Időjárás előrejelzés május 9-15 között

Hőség és viharok


A következő napokban megjelenik régiónk felett is az extrém hőség. Nyugat-Európán keresztül kezdenek előre nyomulni a forró légtömegek, amelyek elérik Romániát is.


A jövő hét viharokkal kezdődik, amikor a meleg levegő kezd behatolni az európai kontinensre, de a tengerszint feletti magasságban hideg levegő tömege továbbra is a Földközi-tenger térségére korlátozódik.


Ez a hideg levegő magja légköri instabilitást hoz Kelet-Európába, miközben az Észak-Afrikából származó levegő kezd áthatolni Nyugaton.


Ennek megfelelően a hétfők és keddek szinte minden régióban a légköri instabilitás megnyilvánulásait hozzák majd. Országszerte előfordulhatnak villámlások, kisebb intenzitású viharok.


Csütörtöktől már folyamatosan melegszik az időjárás Erdélyben és Partiumban. Ennek megfelelően pénteken az ország déli és délkeleti részén 30 fokot is elérheti a hőmérséklet. A jövő hét végére kissé lecsillapodnak a hőmérsékleti értékek, de továbbra is átlagon felüliek maradnak.

Milyen időjárás várható májusra Erdélyben és Partiumban?

Annak ellenére, hogy olykor hűvösebb légtömegek is érkeznek Kelet-Európa fölé, előrejelzik azt az extrém helyzetet is, amely néhány hetes nagyon meleg és napsütéses időjárási epizódot hoz májusra.

Az, hogy egy ilyen epizódnak mikor kell bekövetkeznie, megválaszolatlan kérdés. A modellezés teljes skálája (rövid távú és éghajlati egyaránt) nagy esélyt kínál erre, de nem kínál egyértelmű forgatókönyvet. Egyesek arra számítottak, hogy a hét elején egy forró epizód kezdődik, míg mások e hónap első felének vége felé látták mindezt valószínűbbnek.

Előrejelzések szerint olyan májusra számíthatunk, amikor érezni fogjuk a nyári hőmérsékletekre való egyértelmű átállást.

Ugyanakkor valamelyest csapadékhiányos májusra számítunk a hűvös kezdés, és az átrendező troposzférikus örvény által hozott ismétlődő, kisebb esőzések ellenére is.

Forrás: Prognoze Meteo – Vremea în România

Időjárás térképek & webkamera

Követem: