2023 márciusi időjárás – milyen jelenségek befolyásolhatják?

Meleg hónap, amelyben sok lehűlés várható.
A tavasz első hónapja egy összetett mintázat hatása alatt áll majd, de nyomokban már éreznünk kell a tavasz érkezését.
Összességében a március fokozatos tavasziasodást hozhat, eső- és hóesésekkel, valamint hidegbetörésekkel, de tartós fagykárra már nincs esély. Valószínűleg több hó lesz, a hótakaró egy kicsit kitart, olvadáskor viszont gyorsan eltűnik.

Meg kell azonban említeni, hogy 2023 márciusának talán legfontosabb jellemzője az lesz, hogy hideget hoz. Nem tudjuk, hogy mennyit, de a hónap bármelyik szakaszában lehetségesek hideghullámok.

Makroszintű hatások az időjárásban

2023 márciusa sajátos mintázatot hoz az északi félteke számára. A sztratoszférikus örvény nagy részét jelentősen befolyásolja az általunk tárgyalt sztratoszférikus felmelegedés. Miközben ez a rendellenes működés a sarki örvény szerkezetében is terjed, a napsugárzás továbbra is emelkedett marad, bár a napciklus, úgy tűnik, szünetet tart, legalábbis a tavaszi időszakban.
Így nagy léptékben ez a mintázat rendkívül szokatlan, és az időjárásra gyakorolt hatásait kétségtelenül nehéz lesz számszerűsíteni.

Az ENSO új szakasza

A La Nina jelenség 3 éves fennállása után az ENSO szélanomáliák kezdenek megjelenni. Az El Nino az újjáéledés küszöbén áll, de még a gyors megjelenése ellenére is nehéz megmondani, hogy képes lesz-e az őszi időszakon túl is kifejteni a hatását. Még így is jelentős lesz a hatása a túlaktív légkörre.

Az európai kontinens és a márciusi barycentrumok

Gyenge troposzférikus örvényléssel szinte kizárt az aktív cirkulációs rendszer márciusban. Blokkoló cirkuláció fogja uralni az időjárást, ami hideg tavaszkezdetet hoz a nyugati kontinens számára.

A március tehát egy óceáni blokkoló anticiklon hatása alatt álló nyomásrendszerrel indul. Ez már most hideg levegőt hoz Európa nyugati részébe, ahol hideg és havas időszakok tapasztalhatók.

Románia számára azonban az ATR típusú rezsim hűvösebb időszakokat és főként esőt hoz, hó csak az északi felén jelenik meg. Hótakaróról csak az erdélyi mélységben és a magasabban fekvő területeken beszélhetünk.

Az óceáni elzáródás után az anticiklonális aktivitás Grönland felé mozdul el, és onnan anticiklonális magokat látunk majd az európai kontinens felé haladni, hideg légtömegeket hozva, amelyek útközben felmelegednek.
E rendszer rövid szüneteiben Európa valószínűleg visszatér az óceáni blokkoló mintázathoz.

Hideg március Romániában

Az eredetileg egész Európára kiterjedő mintázat hatása Romániában is érezhető lesz. Mivel a március egy anticiklonális rezsim hatása alatt áll Grönlandon, hazánknak ki kell használnia ezt a rezsim előnyeit.

A tavasz első hónapja sok változást hoz hazánk számára. A meleg időjárásból hűvös időjárás, eső, hó, majd ismét meleg idő, majd ismét hűvös idő, eső, hó és így tovább egy első pillantásra elég szeszélyesnek tűnő kora tavaszban, amely úgy tűnik, hogy legalább április közepéig tart majd, rövid megszakításokkal.
Ami a hőmérsékletet illeti, a legtöbb modellező az átlagoshoz közeli vagy kissé az átlagot meghaladó hőmérsékletű márciust jósol. Ebből a szempontból azt feltételezzük, hogy a melegedő időszakok alatt a hőmérséklet képes lesz visszanyerni azt, amit a lehűlő időszakok alatt elveszít.

A hazánkba érkező légtömegek az Atlanti-óceán felől érkeznek majd, de az óceán által befolyásolt levegő a Grönland felől ismételt beáramlás révén keveredik az Európába érkező hideg levegővel.

Március közepére (3. hét) tartós felmelegedés várható. A hónap második felében a hőmérsékleti rendszer valószínűleg kissé melegebb lesz, és valószínűleg innen származik majd a hónap meleg anomáliája, de a modellezés az utolsó hétre a Grönland felől érkező anticiklonális tevékenység újraindulását becsüli.

Azt is hangsúlyozni kell, hogy modellezési becslésekről beszélünk. Tehát nem kizárt, hogy a lehűlés egy része Nyugat-Európában erősebb vagy kiterjedtebb lesz, és annak hatása hazánkban jobban érvényesül. Emiatt óvatosak vagyunk, amikor erre a mintázatra hivatkozunk.

Március, az átlagosnál csapadékosabb hónap lesz

A csapadékmennyiségeket tekintve a tavasz első hónapja többlet csapadékot hozhat. Havazással vagy esővel az északról érkező hideg levegő jelenléte lesz érezhető. Gyakran eléri a Földközi-tengert, és az ebből eredő ciklogenezis lesz felelős az eső- és hóeseményekért, amelyeket az operatív modellezés is előre jelez.

Forrás: Climatologie si Prognoze Globale

Időjárás térképek & webkamera

Követem: