Egy hétre visszavonulót fúj a tél

Az ultrapoláris keringés hatására egy hét után a februári átlaghőmérséklet több mint 3 fokkal az átlag alatt van. Az anticiklonális mintázat és a hideg levegő szállítása alacsony hőmérsékleti értékeket hozott, sok régióban jelentősen fagypont alatt. Még a síkvidékek is, bár nehezen, de bizonyos pillanatokban közel kerültek a fagyküszöbhöz.

Most a helyzet megváltozik, és az erős anticiklonális rezsim pillanatnyilag kezd oszlani, helyét az aktív keringés veszi át.

A hideg légtömeg már kivonul hazánkból, de ez fokozatosan fog megtörténni, helyét egy hűvös, de enyhébb levegő veszi át, a kontinens északnyugati része felől.

Így péntekig továbbra is negatív hőmérsékleti értékeket hoznak majd az éjszakák, de ezek az eddigieknél nagyobb súlyúak lesznek, a nappali értékek pedig fokozatosan emelkednek ezt követően a jövő hét végétől. Az ország déli részén 10-12 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet.

Csapadék szempontjából hiányos értékekkel telik majd a következő hét. A hét végén az ország északi felében, illetve a hegyvidéki területeken jelentkezhet kevés csapadék.
Bár kellemesebb időnek érezhetjük az aktív keringés hatását, mindez rövid ideig tart, ugyanis a hét végén visszatér a magas nyomású légköri rezsim.

Úgy tűnik, hogy szombaton és vasárnap a modellbecslések szerint az óceáni elzáródási anticiklonba való átállás jön, így ismét lehűl az idő, és ismét megjelenik a csapadék.

Két hetes időjárás előrejelzés Bánság, 2023. február. 13, február 26 között

A maximum hőmérséklet 6 fokról (normál érték erre az időszakra), akár 10-11 C fokig is emelkedhet. Az időszak első felében az éjszakák többnyire melegek lesznek átlaguk -5 és 2 C fok között ingadozik (a legmagasabb értékek az első héten).

Az intervallum második hete a hőmérséklet csökkenésével kezdődik; a nappali átlagértékek elérik a 8, az éjszakai -3, -2 C fokot. Február 21-én a termikus értékek átlagos maximumra emelkednek 11 C fok körül, a minimumok 0-1 C fok körül várhatók.

Két hetes időjárás előrejelzés Partium, 2023. február. 13, február 26 között

A nappali hőmérséklet az időszak nagy részében emelkedni fog. Az első hét elején a maximum átlagok a norma közelébe (5 C fok), illetve felette lesznek, elérik a 8-9 C fokot. Ezt követően körülbelül február 21-ig enyhe marad az időjárás 6-7 C fokig csökken a hőmérséklet, majd ismét 9-10 C fok átlagra emelkedik.

A hőmérsékleti mélypontok változhatnak és negatívak maradnak a tartomány nagy részében, de általában közel áll a korabeli normákhoz. Átlagaik -5 és 2 fok között ingadoznak majd a legmelegebb éjszakák február 18-20 várható. Február 18. és 21. között megnövekszik a vegyes csapadék esélye, valamint február 24-e után.

Két hetes időjárás előrejelzés Erdély, 2023. február. 13, február 26 között

Az első héten felmelegszik az idő, és a régiós átlag maximum hőmérséklet 2-3 C fokról (az időszaki normákhoz közeli értékek) 7-8 C fokig emelkedik. Az intervallum második hete a napi értékek csökkenésével kezdődik a 4 C fokos regionális átlag körülre.

Február 21-e után a csúcsok általában emelkedni fognak, és elérik átlagosan a 8-9 C fokot. Főleg az első héten lesznek eltérések a termikus minimumok között túlnyomó részt negatív és általában közel áll a korszak normáihoz.

Átlaguk -7 és 1 C fok között alakul, a legmelegebb éjszakák február 18-20. között lesznek. Főleg havas eső és hó formájában várható csapadék február 18-21 között és február 24-e után az esélye még inkább emelkedik.

Forrás: ANM és Climatologie si Prognoze globale

Időjárás térképek & webkamera

Követem: