Csapadékos novemberre számíthatunk?

Két hónap száraz ősz után az északi félteke eléggé tipikus El Nino-rendszert mutat.

Észak-Ázsiában és különösen Szibériában hóhiányos állapotok vannak. A troposzférikus örvény intenzív, így a sarkvidéki levegő lerakódása félgömbünk leghidegebb részén belül átlag alatti. A Csendes-óceán túloldalán, Észak-Amerikában az őszi cirkuláció erősen beindult. A kanadai anticiklon átlagon felüli aktivitást mutat, hideg levegőt sodorva dél felé, az amerikai kontinens felé. Többször érkeztek hideg légtömegek, amelyek egészen Texasig hatoltak délre.
Elképesztő, hogy Texasban a hőmérséklet időnként megközelítette a 0 fokot, míg Kelet-Európában inkább mediterrán éghajlatot tapasztalhattunk.

A barikális centrumok keringését az El Nino időszakában már több évben is megfigyelték, és 2023-ban is eléggé hasonló volt a helyzet. A hideg levegő az ENSO meleg fázisára jellemző irányban, a Hudson-öböl közelében érkezett be, majd az Atlanti-óceán felé áramlott.
Ez a mintázat volt az, ami gondot okozott Európának. A nagyon nagy számban kialakult atlanti ciklonok bombázták a kontinenst, és egy nagyon erős atlanti rezsimbe taszították, amely október végéig tartott, súlyos szárazságot hozva a kontinens keleti részén és súlyos csapadék többletet nyugaton.

Ebben a szakaszban az anticiklonok nehezen tudnak megerősödni. Nehéz blokkokat látni, és nehéz aktivitást látni a Földközi-tengeren. Ez az erős hatás csak akkor érhet véget magától, ha a hideg levegő szállítása az óceán felé megszűnik.
Úgy tűnik, hogy november pontosan ezt hozza.

Forrás: Climatologie si Prognoze globale
Forrás: Climatologie si Prognoze globale

Még ha a hónap első negyedében Észak-Amerikában folytatódik a hideg tömegek aktivitása, a hónap közepére lecsillapodik, majd a sarki örvény leépülésével a barycentrumok rezsimje szünetet tart.
Ez a szünet lehetővé teszi majd a visszatérést a normális mintázathoz Európában is.

Novemberi időjárás előrejelzés az európai kontinensre

A november egy extrém héttel kezdődött. Összességében nem valószínű, hogy meleg hónap lesz, a vége felé bekövetkező enyhe lehűlés ellenére sem.

Így november első hetében közel 7 Celsius-fokkal az átlag feletti heti hőmérsékleti értékekkel nézhettünk szembe. Ha nyáron is ilyen rendszerrel találkoztunk volna, az 45 és 50 Celsius-fok közötti nappali csúcshőmérsékleteknek felelt volna meg.
A trópusi eredetű meleg levegőt erős atlanti ciklonok sodorják magukkal, trópusi anticiklonokkal párosulva, és gyorsan kelet felé szállítják a kontinensen keresztül, aminek következtében a héten Dobrudzsában a napi értékek megközelítik a 30 C fokot napközben.
Erősödő szél kísérni fogja ezt a természetellenesen meleg levegőt, amely Oroszország felé áramlik, sokkal hidegebb légtömegek által körülvéve.

November második hetében megnyugszanak a kedélyek. A hőmérséklet továbbra is az átlag felett marad, de az Atlanti-óceán erős ereje nélkül a hőmérséklet tovább csökken, és Grönland felől hidegebb levegő hatol be az európai kontinensre.
A barikális központok enyhülése november 3. hetében is folytatódik.

Erőtlen intenzitás a sztratoszférában

Bár a troposzférikus örvény nagyon intenzív, a sztratoszférikus része meglehetősen ingadozó, erőtlen intenzitású.
A zavarok továbbra is fennállnak, és az európai modell becslései szerint tovább romlik, ami december folyamán sztratoszférikus felmelegedést eredményezhet.

Milyen télre számíthatunk?

Ez az örvényfejlődés egy olyan jelenség, amely arra utal, hogy a meleg ellenére a télnek korán kell kezdődnie.
Az El Nino jelenség hatása alatt álló telekre jellemző, hogy főként decemberben és néhány napra januárban jelennek meg.
Nem gondoljuk, hogy hideg télre számíthatunk, csak egy korán kezdődőre. A sarki örvény struktúrájának nagyon rugalmasan kell reagálnia a sztratoszférikus felmelegedésre. A NASA becslései szerint a fő mag nagyon intenzív. Így ennek csillapítania kell az SSW terjedést, és a struktúrának erősödnie kell. Az ilyen típusú örvények általában a tél második felében szoktak csúcsértékeket elérni.

Így, mivel a naptevékenység a várakozások alatt gyengült, nem valószínű (legalábbis jelenleg), hogy január második felében és februárban a mi szempontunkból hiányozni fog a tavaszi időjárás.
Természetesen, ezek csak mind gyenge becslések.

Mennyi csapadékra számíthatunk novemberben?

Az ősz utolsó hónapja végre több csapadékkal kecsegtet, ami az agrárszektorra nézve jó hír lehet. Az ország keleti felének nagyon száraz kezdete után a barikális központok cirkulációja megnyugszik, és a hónap második hetétől kezdve ismét csapadéknak kell megjelennie az aszályos területeken.

A hónap végén lehűlés várható, ami a hőmérsékletet a normálishoz közelíti, és valószínűleg újabb csapadékhullás várható.

Délkeleten sajnos a csapadékhiány legalább 100 liter/mp nagyságrendű. Ez novemberben sem várható, hogy helyreáll, és nem is valószínű, hogy idén ebben a régióban hull annyi csapadék, hogy ellensúlyozza az aszályt.

Ezért a novemberi és decemberi csapadékra úgy kell tekintenünk, mint a helyzet enyhítésére, és nem lehet a normális állapothoz való visszatérésre számítani. Elég valószínű, hogy február-áprilisban újabb szárazságra számíthatunk, ezért nem tartjuk reálisnak a normális állapothoz való visszatérés reményét.
Azok az évek, amelyekben El Nino-jelenség volt, az európai éghajlat atlanti tendenciáját erősítették. A blokkoló időszakok ritkák voltak.
Valószínű, hogy az év vége felé a nyugati és délnyugati régiókban enyhe csapadéktöbbletet, máshol pedig csapadékhiányt kell tapasztalnunk.

Forrás: Climatologie si Prognoze globale

Időjárás térképek & webkamera

Követem: