Felkészülés a 2023-as télre

A 2023-2024-es téli előrejelzéshez kattints ide: https://www.idojaras.ro/milyen-lesz-az-idei-tel-2023-teli-idojaras-elorejelzes/

Augusztus végén megkezdődik az átmenet a hideg évszak irányába. Így a nyári cirkulációt uraló sztratoszférikus anticiklon kezd feloszlani. Ez a folyamat lassan átadja helyét az alacsony légnyomásnak.

Szeptemberi időjárás 2023
Forrás: Climatologie si Prognoze Globale

Szeptember folyamán a nyomás tovább csökken, a Kanadai-sarkvidéki szigetcsoport feletti alacsony nyomású terület megerősödik, és az ősz közepére megjelenik a sztratoszférikus örvény, a hideg évszak központja.

Ez az átmenet idén normálisan zajlik, és hosszan tart. A sztratoszférikus örvény megjelenését nem szabad összetévesztenünk a hideghullámmal.

A szeptember az az időszak, amikor a hideg levegő nagyon visszahúzódik, kiterjedése a sarkvidék felett éves minimumot jelez. Ez az oka annak is, hogy szeptember az egyik legcsapadékszegényebb hónap, még az országban, ill. Erdély és Partium-szerte is.
A szeptember ezért inkább a légköri cirkuláció átállásának hónapja, és idén várhatóan még romlik is ez a jelenség.

Milyen időjárást jelez 2023 szeptembere

2023 augusztusa hűvösebben, sőt hidegen indult, de hamar megfordult ez a jelenség. Így a hónap átlaghőmérséklete a kontinentális Európa egész területén átlag feletti lett, 1-2 Celsius-fokos értékekkel, de valójában ezen nem szabad meglepődnünk.

Egy újabb hőségkupola a júliusihoz nagyon hasonló helyzetet hozott, de a Délkeleten tapasztalt rekordközeli csúcsértékek nélkül.

Sajnos szeptemberre vonatkozóan nincs okunk azt hinni, hogy a helyzet változni fog. A legtöbb modellező meleg szeptembert jósol, átlag feletti hőmérséklettel és átlag alatti csapadékkal, ami az ország nagy részén súlyosbítja az aszályt.

Szeptemberi időjárás 2023
Forrás: Climatologie si Prognoze Globale

A kontinensen az áramlás aktív lesz, amelyet az El Nino jelenség ural, ez reményeink ellenére tovább erősödik. Így a becslések alapján úgy tűnik, hogy szeptemberben csak a reggeli és esti órákban lesz változás, amelyek hűvösebbek lesznek. Természetesen mindez még az elkövetkező hetekben változhat, ami a pontos időjárást illeti.

Forrás: Climatologie si Prognoze Globale