Meddig tart a júliusi hőség?

Akár 40 C fok is lehet a héten, hallhattuk az időjárás hírekben, vajon azonban meddig tarthat és hogyan alakul ki a hőhullám?

Az ENSO meleg fázisa egész Európa időjárását befolyásolja, de most itt az ideje, hogy egy kicsit részletesebben megvizsgáljuk, hogy ez a mintázat várhatóan hogyan fogja uralni a júliusi hónapot.

Intenzív atlanti aktivitás – Intenzív trópusi aktivitás

Korábban már forrásunkra alapozva írtunk arról, hogy az európai kontinenst elhúzódó jégtorlódás sújtja.
Akkor a lehetséges időjárási fordulat gondolatát emelték ki az elemzők: Az Atlanti-óceán nagyon meleg, a Földközi-tenger pedig hideg volt egy olyan nyár előtt, amelyet a bolygókörnyezeti viszonyok alapján melegnek várhattuk.
Most, több mint egy hónappal e jelenségek után, látjuk, hogy a fordulat bekövetkezett: Az Atlanti-óceán lehűl, az átlagtól júniushoz képest nem is olyan messze eső hőmérsékletek felé halad, míg a Földközi-tengeren anticiklonális magok uralkodnak, amelyek felszíni vize nagyon magas hőmérsékletet ér el.

A szaharai magok

Miért fontos ez a tengeri és óceáni hőmérsékleti inverzió?
Mert közvetve a barikális központok változásait mutatja. Az atlanti blokkok eltűntek, a Földközi-tengeren pedig anticiklonok jelentek meg egy nagyon alkalmatlan időpontban: nyár közepén. És így eljutottunk a jövő heti mintázathoz.

Hőhullám, mint az egész kontinenset elborító szörny

Az Azori-szigeteki anticiklonból egy magasnyomású mag szakadt ki. Ezt a magasból egy nagyon magas nyomású központ erősen támogatja magasan a Földközi-tenger felett, és sikerül Nyugat-Afrika felől nagyon meleget vonzania.

A forró légtömeg Nyugat-Afrika felé gyűlik, és a régió májusban és júniusban rekordot rekord után döntött.
Ezt a levegőt a szaharai mag Nyugat- és Közép-Európa felé sodorja, és a hét 2. felében ez a légtömeg eléri hazánkat.

Hőhullám Erdélyben és Partiumban


Így a kellemes hőmérsékletű vasárnap után gyorsan emelkedni kezdett a hőmérséklet, és hétfőn meghaladta a 32-33 C fokos értékeket.
Kedden megkezdődött a meleg levegő szállítása, és a hőmérséklet tovább emelkedik, vidéken meghaladja a 34 C fokot.
Szerdán és csütörtökön várható a hőhullám tetőzése, szerdán az Alföldön várhatóan 35-36 C fok fölé emelkedik a hőmérséklet, csütörtökön pedig főként a romániai vidéken 37-38 C fok lesz.

Pénteken egy hidegfront érkezik, amely 24-36 órán keresztül némileg súlyosítja a hőmérsékletet, és a legtöbb modellező a hőhullám erős visszatérését valószínűsíti a szombati nap 2. felétől kezdődően.
A csapadék a következő héten kevés lesz, és főként a hőhullámtól legtávolabbi régiókra összpontosul. Itt beszélhetünk az ország északi részéről és Moldova régióiról, illetve a hegyvidéki területekről.

Szerencsénkre a hidegfront érkezése még érezhetőbb lehűlés hiányában is nagyon kedvező, mivel ezek a hőhullámok általában sokkal magasabb hőmérsékleteket hoznak, amint megszilárdulnak egy régióban.

Vajon meghaladja a hőmérséklet a 40 C fokot?

A hőhullám intenzitása meglehetősen vitatott a modellezők között, az európai modell az éjszaka folyamán csökkentette a becsült hőmérsékleteket. Ma azonban 40 C fokos küszöbérték ismét megjelent a becslésekben. Mindenesetre nem tartjuk lényegesnek, hogy túllépjük-e ezt az értéket vagy sem. Ezek a minták elég gyakran visszatérnek egy El Nino által befolyásolt nyár során, és talán fontosabbnak tartjuk azt a kérdést, hogy van-e esélyünk arra, hogy augusztusban csökkenjen az intenzitásuk.

Úgy tűnik, ezen a nyáron bőven van lehetőség arra, hogy túllépjük ezt a pszichológiai küszöböt, és „megtámadjuk” a történelmi rekordot.

Nagyon fontos, hogy komolyan kezeljük ezt a jelenséget és védekező intézkedéseket tegyünk. A közelmúltban az ilyen hőhullámok több ezer halálos áldozatot követeltek a nyugati országokban, mivel az emberek nem érdeklődtek az ilyen veszélyes jelenségek iránt.

Forrás: Climatologie si Prognoze globale

Időjárás térképek & webkamera

Követem: