeződése és különleges dinamikája változékony időjárást fog eredményezni. Ebben az összefüggésben egy sor atlanti eredetű mobil ciklonmag sorra fogja átszelni Európa nagy részét, déli szélességekre vonva a hideg, tengeri-sarkvidéki eredetű légtömegeket.

Ezt követően, miután ezek összekapcsolódnak az Azori anticiklon gerincével, az atmoszferikus cirkuláció túlnyomóan zonálissá válik, és Románia földrajzi területe a meleg, tengeri-trópusi eredetű légtömeg befolyása alá kerül.
Ebben a szinoptikai kontextusban az időjárás változékony lesz, valamint Erdély és Partium-szerte valahogy így fog alakulni:

Friss hó előrejelzés 5 nap
Friss hó előrejelzés az elkövetkező 5 napra

Pénteken és szombaton (december 22-én és 23-án) – a csapadékok területe kiterjed, fokozatosan magába foglalva az ország nagy részét. A hegyekben bőségesen fog havazni, Máramarosban és Erdélyben fokozatosan a hóviharok lesznek a jellemzőek – zivatarokkal és esetleg villámlással.

Jelentős hómennyiség fog lerakódni, különösen a Nyugati-Kárpátokban, a Keleti-Kárpátok belső oldalán és a Déli-Kárpátok nyugati részén, ahol a hóréteg eléri a 40-60 cm-t, helyenként pedig a 70-90 cm-t. Bánságban, Partiumban és Moldvában vegyes csapadék várható, míg a déli részen átmeneti gyenge esőzés. A szél fokozatosan erősödni fog minden régióban, elérve a 55-75 km/h sebességet; a hegyekben a széllökések meghaladják a 80-100 km/h-t, a csúcsokon pedig 120-130 km/h-t, erős hófúvással és nagyon alacsony látási viszonyokkal.

Karácsony Szenteste (december 24-én) – a csapadékos időszak ideiglenesen folytatódik az ország nyugati, északi, középső és északkeleti részén, valamint a hegyvidéki területeken. A nap első felében vegyes csapadék várható Bánságban és Partiumban, és többnyire havazás Máramarosban, Erdélyben és a hegyekben, ahol további hóréteg fog lerakódni, azonban az esti és éjszakai órákban (december 24/25.), a meleg légtömeg behatolása miatt ezek esővé alakulnak át, beleértve a hegyvidéki területeket is. A szél továbbra is erős marad a hegyvidéki területeken, ahol a széllökések meghaladhatják a 70-90 km/h-t, a csúcsokon pedig 100-120 km/h-t, erősen hófúvást okozva. A maximum hőmérsékletek -1°C között mozognak majd Északkeleti-Erdélyben és 10-12°C Dél-Olteniában, míg a minimumok -1-8°C között lesznek.

Karácsonykor (december 25-én) – az időjárás rendkívül meleg lesz. A maximum hőmérsékletek gyakran meghaladják majd a 10-12°C-t, 2°C között lesznek Észak-Erdélyben és 18°C a délnyugati részekben. A reggeli órákban még gyenge esőzés várható Partiumban, Máramarosban, Erdélyben és a hegyekben, majd az égbolt változékony lesz. A hegyvidéki területeken a szél továbbra is erős marad, a széllökések meghaladhatják a 70-90 km/h-t, a Keleti-Kárpátok csúcsain 100-120 km/h-t, hófúvást okozva.

A fehér karácsony 2023-ban nyomokban fog megvalósulni, de természetesen tudjuk, hogy ezt a számítást még egy váratlan meteorológiai fordulat keresztülhúzhatja.

Forrás: Severe Weather Alert – România