Augusztus végéig marad a forróság

Szaharai forróság közeledik Romániához augusztus 21-én, hétfőn. Az ANM frissítette az időjárási előrejelzést a következő időszakra. De mit mond Elena Mateescu meteorológus az ANM főigazgatója? Az Antena 3 CNN-nek nyilatkozott.

Románia egy forró hét előtt áll. Extrém hőmérsékletek várhatók több romániai régióban és erős hőérzékelési kellemetlenség. Elena Mateescu, a Nemzeti Meteorológiai Intézet (ANM) főigazgatója hőhullámot jelent be augusztus végéig.

A következő héten újabb hőhullámra számíthatunk. Az időjárás rendkívül meleggé válik augusztus 21-én, hétfőn. A hőmérsékletek elérhetik az árnyékban mért 38 C-fokot.

Elena Mateescu elmondta, hogy 2023. augusztus 21. és 27. között egy trópusi légtömeg érkezik Afrika északi részéről, amely elérte Dél- és Délkelet-Európát, beleértve hazánkat is. Az ITU, a hőmérséklet-páratartalom index, meghaladja a 80 egységes maximumot, ami az emberi tűréshatár maximumát közelíti.

2023. augusztus 21-én, hétfőn a legmelegebb nappal számolhatunk, különösen a déli részeken, ahol akár 38 C fokra is számítunk árnyékban. Mától vasárnapig különösen a déli és délkeleti területeken számolhatunk 35 és 36 C fokkal, néhol akár 37 C fokkal is.

A nyugati, délnyugati területeken körülbelül 34 C fokot mérhetünk. A trópusi légtömeg továbbra is jelen lesz Dél- és Délkelet-Európában, ideértve hazánkat is, legalábbis a jelenlegi adatok alapján. Természetesen ezek nem extrém értékek, mint a júliusi 42 C fok, de fontos megemlíteni a periódus hosszát, amely 21-én kezdődik augusztus végéig tart.

Eső is várható, de ezek mennyisége és terjedelme elhanyagolható az eddigiekhez képest. Különösen a hegyvidéki és területeken lehet helyi záporokra számítani.

A csapadék hiánya két héten át súlyosbítja az augusztusi szárazságot a déli és keleti területeken, pont ott, ahol a legnagyobb mezőgazdasági területek találhatók: mint a román alföld, Bărăganban, Moldovában és Dobrogeában. Ez egy extrém nyár.

Minden hónap hozott valami különlegességet ezen a nyáron. A 2023-as nyári csapadékmennyiség a elvárt normák alatt van, figyelünk a 2023. szeptember 1-jére és készülünk az új gazdasági évre -mondta Elena Mateescu, az ANM főigazgatója.

Forrás: Antena3

Időjárás térképek & webkamera

Követem: