Január 2023 – két hetes időjárás előrejelzés

A nappali hőmérséklet csak februártól emelkedik az ország legtöbb régiójában. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) hétfőn elküldött kéthetes előrejelzése szerint ezen a héten főként a hegyvidéken eső, havas eső várható.

Időjárás előrejelzés Partium

Erősen lehűl az idő, így az első napokban az időszakra jellemzőt meghaladó értékekről (nappal 7-12 C fok között, éjszaka 1-6 C fok között) január vége felé a hőviszonyok átalakulnak. Az év ezen időszakában a szokásoshoz közeli lesz, a maximumok 0 és 3 C fok között, a minimumok pedig -5 és -2 C fok között alakulnak regionális átlagban. Később, február 1-je után a napi hőmérsékleti értékek a becslések szerint enyhén emelkednek.

Az enyhe, túlnyomórészt hó formájában lévő csapadék valószínűsége január 28-át követően megnő, így összességében az első héten hiányos, a másodikon a normálhoz közeli csapadék mennyiség várható. A referenciaintervallum első napjaiban csak kis és átmeneti területeken lesz gyenge, vegyes csapadék (szitálás, eső, ónos eső).

Időjárás előrejelzés Bánság

Lehűlési folyamatba lép az időjárás, így az első napok normál feletti hőmérsékletéből (térségi átlagban maximum 6 és 9 C fok, minimum 0 és 5 C fok) január végére éri el az év normál időszaka körüli értékeket. Nappal 1, illetve 3 C fok, éjszaka -4 és -2 C fok között alakul a hőmérséklet. Január 31-e után enyhe hőmérséklet-emelkedés várható, főleg napközben. Az időszak több napján átmeneti csapadékra lehet számítani, ami a régió déli részén enyhén túlzott, a többi részen pedig a szokásoshoz közeli mennyiséget okoz. Eleinte főként eső, ónos eső, majd havazás, főleg január 27. és február 1. között lesz túlsúlyban.

Időjárás előrejelzés Erdély

Az intervallum elején még a fajlagos éghajlati értékek feletti termikus értékekkel találkozunk (átlagosan nappal 5 és 10 C fok, éjszaka -5 és 0 C fok), de január 25-től már lényegesen hűvösebb lesz az idő, így megközelíti az év ezen időszakára jellemző normálértéket, különös tekintettel a nappali hőmérsékletekre, amelyek -2 és 3 C fok között alakulnak; térségi átlagban -7 és -4 C fok lesz az éjszakai minimum, esetleg lokálisan alacsonyabb január 29-e után. A pluviometrikus rezsim az első napokban hiányos lesz, amikor csak elszigetelt és átmeneti gyenge csapadékra lehet számítani, január 28-tól viszont megnő a havazás valószínűsége.

Időjárás előrejelzés Máramarossziget

Az intervallum elején az ebben az időszakban megszokottnál jóval melegebb lesz az idő, a nappali értékek átlagosan 5 és 10 C fok, az éjszakai értékek pedig -2 és 3 C fok körül alakulnak. Később, január 26-a után lehűl az idő, és az éghajlatihoz közelebbi hőmérsékleteket, mégpedig 0 és 4 C fokos maximumokat, valamint -6 és -3 C fokos minimumokat, átmenetileg még ennél is alacsonyabb értékeket rögzítenek. Az első héten jelentős pluviometrikus deficit alakul ki, de január 29-e után már nagy a valószínűsége az átmeneti csapadék (túlnyomórészt havazás) kialakulásának.

Várható időjárás a hegyekben

Jelentősen lehűl az idő, így a hőmérsékleti értékek némi kilengéssel ugyan, de az év ezen időszakára jellemzőkhöz közelítenek, a napi maximumok kb. -5 és 0 C fok, éjszakai minimum -9 és -5 C fok; alacsonyabb értékeket rögzítenek nagy magasságban, ahol átmenetileg hideg lesz az idő. A nappali hőmérséklet enyhe emelkedése február 2. után várható. Az első napokban kisebb és átmeneti területeken zivatarok lehetnek, de január 28-tól átmenetileg havazni fog, a két hét végéig magas marad a csapadék valószínűsége.

Indulás előtt érdemes csekkolni a köd térképet!

Forrás: ANM

Időjárás térképek & webkamera

Követem: