Lesz-e fehér karácsonyunk 2023-ban?

Egy olyan decemberi hónapban vagyunk, amely makroklímai paraméterei ellenére (intenzív El Nino; a Poláris Vortex, ami még nem mutat jelentős stratoszférikus melegedést) hozhatja azt a téli hangulatot, amire az elmúlt években vágytunk.

A hőmérsékleti rendszerek szerint, amelyet normálisnak vagy annál kissé alacsonyabbnak becsülünk a déli és keleti országrészeken, valamint a többlet csapadék esetén is jelen van a havazási esély, amely a hónap második felében lehet jelentősebb. Így a fehér karácsony esélye kicsi, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül.

Milyen lesz az időjárás karácsonykor?

Ez a hónap klímatológiailag az a hónap, amely országunkban szinte mindenféle meteorológiai jelenséget hoz, amelyek közül, természetesen, a legérdekesebbek a hóviharok. A köd, az ónos eső és az esők sem hiányoznak Románia időjárási tájképéből, és különösen az elmúlt években december olyan hónap volt, amelyben részt vettünk a melegebb évszakokra jellemző jelenségekben is, itt gondolunk a zivatarokra, amelyeket akár villámlások és apró jégeső vagy hópszállingózás is kísért.

Ha megnézzük, mit becsül a legfontosabb meteorológiai modell, az ECWMF, azt látjuk, hogy december egyértelműen egy magas légnyomású, anticiklonikus rendszerrel uralkodó hónap lesz az európai kontinensen, és csak a december 4-11. és 25-31. időszakok hagynak helyet egy alacsony légnyomású rendszernek is, és nyilvánvalóan egy atlanti cirkuláció dominanciájának a kontinensen, tehát országunkban is.

Havazás-előrejelzés a fehér karácsony környékén

Ami a légtömegek cirkulációját illeti, a jelek szerint, amelyeket eddig kaptunk a hónap első felében egy olyan cirkulációban tartja majd országunkat, amely egy hidegebb levegőt tart a térségünkben, túlnyomórészt negatív eltérésekkel (a normális időszakhoz képest -2-től -4, -5 fokig 850 hPa-n (1,5 km magasságban).

Úgy tűnik, hogy ezután rövid meleg levegőjű advekció következik egy atlanti cirkulációban, amely a hőmérsékleti eltéréseket +8, +10 fokra emeli a normális felett. Az első téli hónap utolsó évtizedének jele az lenne, hogy visszatérünk egy olyan cirkulációhoz, amely hideg levegőt küld országunk felé (különösen a déli és keleti régiókba), negatív eltérésekkel.

Milyen hőmérsékletre számíthatunk 2023 decemberében?

A 2023-as december hőmérséklet szempontjából a legfrissebb előrejelzések szerint olyan hónapnak tűnik, ami hőmérsékleti szempontból közel áll a kor normál értékeihez, vagy akár kissé alatta is lehet, különösen a déli és keleti régiókban.

A december 11-16 közötti advent 3. hete normál hőmérsékleti értékeket hoz az előrejelzés szerint a déli és keleti országrészben, míg a Banátban, Partiumban és Máramarosban pozitív eltérések lehetségesek (+1-től +3 fokig a normál értékek felett).

A december 18-24 közötti hét ismét normál hőmérsékleti rendszert hoz, ezúttal az egész országban, hogy az év vége, december 25-31 közötti időszakban az ország nagy részén kissé a normál feletti értékekkel (1-3 fokkal) zárjuk, csak a hegyvidéki területeken maradhat normális a hőmérsékleti rendszer. Mindez semmit sem mutat előre abból a szempontból, hogy fehér lesz a karácsony, vagy sem.

Csapadék: hó vagy eső?

Csapadék szempontjából olyan hónap lesz, amelyben nehezen halmozódik fel 30 l/m² olyan területeken, mint a Moldvai-fennsík, a Târnave-fennsík, a Brassói-medence vagy a Duna-delta (az ANM adatai szerint).

30–40 l/m² gyűlhet össze a Román-síkság keleti és déli részén, Moldva déli részén, Dobrudzsában és az Erdélyi-fennsíkon. Nyugatra haladva 40–50 l/m²-t is láthatunk, mint például a Nyugati-síkságon, a Román-síkság középső és nyugati részén, míg a legmagasabb csapadékmennyiségeket a hegyvidéki területeken találjuk, ahol 50, sőt akár 75 l/m² felett is lehet.

A dél és a kelet nyerő régiók a 11-e és 17-e közötti héten, ekkor már többlet csapadékrendszerről beszélhetünk, míg az ország többi részén normális csapadékot várhatunk az időszakra jellemzően.

Normális csapadékrendszerre számíthatunk december 18-24 közötti hétre is, csak a Bánság, Partium és Máramaros kap kevesebb csapadékot. És ugyanebben a normális csapadékrendben zárjuk az utolsó hetet (december 25-31) a hónapban és az évben.

Így az ECMWF legutóbbi futtatása szerint december csapadékban gazdag hónap lesz, különösen a Moldva déli részén, Dobrudzsában, Munteniában, Bánátban (50–60 l/m²), Partiumban, Máramarosban (itt akár 80–100 l/m²-t is becsülnek, különösen a hegyvidéki területeken).

A Moldva északi részén, Olténia déli részén, Erdély déli részén, Muntenia délnyugati szélén normál alatti csapadékrendszert találhatunk, ahol csak 30–40 l/m² gyűlhet össze.

Összességében nem jelenthetjük ki, hogy egész Erdély és Partium szerte számíthatunk havazásra 2023 ünnepén, de a esélyét sem vethetjük el. Kövesse hótérképünket, ha arra kíváncsi épp hol, milyen vastagságú a hótakaró Erdélyben és Partiumban.

Forrás: prognozemeteo.ro

Lesz-e 2023-ban fehér karácsony Magyarországon

A legfrissebb adatok szerint hóesésre legkorábban csak december 20-án van kilátás Magyarországon. Egy gyenge hidegfront érkezése valószínűsíthető ezen a napon, de sem előtte, sem utána nem jósolnak havat. Így könnyen előfordulhat, hogy az ünnepi szezonban mindössze egyetlen nap lesz havazásban részünk. A hőmérséklet decemberben átlagosan a fagypont körül ingadozik, de a meteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy a globális felmelegedés hatásai miatt a fehér karácsonyok még ritkábbak lehetnek.

Csapadékos vagy havas lesz az időjárás Európában?

A Severe Weather Europe előrejelzése szerint Európa középső részein hűvösebb, mint az átlagos hőmérsékletek.

Ez valószínűleg a magasabb nyomásnak köszönhető, ami északi/keleti áramlást hoz a középső részekre. Az előrejelzés szerint közép- és észak-Európában a normál feletti csapadékra lehet számítani, ami a melegebb nyugati áramlatnak köszönhető, továbbá több nedvességet hoz az Atlanti-óceánról.

Mivel a várható időjárási viszonyok egyre pontosabbak, ahogy közeledik a karácsonyi időszak, ezért érdemes még most nem hosszútávú következtetést levonni.

Fehér lesz a karácsony a népi mondások szerint? Avagy lesz-e hó?

Nézzük meg mekkora az esély a fehér karácsonyra a néphagyomány szerint. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a meteorológiai szolgálat jelentéseit nem kell figyelembe venni, de tény, hogy sok esetben az empirikus megfigyelések önmagukban hordoznak egy fajta igazságot arra vonatkozóan a fehér karácsonyról.

A fehér karácsonnyal kapcsolatos népi mondások az időjárási megfigyelések tükrében számos érdekes hiedelmet tükröznek. Ezek a mondások az időjárás előrejelzésére szolgáló népi bölcsességek részét képezik, és gyakran kapcsolódnak a novemberi és decemberi időszakhoz.

1. November 19„Ha Erzsébet megrázza a pöndölyét”, azaz ha Erzsébet napján (november 19.) havazik esik, akkor karácsonykor is lesz hó. Ez a mondás azt jelzi, hogy a novemberi hóesés fehér karácsonyt vetít előre.

2. Nov. 25 – Egy népszerű mondás szerint „Ha Katalin kopog, karácsony locsog”. Ez azt sugallja, hogy ha november 25-én, Katalin napján fagyos az időjárás, akkor karácsonykor esős, latyakos idő várható.

3. Nov. 30 – Egy másik hiedelem szerint „Szent András fehér inget veszen, karácsonykor feketét”, ami azt jelenti, hogy ha november vége havas, akkor a karácsony latyakos lesz. Az András-napi időjárás még a következő év márciusi időjárását is előrejelezheti: ha András napján havazik, akkor a következő év márciusa esős és sáros lesz​.

Ezek a népi megfigyelések és mondások a hagyományos időjárás-előrejelzés részét képezik, és évszázadokon át segítették az embereket az időjárás alakulásának megértésében, különösen az ünnepi időszakokban.

Időjárás térképek & webkamera

Követem: