Ezért fontos a lengéscsillapítók ellenőrzése, és karbantartása nyáron

Nyáron viszonylag sokat használjuk az autónkat hiszen szeretünk a szabadságunk alatt ide-oda elutazni a családdal, illetve a legtöbben ilyenkor mennek kirándulni, üdülni, és nyaralni is.

Annak érdekében, hogy nyáron is a lehető legnagyobb biztonságban, és kényelemben tudjunk a volán mögé ülni, elengedhetetlen, hogy a kocsinkat felkészítsük a nyári időjárásra, ennek során pedig több dolgot is ellenőriznünk kell az autónkon.

A szezonális abroncsok lecserélése során azoknak állapotát és kopását is ellenőrizni kell, ezzel egyidőben azonban fontos a fékeket, az olajat, és nem utolsó sorban a lengéscsillapítók állapotát is megnézni.

Mi az a lengéscsillapító, és miért fontos a rendszeres ellenőrzésük?

A gépjármű felfüggesztésének az egyik legfontosabb pontja egyértelműen a lengéscsillapító, ezek biztosítják ugyanis a megfelelő kapcsolatot a gumik és az úttest között. A lengéscsillapító képes lecsökkenteni az abroncsok talajra gyakorolt rezgéseit, és a visszapattanó hatásait, ennek köszönhetően így komfortosabb, és stabilabb lehet a vezetés.

Kevesen tudják, hogy minden megtett kilométer alatt legalább 5000 alkalommal vannak a lengéscsillapítók használva, éppen ezért érdemes időnként azoknak karbantartására, és ellenőrzésére is időt szánni.

Ha a lengéscsillapítóink túlságosan merevek, akkor az autót sokkal nehezebb lesz az úttesten tartani, ennek következtében nehézzé válhat a kocsi kormányozhatósága.
Ha azonban rendben vannak a lengéscsillapítók, akkor azok rugalmasak, ennek köszönhetően pedig a vezetésélmény is kényelmesebb lesz.

Mi történik akkor, ha tönkrement vagy elhasználódott a lengéscsillapító?

Az autóvezetők nagy része egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy elhasználódott lengéscsillapítókkal milyen veszélyes lehet az autóvezetés, éppen ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük azt, ugyanis a lengéscsillapítók kopása számos problémát elő tud idézni.

Ha bármilyen alkatrész tönkrement az autónkon, az alkatrész cserét ne halogassuk sokáig, a legegyszerűbb, amit tehetünk, hogy a Fékmester autóalkatrész webáruház kínálatát megtekintve kiválasszuk a szükséges csere alkatrészt.

Ha nyár elején azt tapasztaljuk, hogy elhasználódott a lengéscsillapító, mindenképpen ki kell azt cserélni, ugyanis ez komoly abroncskopást tud előidézni, emellett az autó egyéb alkatrészeiben is kárt tehet. Emellett jellemzően elveszítjük a kocsi kezelhetőségét, és tapasztalhatjuk a nagyobb féktávolságot is, mely 50 km/h sebességnél akár a 2 méteres fékhosszat is elérheti.

A nem jól működő lengéscsillapítók következtében nő a vízen csúszás kockázata is, az aquaplaning elhasználódott lengéscsillapítókkal még akkor is bekövetkezhet, ha a gumiabroncsok szinte új állapotban vannak.

A lengéscsillapítókat a szakemberek szerint minden megtett 20 000 kilométer után ellenőrizni kell, a cserére pedig 70 000 kilométerenként sort kell kerítenünk. A nyári karbantartás során emellett a biztonságunk érdekében a futómű geometriáját is érdemes ellenőrizni.

Időjárás térképek & webkamera

Követem: